Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Cumhurbaşkanı adaylarının oy pusulasındaki sıralaması belli oldu!

Yüksek Seçim Kurulu'nda yapılan kura çekimiyle 14 Mayıs'ta yapılacak seçimlerde cumhurbaşkanı adaylarının pusuladaki yerleri belli oldu. Buna göre pusulada Erdoğan birinci, İnce ikinci, Kılıçdaroğlu üçüncü, Oğan dördüncü sırada olacak.

Haber Giriş Tarihi: 01.04.2023 14:31
Haber Güncellenme Tarihi: 01.04.2023 14:31
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Cumhurbaşkanı adaylarının oy pusulasındaki sıralaması belli oldu!

Türkiye 14 Mayıs'ta yapılacak seçimlere odaklandı. Bir yandan seçim için geri sayım sürerken diğer yandan da seçim takvimi işlemeye devam ediyor.

Cumhurbaşkanı seçimlerinde Recep Tayyip Erdoğan, Kemal Kılıçdaroğlu, Muharrem İnce ve Sinan Oğan yarışacak. 4 ismin yer aldığı kesin aday listesi Resmi Gazete'de yayımlanırken, adayların oy pusulasındaki yerlerinin ne olacağına merak ediliyordu.

Kura çekimi öncesi konuşan Yüksek Seçim kurulu (YSK) Başkanı Sadi Güven, "Önce ittifakların ve siyasi partilerin adları yazılı fanustan kurum tarafından çekim yapılacak, ismi çıkan ittifakın temsilcisi gelerek pusuladaki sırasını belirleyecektir. Oy pusulasındaki sıralama pusulanın solundan sağına doğru olacaktır. Daha sonra ittifak içerisindeki sıralarının belirlenmesi amacıyla kura çekimi yapılacaktır" dedi.

YSK'DA KURA ÇEKİLDİ

Cumhurbaşkanı adaylarının oy pusulasındaki yerlerini belirlemek için Yüksek Seçim Kurulu'nda kura çekildi.

Buna göre oy pusulasında

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan 1. sırada,

Memleket Partisi Genel Başkanı Muharrem İnce 2. sırada

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu 3. sırada,

ATA İttifakı aday Sinanoğan 4. sırada yer alacak.

İTTİFAKLARIN İÇİNDEKİ SIRALAMA

İttifaklar içindeki sıralama ise şöyle olacak:

Cumhur İttifakı: AK Parti 1. sırada, MHP ikinci sırada olacak.

Millet İttifakı: CHP 1. sırada, Saadet Partisi 2. sırada, İYİ Parti 3. sırada yer alacak.

YSK BAŞKANI YENER'DEN KURA SONRASI AÇIKLAMA

YSK Başkanı Ahmet Yener kura çekimi sonrası yaptığı açıklamada "Cumhurbaşkanı Erdoğan pusulada 1. sırada yer alacak. Muharrem İnce pusulada 2. sırada yer alacak. Kemal Kılıçdaroğlu pusulada 3. sırada yer alacak. Sinan Oğan 4. sırada yer alacak şekilde belirlenmiştir" dedi.

Yener kura çekimi öncesinde ise "14 Mayıs 2023 birlikte yapılacak olan Cumhurbaşkanı Seçimleri ve milletvekilleri seçiminde adayların alfabetik sıra ile yazılmasına karar verilmiştir. Kura çekiminde kullanılacak olan fanusların birinde cumhurbaşkanı adaylarının adlarının yazılı olacak, rakamların yazlı olacağı bir fanus daha olacak. İsimleri ben çekeceğim, numaraları adayların salonda bulunan vekilleri seçecektir" ifadelerini kullandı.

SEÇMENE İKİ OY PUSULASI VERİLECEK

Seçmenlere verilecek iki oy pusulalarından birisi cumhurbaşkanı seçiminde kullanılacak. Bu oy pusulasının en üst kısmında "Cumhurbaşkanı Adayları" başlığı bulunacak.

Bu başlık altında Türkiye'de ilk kez cumhurbaşkanının halkın oyuyla belirlendiği 10 Ağustos 2014'deki seçimlerde olduğu gibi cumhurbaşkanı adaylarının isimleri ve fotoğrafları bulunacak. Bu oy pusulasında partilerin logoları ve yaptıkları ittifakların unvanları olmayacak.

İkinci oy pusulasında ise seçmenler milletvekili adaylarına oy verecek. Seçmenler, hem cumhurbaşkanına hem milletvekillerine yönelik tercihte bulundukları iki ayrı oy pusulasını aynı zarfa koyarak sandığa attıktan sonra oy verme işlemini tamamlayacak.

YARIN SON GÜN

Milletvekili aday listeleri için de yarın son gün. Siyasi parti genel merkezleri, seçime katılacakları, seçim çevrelerine ait milletvekili aday listelerini en geç yarın saat 17.00'ye kadar Yüksek Seçim Kuruluna (YSK) verecek. 

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.