Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Pahalılık

Yazının Giriş Tarihi: 17.10.2021 00:02
Yazının Güncellenme Tarihi: 17.10.2021 00:02

Aklımız erdiğinden bu güne bir çok iktidar gördük, geçirdik, kısaca kimler geldi, kimler geçti. Ayette yazdığı gibi ''her canlı ölümü tadacaktır'' İsmet İnönü, Süleyman Demirel, Bülent Ecevit, Bülent Ulusu, Turgut Özal, Yıldırım Akbulut, Mesut Yılmaz, Necmettin Erbakan. Bizim Başbakan olarak gördüğümüz ve vefat eden liderlerdendi. Bir de Başbakanlık yapıp yaşayanlar var. Tansu Çiller, Abdullah Gül, Recep Tayyip Erdoğan, Ahmet Davutoğlu ve Binali Yıldırım. Allah kendilerine uzun ömürler versin. İşte bu isimleri ömür yapraklarımız bir, bir tükenirken Başbakan olarak gördük ve yaşadık. 2018 Yılında yapılan referandum ile kaldırılan başbakanlık makamından sonra Cumhurbaşkanlığı makamı ile yönetilen bir Türkiye olduk artık. Geçen üç yıl bize pek iyi gelmedi diyebiliriz.

Hayalimizde daima üreten güçlü Türkiye vardır, halkın refah seviyesinin ve yaşam kalitesinin arttığı bir ülke olma arzusu hep içimizde yer etti. Fakat her ne hikmetse bu hayalimize bir türlü kavuşamıyoruz. Bizim bu hayalimizi gerçekleştiren tek iktidar Süleyman Demirel'in ilk Adalet partisi hükümetleridir, 1965 den muhtıra gördüğü 1971 yılına kadar yönettiği ülke bizlerin hayalini gerçekleştirmiştir fakat yaş itibarı ile bize görmek nasip olmadı. Demirel Askeri muhtıra ile iktidardan indirildiğin de biz üç yaşındaydık. Türk siyasetinin neredeyse yarım yüzyılına damgasını vuran Süleyman Demirel, ülkenin iktisadi hayatında da iz bıraktı. Türkiye’nin en genç genel müdürü, en genç başbakanı olan, 6 defa hükümetten gidip, 7 defa hükümet kuran Demirel, “Barajlar kralı” unvanı ile anıldı.

 

Demirel, 1965 genel seçimlerinden sonra Adalet Partisi’nin tek başına iktidara gelmesinin ardından Başbakanlık koltuğuna oturdu. 26 Mart 1971 tarihine kadar 3 kez Demirel Hükümeti kuruldu. 1965-1971 tarihleri arasında Türkiye’nin ortalama ekonomik büyümesi yıllık yüzde 5.95 oldu. Bu oran ile Türkiye dünya genelinde Japonya'dan sonra ikinci büyüyen ülke oldu ve dünya sıralamasında en güçlü ekonomisi olan ülkeler listesinde 16. sıraya yükselmişti. Bu gün ise 21. sıraya düştük. Ayrıca Süleyman Demirel iki kıtayı bir birine bağlayan Boğaziçi köprüsünü yaptırdığı için Dünya da yılın siyasetçisi seçilmişti. Bu gün üretim darlığı sebebi ile enflasyon oranları çok yükseldi, pahalılık giderek artıyor ve bu yükseliş önlenemez durumda. Emekli maaşları ortalama , 200-300 dolar seviyesine düştü. Asgari ücret ise 328 dolara tekabül ediyor. Geçmiş yıllarda Rusya ve Bulgaristan gibi ülkelerde maaş ların 100-200 dolar civarında olduğunu duyduğumuz da ne kadar şaşırırdık. Ne kadar acı ki şu an biz o seviyelere geliyoruz. Şimdi Bulgar levası ile Türk lirası yer değiştirdi onların Levası bizim liranın beş misli daha değerli ve sınırı geçip Edirne civarından alış veriş yapmaya geliyorlar.

Üretme şansınız varken üretmez ve bu ürünleri dışardan ithal ederseniz elde ki dövizler de bu gereksiz ürünlere gider, bu sebeple de döviz darboğazına girmek kaçınılmaz olur. Yapılması gereken en ciddi tedbir ülke genelinde üretim seferberliğidir. Covit-19 belasının zaten sıkıntıya soktuğu halkımızın işleri bozulmuştu, evini geçindiremeyen, kirasını veremeyen esnaflar iş yerlerini kapatmak zorunda kaldı, işçi kesimi de bu sıkıntıları yaşamaya dahil oldu, hangi kesime bakarsanız, bakın mutlaka ekonomik darboğazda, Market ten aldığınız ürünlerin fiyatları günlük değişiyor, artıyor, semt pazarlarında on liradan ucuz meyve yok, Bir kilo peynir, bir kilo zeytin, bir kilo balık alsanız 120-150 lira arası, yalnızca bu üç kalem ürüne vereceğiniz paradır.  Yaşam standartları giderek düşüyor, insanlar mutsuz, gençler umutsuz, yurt dışına nasıl giderim? derdindeler. kısaca acil nefes alma planları yapılmalı. Yatırımcılar, sanayiciler yani tepeden, tırnağa her kesim tedirgin. Karamsar olmak istemem ama ülkemizin acil nefes almaya ihtiyaç var.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.