Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

"Hükümetin bazı davranışları bizi tedirgin ediyor"

Almanya Cumhurbaşkanı Joachim Gauck, Almanya’da akredite yabancı medya mensuplarıyla önceki akşam Bellevue Sarayı olarak bilinen Cumhurbaşkanlığı Köşkü’nde bir araya geldi.

Haber Giriş Tarihi: 21.02.2014 08:20
Haber Güncellenme Tarihi: 21.02.2014 09:24
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
"Hükümetin bazı davranışları bizi tedirgin ediyor"
 Cumhurbaşkanı Gauck, Hürriyet’in, “Sayın Cumhurbaşkanı, Türkiye’de son dokuz ayda yaşanan gelişmeleri şöyle bir kafanızdan geçirdiğinizde, acaba Türkiye denince aklınıza ne geliyor” sorusunu şöyle yanıtladı: “Her şeyden önce çok farklı gelişim çizgilerine sahip olduğundan dolayı Türkiye büyüleyici bir ülkedir. Türkiye, bölgesinde bir istikrar limanıdır. Ben uzun bir yolda olan ve güzel bir hedefe doğru yolun 5’te 4’ünü geride bırakan, bu bazıları için 5’te 1 olabilir, yarısı da olabilir, bir yolcuyu görüyorum önümde. Türkiye’nin insani değerler, insan hakları ve hukukun güvenliğinden dolayı değer verdiğimiz modernliğe ulaşılması konusunda ciddi çaba sarfettiğini de görüyorum.”

AVRUPA’DAN BAKILDIĞINDA...

Nisan ayı sonlarına doğru Türkiye’ye resmi bir ziyartte bulunması beklenen Alman Cumhurbaşkanı, Kürt konusu başta olmak üzere bazı dönemlerde varlıkları bile kabul edilmeyen diğer azınlıklara demokratik haklarının verilmesiyle ilgili Türkiye’de yaşanan gelişmelerden memnuniyet duyduklarını da söyledi. Ancak, Türkiye’de kuvvetler ayrılığıyla ilgili gelişmelerin ve hükümetin bu alandaki bazı yaklaşım ile tavırlarının kendilerini tedirgin ettiğini de dile getirdi. Gauck, “Hükümetin bazı davranışları bizi endişeye, güvensizliğe sevk etmekte, tedirgin etmekte. Modern Türkiye’de güçler ayrılığı bizim bildiğimiz anlamda mı, değil mi? Eğer bizim anladığımız anlamdaysa, yargıya ve polise karşı bu müdahaleleri nasıl yorumlayacayağız? Bunları konuşmamız, tartışmamız gerekir. Türkiye’de ümit verici olumlu gelişmeler var. Endişeden çok umuda ihtiyacımız var” dedi. Başbakan Angela Merkel ile Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın kısa bir süre önce Berlin’de yaptıkları ikili görüşmelerde bu konunun da ele alındığına işaret eden Gauck, Türkiye’deki son gelişmelere rağmen “Bu henüz benim için ‘demokrasi gerçekten tehlikede’ diyebileceğim bir kriz değildir” değerlendirmesinde de bulundu.

(Hürriyet)
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.