Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

CHP'li Özkan'dan Bursa'daki çadır üretimi iddiaları ile ilgili soru önergesi

CHP Bursa Milletvekili Prof. Dr. Yüksel Özkan, Bursa’da depreme dayanıklı olmadıkları gerekçesi ile yıkılan, inşaatına başlanan, yıkılmayı bekleyen okullar ve Bursa İl Milli Eğitim Müdürlüğü'nde yaşanan yolsuzluk ve çadır üretimi iddialarına karşı Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer'in yanıtlaması için TBMM'ye 2 ayrı Soru Önergesi vererek konuyu Meclis'e taşıdı.

Haber Giriş Tarihi: 10.03.2023 15:53
Haber Güncellenme Tarihi: 10.03.2023 15:53
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
CHP'li Özkan'dan Bursa'daki çadır üretimi iddiaları ile ilgili soru önergesi

Yüksel Özkan Soru Önergesi ile ilgili olarak şunları söyledi:

“Kahramanmaraş merkezli ve 11 ilimizde yıkıma neden olan deprem felaketinde on binlerce vatandaşımız hayatını kaybetmiş, yüz binlerce vatandaşımız ise yaralanmıştır. Yaşanan depremde okulların da içinde bulunduğu kamu binalarının büyük çoğunluğu yıkılmış ya da ağır hasar almıştır.”

"OKULLAR NE DURUMDA?"

Bursa'da depreme dayanıklı olmadığı tespit edilerek yıkımı gerçekleştirilen ve halen inşaatı tamamlanamayan okulların durumunu soru önergeleri ve Genel Kurul konuşmalarında defalarca dile getirdiğini belirten Özkan, “Son yaşanan deprem felaketi, Bursa ve ilçelerindeki okulların olası bir depreme hazır olup olmadığı konusunda vatandaşları endişeye sevk etmiştir” dedi.

Bursa’da yaklaşık 680 bin öğrencinin eğitim gördüğü düşünüldüğünde, kamu ve özel okulların depreme ne kadar hazırlıklı olduğunun önemine dikkate çeken Özkan, “Yıktıkları okulları yeniden yapamayan Ak Parti hükümeti yıllardır depreme dayanıksız okullarda çocuklara eğitim verdiriyor, bunun vebalini kim ödeyecek?” diye konuştu.

Son yaşanılan depremler sonrasında 12 okulun acilen boşaltıldığına da değinen Özkan, “Yıllardır söylediklerimize kulaklarını tıkadılar, bile bile bu okullara öğretmenleri ve çocukları nasıl soktunuz?” dedi.

"HANGİ AKLA HİZMET EDİLDİ?"

Yüksel Özkan şöyle devam etti: "Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, 410 adet afet çadırını 22 Şubat’ta deprem bölgesine gönderdiklerini açıkladı. Bursa Ömer Halisdemir Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi ile Osmangazi Borsa İstanbul Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nde kurulan atölyelerde bu çadırların üretiminin yapıldığı belirtildi."

Bursa’da üretildiği belirtilen çadırların, deprem bölgesinde yer alan Gaziantep’ten satın alınarak Bursa’ya gönderildiği iddialarına dikkat çeken Özkan, söz konusu atölyelerde çadırların üzerine MEB logoları yapıştırılarak tekrar deprem bölgelerine gönderilmesinin amacına anlam veremediğini dile getirdi. Uyku tulumları için de aynı yöntemin kullanıldığı iddialarına değinen Özkan, “Deprem bölgelerinde vatandaş çadır sıkıntısı yaşarken, bölgeye 1-2 saat uzaklıktaki çadırları Bursa'ya getirip tekrar göndermekle hangi akla hizmet edilmiştir” dedi?

"YOLSUZLUKLA ÇALKALANIYOR"

Bursa İl Milli Eğitim Müdürlüğü ile ilgili diğer yolsuzluk iddiaları ve görevden alınmalarla ilgili olarak Bursa kamuoyunun merakını dile getiren Özkan, “Bakanlık soruşturmasının derinleştirilmesini, sorumlular hakkında gerekli işlemlerin yapılmasını bekliyoruz” dedi.

Yaşadığımız depremde, liyakatsiz yöneticilerin kurumların içini nasıl boşalttığına ve kurumları nasıl ticarethaneye çevirdiklerine şahit olduklarına değinen Özkan, “Milli Eğitim Bakanlığı da asli görevini bırakıp ticari işlere mi yöneliyor? ” diye sordu.

Meselenin sadece çadır üretimi olmadığını, mal ve hizmet alımları ile inşaat ihalelerinin de tek tek incelenmesi gerektiğini ifade eden Özkan, “Bu sürecin başından beri takipçisiyiz, takipçisi olmaya da devam edeceğiz” dedi.

Yüksel Özkan Bakan Mahmut Özer’e şu soruları yöneltti:

1. Bursa'da depreme dayanıksız olduğu tespit edilen kaç tane okul vardır?

2. Bursa'da depreme dayanıksız olarak tespit edilen kaç okulun yıkılma işlemi tamamlanmıştır?

3. Bursa'da depreme dayanıksız olduğu halde yıkımı gerçekleşmeyen okul bulunmakta mıdır?

4. Bursa'da depreme dayanıksız olduğu tespit edilmiş ancak eğitime devam edilen okul var mıdır?

5. Bursa'da kamu ve özel okul binalarında depreme dayanıklılık tespiti en son ne zaman yapılmıştır?

6. Bursa'da yıkımı gerçekleşen okulların yerine yenileri yapılmış mıdır? Kaç yeni okul binası eğitime açılmıştır?

1. Bahsi geçen çadırlar, deprem bölgelerine çok yakın mesafedeki Gaziantep’ten satın alınarak Bursa’ya getirilmiş midir? Söz konusu okullarda MEB logosu basılmış mıdır? 

2. Çadırlar ve çadırların sevki için ne kadar ödeme yapılmıştır? Bu işlem kaç gün sürmüştür?

3. Deprem bölgelerinde çadır ihtiyacının olduğu günlerde, Gaziantep’ten kısa süre içerisinde bölgeye çadırları ulaştırabilecek iken, böyle bir işleme neden gereksinim duyulmuştur?

4. İddia edildiği gibi, Bakanlığınız tarafından deprem bölgelerine gönderilen uyku tulumları için de aynı yöntem uygulanmış mıdır?

5. Ayrıca, Pandemi sürecinde Otomotiv İhracatçıları Birliği Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nde 5 milyon adet antijen kiti üretecek tesis kurmak için 600 bin TL’lik cihaz satın alındığı ancak bugüne kadar tek bir antijen kitinin üretilmediği iddiaları doğru mudur?

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.