Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Pandemi döneminde çocuk olmak

Yazının Giriş Tarihi: 10.04.2021 00:03
Yazının Güncellenme Tarihi: 10.04.2021 00:03

Son zamanlarda hızla yükselen vakalar, bizi bir kez daha evlerimize hapsetmeye adım adım itiyor. Bu noktada yetişkinler hem ekonomik hem psikolojik olarak sorunlar yaşıyor. Ancak çocuklarda ruhsal, fiziksel, gelişimsel anlamda ilerlemenin yanı sıra gerileme kaydediyor. Pandemi nedeniyle uzun bir süredir hepimiz evlerimizde vakit geçiriyoruz. Okula giden çocuklar sosyal, fiziksel, zihinsel anlamda kendilerini doyuruyorken, evde geçirilen zaman diliminde olumsuz durumlar yaşanıyor. Bu süreçten en çok etkilenenler aktif yaşam süren çocuklar  ve gençler oldu. Evde vakit geçirmek zorunda kalma çocuklarda ekran bağımlılığı, internet bağımlılığı, obezite, dikkat sorunları, kaygı bozuklukları, iletişim sorunları gibi çok ta küçümsenmeyecek problemleri ortaya çıkardı. Şimdi bu durumların yaşanmaması için neler yapmamış gerektiğini konuşalım.

                İlk olarak göze batan problem herkesin mutlaka maruz kaldığı internet ve ekran bağımlılığıdır. Çocukların göz, beyin, omurga sağlığını tehlikeye atan bu durum aynı zamanda uzun süre hareketsiz kalması nedeniyle de beden gelişimini tehdit ediyor. Çocukluk döneminde fiziksel aktivitelerin ve egzersizlerin büyüme ve gelişme üzerinde olumlu etkileri olduğunu biliyoruz. Düzenli egzersiz yapma her beden için gerekli olsa da özellikle çocuk gelişiminde kas ve kemik yapısını sağlar ve bağışıklığını güçlendirir. Bu süreçte sağlıklı beslenmeye de dikkat edilmediği takdirde hareketsiz kalan beden obezite ile karşı karşıya kalır. Bu durum çocuğun sağlıklı gelişimi açısından risk oluşturur. Bu sebeple, çocuğun ve kendisinin sağlığından sorumlu olan ebeveynler bu konudaki farkındalıklarını arttırmalı ve çocukların günlük rutinlerini gözden geçirmeliler. Çocukların evde aktif zaman geçireceği, sağlıklı yaşam sululacak ortamlar hazırlanmalıdır. Aksi takdirde bu durum sadece bunlarla kalmayacak, aşırı ekrana bağımlılık dikkat bozukluklarına, göz sağlığının bozulmasına sebebiyet verecektir. Aynı zamanda aile ile iletişimin kopmasına, kendisini yalnız hissetmesine ve çocuk depresyonuna kadar ilerleyecek problemlerle karşılaşılmasına yol açacaktır.

Peki bunları yaşamamak için neler yapacağız?

 İlk olarak evde uyulacak belli bir planlama hazırlanmalı ve bu düzene herkesin uyması sağlanmalıdır. Sadece çocuklardan buna uymasını isteyip kendiniz yapmazsanız bu durum çocuğun motivasyon ve istikrarlılığını azaltacak ve yapmak istememesine neden olacaktır. Her gün güne en az 1 saat spor ve egzersizle başlamalısınız. Bunu çocuklarınıza cazip getirmek için müziği kullanabilirsiniz. Müzikle birleşen fiziksel aktivite aynı zamanda sizlerinde eşlik etmesiyle çocuklarınızın zevk alarak yapacağı bir etkinlik haline gelecektir. Bu güne başlama rutininiz olabilir. Güne bu şekilde başlayan tüm aile bireyleri sadece fiziksel değil aynı zamanda ruhsal anlamdada kendini huzurlu hissedecektir. Daha sonra evinizin tüm alanlarını havalandırın, ve ailece mutlu bir şekilde kahvaltı yapın. Bu kahvaltı saati tüm ailenin birbiriyle iletişim kurabileceği güzel bir zaman dilimidir. Geleceğe dair olumlu sohbet etmeniz çocukların süreçte yaşadığı kaygıyı en aza indirmek için güzel bir fırsat olacaktır. Daha sonra birlikte Körebe, saklambaç gibi oyunlar oynayabilirsiniz. Bu hem günü enerjik geçirmek hem de kaliteli zaman geçirmek için iyi bir fikir olabilir. Çok hareketli geçen güne başlama sonrasında ebeveynlerinde katıldığı bir kitap okuma saati yapabilirsiniz. Kitap okuma çocukların zihinsel gelişimini, hayal kurma becerisinin gelişimini destekler. Aynı zamanda yapılan bu aktivite çocuğa kitap okuma alışkanlığı kazandırır. Çocuklar internet üzerinden eğitim gördükleri için en azından diğer zamanlarda bunu minimuma indirmek çocuklara her alanda kazanım sağlayacaktır. Sağlıklı beslenme bu süreçte en dikkat edilmesi gereken faktördür. Evde canı sıkılan tüm bireyler sıkıntısını gidermek için birşeyler yemek istiyor. Dolayısıyla çocuklarda bu durum maruz kalıyor ya da alışkanlık haline getiriyor. Öğünlerimize ve egzersizlerimize dikkat eder ve çocuklarımızı bu rutinlere alıştırırsak olumsuz durumlar ile karşı karşıya kalmayız. Evde çocukların olduğu oda içerisinde pandemi ile ilgili olumsuz haberleri izlememeye dikkat edin. Çocuklar hem duydukları hem de bunlara yaptığınız endişeli yorumlarınızı duyduğunda kaygı bozuklukları yaşarlar.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.