Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Özer Matlı ve Bursa

Yazının Giriş Tarihi: 28.12.2019 00:01
Yazının Güncellenme Tarihi: 28.12.2019 00:01

Matlı Ailesini Karacabey’de uzun yıllardan bu yana tarım ve hayvancılıkla uğraşan bir aile olarak tanıyoruz. Bu ailenin küçük oğlu Önder Matlı AK Parti milletvekili oldu. Özer Matlı ise Ekonomik güç odağı olarak nitelendirilen meslek odalarında görev yapmayı tercih etti.

Evet, Özer Matlı, geçtiğimiz dönem Bursa Ticaret Borsası Başkanlığına seçildi. Bu kurumda başkanlık rekoru kıran Rıza Aydın’ın yerine koltuğun yeni sahibi oldu.

Tabi, Bursa merkeze göre ve siyasi tercihlere göre böylesi koltuklar zaman zaman büyük ilgi çeker. İnsanlar bazen güç ve kuvvet kazanma adına, bazen işlerini genişletme, büyütme adına, bazen ise hem kurumu hem de kurum ortak ve üyelerine katkı sağlama adına böylesi koltuklarda hizmet yapma ihtiyacı duyarlar.

Özer Matlı, 2013 yılında Bursa Ticaret Borsası Başkanlığına seçildi. Daha önce Karacabey Ticaret orsası Başkanı olarak edindiği bilgi, tecrübeleriyle Bursa’ya katkı sunma adına göreve başladı. 2018 yılındaki seçimleri de kazanıp, Bursa Ticaret Borsası’nda ikinci dönemine başladı. Sene 2019. Özer Matlı, Bursa’daki basın kuruluşlarıyla tek tek görüşüp, önce yaptıkları işler ve daha sonra da Bursa adına, ülkemiz adına bazı düşüncelerini medya mensuplarıyla paylaşmaya başladı.

Yani, 2013 yılında Ticaret Borsası Başkanlığı koltuğuna oturduğu andan itibaren yapması gerekenleri 6 yıl gibi bir geçikme ile uygulamaya başladı. Özer Matlı, aynı zamanda Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Yönetim Kurulu üyesi. Tabi, bu kurumdaki yönetim kurulu üyesi demek, Türk ekonomi dünyasında elde edilen en büyük payelerden bir tanesidir. Ticaret Borsası’nın eski Başkanı Rıza Aydın da, görevi sırasında Odalar ve Borsalar Birliği yönetim Kurulu üyeliği görevinde bulunmuştu. Bu kurumda, Matlı’dan önce Bursa Ticaret ve Sanayi Odası’nın dönemin Meclis Başkanı İlhan Parseker görev almıştı. Bursa adına sevindirici ve bu yönetimde görev alıp, Bursa’nın ekonomik sorunları, ülkenin ekonomik sorunlarının çözümü noktasında karar vericiler arasında bulunmak Özer Matlı adına gurur verici bir görevdir.

Matlı, sadece medya mensuplarıyla değil, işadamı kuruluşları, bazı kamu kurum ve kuruluş temsilcileri ile de görüşmeye başladı.

Tabi, yapılan bu görüşmelerle ilgili olarak bası kişiler, “bayram değil, seyran değil, eniştem beni neden öptü?” mantığı ile bakıp bazı çıkarımlara yönelik konuşmalarda yapmıyor değil. Bazıları, Özer Matlı ve ekibinin, 2022 yılında yapılacak olan Bursa Ticaret ve Sanayi Odası seçimleri için şimdiden çevreyi kokladıklarını ve zemin aradıklarını konuşuyorlar. Bazıları ise Ticaret Borsası gibi üreticiler, müstahsiller, aracı ticaret erbabı ile tüketiciler arasında köprü görevi üstlenen bir kurumun başkanının mahalli sorunlarla dertlenmesi, bazı sıkıntıların aşılmasına yönelik fikirlerini beyan etmesine destek veriyorlar.

Çünkü, Bursa adına bakarsak, yerel ekonomi konusunda söz sahibi olan dört önemli kuruluş var. Bunlar, Bursa Ticaret ve Sanayi Odası, Ticaret Borsası, Ziraat Odaları ve Bursa Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği. Bunların dışında ekonomi alanında faaliyet gösteren ve sivil toplum kuruluşları arasındaki nitelendirmeleri Ekonomik Çıkar Gurupları olarak isimlendirilen işadamı derneklerimiz var. Meslek Odalarımız var. Hepsinin söylemleri, bu kentin ekonomisi için ilgi çeker. Dikkate alınır.

Özer Matlı, Bursa Haber Gazetesi ve Medya Gurubu olarak bizleri de misafir etti. Önce, Ticaret Borsası’nın görev ve işlev tanımını anlattı. Sonra, 8 ayrı meslek komitesi ve 20 Meclis üyesi ile 7 yönetim kurulu üyesinden oluşan idari yapı hakkında bilgiler verdi. 6 yıl önce göreve geldiklerinde 530 olan üye sayısını bin 051’e yükselttiklerini anlattı.

İşlem hacminin ise yıllık bir milyar liradan. 4.1 milyar düzeyine çıkardıklarını ifade etti.

Matlı, Bursa adına pek çok konuda fikir ve proje ürettiklerinden söz etti. Örneğin, Uludağ Üniversitesi ve Bursa Teknik Üniversitesi ile yapılan ortak proje ve Ar-Ge çalışmalarından bahsetti. Sağlıklı yaşam ve sağlıklı büyümenin önemine dikkat çekti. Ticaretin ve rekabetin bol olduğu yerde kalitenin olacağını ifade etti.

Evet, bütün bunlar, pek çok kişinin konuştuğu fakat çözüm üretme konusunda fikir birliğine varılamayan konularımız. Bursa’nın ortak sorunlarının çözümü içinde herkesin elini taşın altına koyması gerektiğinden söz etti. Mesela, Karacabeyli zeytin üreticilerinin ziyaretinde yaşadıklarını bizimle paylaştı. Zeytinciler demiş ki, “Marmarabirlik bizim ürünlerinizi almıyor. Neden”

Zamanında rekolte beyanı, alım kapasitenin sınırlı olması, zeytin kalitesi gibi bazı etkenler varmış. Zeytinciler bireysel pazarlama yerine Marmarabirlik gibi ödemesi garanti olan bir kuruma mal vermeyi tercih ediyorlarmış. Fakat, Marmarabirlik, ürün fazlalığı ve kapasite sıkıntıları nedeniyle bazı bölgelerden yetişen bütün ürünleri alma konusunda sıkıntı yaşanıyormuş.

Özer Matlı bunun için hükümetin geliştirdiği yeni bir uygulamayı anlatmış Zeytin üreticilerine. İsmi Türkiye İhtisas Borsası. Bu uygulamaya göre, üreticiler birlik olup, veya münferiden üretim ve pazarlama konusunda desteklenecek. Ürünler. fiyatları ucuz iken depolara konulup saklanacak. Sonra fiyatları yükseldiğinde, ihtiyaç olduğunda piyasanın alım-satım dengesi için çıkarılıp piyasaya sürülecek. Bu aradan geçen zaman içinde, üreticilere devlet, Ziraat Bankası aracılığıyla, ürün satışında tahsil edilmek üzere kredi verecek. Böylece, tarımsal üretimde bilgi kirlilikleri önlenecek.

Anlatım güzel, bakalım uygulama nasıl şekillenecek?

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.