Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Bakan Çelik: "AB artık adressiz konuşmayı bıraksın"

AB Bakanı Ömer Çelik, AB Liderler Zirvesi öncesinde Avrupalı siyasilerin Afrika’da kurulması planlanan bölgesel “Tahliye Merkezleri”’ne dair açıklamalarını değerlendirdi.

Haber Giriş Tarihi: 28.06.2018 18:24
Haber Güncellenme Tarihi: 28.06.2018 23:46
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Bakan Çelik: "AB artık adressiz konuşmayı bıraksın"

AB Bakanı Ömer Çelik, AB Liderler Zirvesi öncesinde Avrupalı siyasilerin Afrika’da kurulması planlanan bölgesel “Tahliye Merkezleri”’ne dair açıklamalarını değerlendirdi.

Avrupalı siyasilerin Afrika’da kurulması planlanan bölgesel “Tahliye Merkezleri”’ne dair açıklamalarını Twitter üzerinden değerlendiren AB Bakanı Ömer Çelik, önemli açıklamalarda bulundu. AB Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker’ın "Biz Brüksel’den Kuzey Afrika ülkeleri adına karar alamayız. Bu, sömürgecilik yapıyoruz gibi yanlış bir mesaj gönderir" sözlerini paylaşarak, Jucker’in doğru bir tespitte bulunduğunu belirtti. Çelik, “Fakat Juncker’in bu sözleri adrese teslim etmesi gerekiyor. Adressiz sözler işe yaramıyor. Göç meselesini köprüler kurarak yönetmek yerine, duvarlar örerek karşılayan zihniyete söylenmesi gereken sözler bunlar. Juncker’in bu sözleri ’adrese teslim’ ederek, göçmen düşmanlığı yapan Avusturya Başbakanı Sebastian Kurz’a söylemesi iyi bir başlangıç olabilir” ifadesini kullandı.

Bakan Çelik, Hollanda Başbakanı Mark Rutte ile ilgili olarak ise, “Hollanda Başbakanı Mark Rutte, ‘Sığınmacı akınını kontrol altına almamız gerekiyor. Bunun için Afrika’daki ülkelerle Türkiye’yle yapılan sığınmacı mutabakatına benzer anlaşmalar yapılabilir’ demiş. Rutte’nin teklifine karşı Afrikalı dostlarımızı uyarmak isterim. Anlaşma yapmadan bizimle konuşmanız faydalı olur. AB’nin 18 Mart anlaşmasında bize verdiği sözleri hangi estetik bahanelerle tutmadığını anlatabiliriz size” dedi.

Bakan Çelik, şunları kaydetti:

“Afrikalı dostlarımız anlaşma yapılana kadar işbirliğine açık AB temsilcileri ve ülkelerine AB ülkelerinden sık sık yapılan üst düzey ziyaretlerle karşılaşacaklar. Ciddi sözler verilecek ve beraber çalışmanın öneminden uzun cümlelerle bahsedilecek. Göç dalgası kontrol altına alınana kadar böyle sürecek. Sonra göç kontrol altına alınınca verilen sözlerin tutulmadığını görecekler. Sözlerin neden tutulmadığına dair estetik bahanelerle ve yalanlarla karşılaşacaklar. İlk önce bu yalanları Avusturya Başbakanı dillendirecek. Arkasından aşırı sağın iktidarda olduğu ya da ikinci parti olduğu ülkeler başlayacak. AB yetkilileri ise ‘ortak karar alamıyoruz, çok üzgünüz’ diyecek. AB artık adressiz konuşmayı bıraksın. Sorun bahçede değil, mutfakta. Mutfaktakiler AB’yi Weimar cumhuriyetine çevirmeye çalışıyor. Göçmen düşmanlığı bu ırkçıların sadece bahanesi.”

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.