Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

CHP'li Özel: MHP’nin AKP ile koalisyon görüşmesi yapabileceğini öngörüyoruz

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Grup Başkanvekili Özgür Özel, “Yarın koalisyon olmazsa biz erken seçimin tek seçenek olması değil, bugüne kadar her şeye hayır diyen MHP’nin belki AKP’ye ‘evet’ diyebileceğini ve bir koalisyon görüşmesi...

Haber Giriş Tarihi: 12.08.2015 18:00
Haber Güncellenme Tarihi: 12.08.2015 18:00
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Grup Başkanvekili Özgür Özel, “Yarın koalisyon olmazsa biz erken seçimin tek seçenek olması değil, bugüne kadar her şeye hayır diyen MHP’nin belki AKP’ye ‘evet’ diyebileceğini ve bir koalisyon görüşmesi yapabileceklerini de ön görüyoruz.” dedi.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, parti genel merkezinde yapılan CHP TBMM Grubu toplantısına başkanlık etti. Toplantı sonrası CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel basın mensuplarına açıklamalarda bulundu. Özel, 19 sayfalık CHP’nin koalisyon ilkeleri ve Türkiye’nin 5 temel sorununu anlatan kitapçıkların milletvekillerine dağıtıldığını söyledi. Kitapçık 3 ana bölümden oluşuyor. Basında zaman zaman CHP’nin 14 ilkesi 5’e mi indi gibi sorulara da cevaben bir tarafında 5 bir tarafında 14 rakamını içeren bir kapağa sahip. Türkiye’de gördüğümüz ve acil çözüm gerektiren 5 ana sorun alanını, bunları çözmek için CHP’nin ortaya koyduğu 14 temel ilkeyi ve son olarak da eğer bir koalisyon içinde yer alacaksak bu koalisyonun taşıması gereken 3 temel özellikten bahsediyoruz.” ifadelerini kullandı.

“MİLLETVEKİLLERİMİZ İKİ YA DA ÜÇLÜ GRUPLAR HALİNDE TÜRKİYE’DEKİ 81 İLE GİDECEKLER”

‘Genel Başkan konuşmasının devamında geçen seçim döneminde uygulanan bir uygulamayı sürdüreceklerini ifade etti’ diyen Özel, “Grup Başkanvekillerimiz tarafından yapılan görevlendirmeler milletvekillerimize tebliğ edildi. Milletvekillerimiz ilin büyüklüğüne göre iki ya da üçlü gruplar halinde Türkiye’deki 81 ile gidecekler. Bu konuyla ilgili toplam 110 milletvekilimizi görevlendirdik. Milletvekillerimiz bu ziyaretlerinde o illerdeki yerel basınla toplantı yapma, sivil toplum örgütleriyle bir araya gelme, halkın tüm kesimleriyle temas edebilecekleri girişimlerde bulunacaklar. Milletvekillerimizin ziyaretleri konusunda ellerindeki temel doküman 19 sayfalık broşürümüz olacak.” diye konuştu.

Özel, “Yarından umudumuz daha önce basında da yer alan iki tarafın arasındaki temel farklılık olarak görülen bir husus var. Bu kısa süreli özel gündemli seçime doğru giden bir hükümet mi yoksa CHP’nin söylediği gibi 4 yılı hedef alan ülkenin 5 temel sorununa çözüm üretmeyi önceleyen, gerçekten bir sorun çözecek bir hükümet mi oluşturacağız. Yoksa partilerin kendi önceliklerini ortaya koyan kısa vadeli çözüm barajını düşürecek bir gözü ankette istediği zaman seçime gidecek bir hükümet mi olacak sorusuna cevap aranacak yarın.” şeklinde konuştu.

“O MASADA OTURMAK BAZEN O MASADAN KALKMAKTAN ÇOK DAHA ZOR OLDU”

Özel şöyle devam etti: ”Toplantıdaki olanları 13 yıl boyunca ülkeyi tek başına yönetmiş bir iktidarın bugün iktidarı paylaşmama, paylaşırken karşı tarafa çok fazla imkan tanımamayla ilgili bir refleksle karşı karşıyayız. Ama herkes şunu da bilsin ki Cumhuriyet Halk Partisi içinde o masada oturmak bazen o masadan kalkmaktan çok daha zor oldu. Bu sürecin sonunda 13 yıl boyunca yapmış oldukları icraatların ülkeyi getirdikleri noktayla ilgili çok ciddi eleştirilerimiz olan partiyle oturup koalisyon görüşmeleri yapıyor olmak, belki yarından sonra onlarla koalisyon kuracak olmak bizim açımızdan da kolay değildi. Yarın yeniden buluşulacak ve yarın bir koalisyon olup olmadığı kesin sonuca varacak. Biz bir koalisyonun olmasını bütün yüreğimizle istiyoruz. Çünkü Türkiye’ye erken seçimin getireceği hem maddi hem manevi yüklerden endişe ediyoruz. Türkiye’nin dört bir yanında anaların yüreği yanarken, ülkemizin çözülmesi gereken bu kadar sorunu varken. Partilerin kendi dertlerine düşünmelerini, bir takım üst akılların bazı partilerin kendi sağlıklı kararları vermelerine engel olmalarını da gerçekten hazmedemiyoruz. Buna anlayış göstermemizi de kimse beklemesin.”

“MHP’NİN BELKİ AKP’YE EVET DİYEBİLECEĞİNİ VE BİR KOALİSYON GÖRÜŞMESİ YAPABİLECEKLERİNİ DE ÖN GÖRÜYORUZ”

Basın mensuplarının sorularını cevaplayan Özel, ’koalisyon olmazsa eğer bu dağıtılan broşürün seçime hazırlık çalışması olarak nitelendirilip nitelendirilemeyeceği’ sorusu üzerine CHP’nin samimiyetle ve fedakarlıkla sürdürdüğü bir sürecin son gününde olduğunu söyledi.

Özel, şunları kaydetti: ”Tüm milletvekillerimizin mutabakatı şudur. Bu ilkeler dahilinde yapılacak olan bir koalisyonda biz bunu tabanımıza da, halkada anlatırız. Bu ülkenin de menfaatine olan bir iştir. Ama bu ilkelerden taviz vermemizi bir başka koalisyonun içinde olmamızı istiyorlarsa orada yer almamamız gerektiği noktasında da hepimiz hem fikiriz. Salondaki ortak hava ve genel başkanımızın iradesi görüşmeleri sürdüren heyetimizin de iradesi şudur; birilerinin elinde ülkenin direksiyonu, bizim elimizde kırmızı plakalı araçlarımızın direksiyonuyla ülkeyi yönetmenin peşinde değiliz. Eğer bu ülkeyi 13 yılda ortaya çıkan tüm tahribatı ortadan kaldıracak onarım hükümetiyle, eşitlik birbirine güven ilkeleriyle yönetebileceksek ve yüz güldüreceksek bu koalisyonun içinde oluruz. Kırmızı plaka merakıyla, bakanlık sayılarıyla değil. Şuana kadar koalisyon masasına bakanlık sayılarını, bakanlık isimlerini ve bir takım partimize yönelik beklentileri hiç dile getirmedik. Masada sadece ve sadece vatandaşa verdiğimiz sözler var. Sadece ve sadece akan kanı ve akan gözyaşını nasıl durduracağımızı konuşuyoruz. Bunun dışındaki süreçlerin içinde olmayacağız. Yarın koalisyon olmazsa biz erken seçimin tek seçenek olması değil, bugüne kadar her şeye hayır diyen MHP’nin belki AKP’ye evet diyebileceğini ve bir koalisyon görüşmesi yapabileceklerini de ön görüyoruz. O olursa o süreci de dikkatle ve yapıcılık içinde takip edeceğimizin de bilinmesini isteriz.”
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.