Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Özel yeteneklere özel eğitim gerekli

Yazının Giriş Tarihi: 17.06.2021 00:02
Yazının Güncellenme Tarihi: 17.06.2021 00:02

Atalarımız ne demişler? Her işin başı eğitimle olur. Eğitim şart. Ama, eğitimde fırsat eşitliği veya özel yetenekleri öğrencilerin özel eğitim ve sistematik çalışmalarla ilgili sıkıntılar mevcut ülkemizde.

Bursa Kent Konseyi bu konulara kafa yorup, belki de Türkiye’de ilk kez özel yetenekli çocukların eğitimleri ve geleceği yönelik vizyonları konusunda çok özel raporlar hazırladı.

Konsey Başkanı Şevket Orhan, 'bildiğiniz gibi Bursa Kent Konseyi olarak, çok ortaklı ve çok aktörlü yönetim anlayışıyla kentin yaşam kalitesinin arttırılmasına, dezavantajlı grupların toplumsal yaşama katılımına, hemşerilik hukuku ve ortak yaşam bilincinin geliştirilmesine yönelik projeler hazırlanması ve uygulanması amacıyla çalışmalar yapmaktayız. Bu kapsamda; ilimizdeki özel yetenekli bireylerin aileleri, bizlere müracaat ederek çocuklarının eğitimleri ile ilgili problemlerinin olduğunu dile getirdiler” diyerek hazırladıkları raporu kamuoyuna açıkladı.

Yapılan bu çalışma için epey vakit harcandı. Şevket Orhan’ın verdiği bilgilere göre;

Yaklaşık bir yıldır sahada çalışıldı. Ter döküldü. ,Özel yenetekli çocukların eğitimi alanında uzman eğitimci ve akademisyenlerle, sivil toplum kuruluşları ve özel yetenekli öğrencilerimizin aileleri ile sık sık bir araya gelerek Özel Yetenekli öğrencilerimizin Eğitim-Öğretim ihtiyaçlarının tüm dünyada ne şekilde gerçekleştiği, ülkemizde ve ilimiz Bursa 'daki Durum Analizi Raporu ile birlikte bu öğrencilerimiz için önerdiğimiz 'tam zamanlı okulun gerekçesi önerisi' için ayrıntılı raporlar hazırlandı.

Önemli bir örnek olan Güney Kore, ikinci Dünya Savaşı sonrası açlık sınırında bir ülke durumunda iken, bugün dünyanın en gelişmiş ekonomileri arasında yer almaktadır. Kişi başına düşen gayri safi milli hasılası 1980'lerde 2 bin 300 dolar iken, 2018'de 31 bin dolar olan Güney Kore'nin bu hızlı ve olağanüstü yükselişinin perde arkasında köklü ve istikrarlı eğitim politikaları yer almaktadır. Güney Kore 2003 yılında yürürlüğe giren "Özel Yetenekliler Eğitimi Kanunu" çıkarmış ve kanunla "Özel Yeteneklilere Tam Zamanlı Okullar" kurarak eğitim biçimi tasarlamıştır.

Günümüzde Amerika, Çin, Rusya ve İsrail gibi bazı ülkeler özel yetenekli bireylerin eğitimini ulusal öncelik haline getirmişlerdir. Örneğin; İsrail 1970'Ii yıllardan itibaren özel yetenekli bireylerin eğitim haklarını kanunen koruma altına almıştır.

Dünya genelinde BM İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi, BM Çocuk Hakları Sözleşmesi ve Herkes için Eğitim Dünya Beyannamesi gibi uluslararası yasal düzenlemeler içerisinde bulunan maddelerde genel bağlamda özel yetenekli çocukların hakları savunulmaktadır.

Bursa Kent Konseyi’de bu verilerin ışığı altında yola çıktı. Yapılmalı gerekenleri birer birer sıraladı.

Orhan, ''Anayasamızın 42. maddesinde "Eğitim Öğrenim Hakki ve Ödevi" başlığı altında eğitim ve öğrenim ile ilgili hakların düzenlendiği görülmektedir. Bu maddeye göre: "Kimse eğitim ve öğrenim hakkından alıkoyulamaz

İlköğretim Kurumları Yönetmeliğince yapılan bazı düzenlemeler yine özel eğitime gereksinimi olan çocuklarla ilgili olmuştur. Madde 6'da özel gereksinimli çocukların korunmasına yönelik önlemlerin alınması, ilgi ve ihtiyaçları dâhilinde onlar için açılmış özel eğitim sınıflarında eğitim almaları gerektiği üzerinde durulmuştur.

Türkiye'de özel eğitim ihtiyacı olan bireyler yasa ve yönetmeliklerle belirlenmiş, engelli bireylerle birlikte Özel yetenekli çocuklar aynı yasal düzenleme içinde değerlendirilmiş, engelli bireyler için açılacak devlet ve özel eğitim kurumları desteklenirken özel yetenekli öğrenciler için yeterli destek sağlanamamıştır.

Ancak, yapılan araştırmalarda öğretmen ve yöneticilerin yarısından fazlası okul öncesi ve ilköğretime yönelik uygulanan tanılama testlerini yeterli bulmadıklarını belirtmişlerdir. BİLSEM'leri donanım ve işleyiş açısından da yetersiz bulduklarını, laboratuvarların fiziki şartlarını disiplinler arası projeler yapmak için uygun bulmadığını, sınıf öğretmenleri ya da rehber öğretmenlerin özel ya da özel yetenekli çocukları belirleme konusunda yeterli eğitime sahip olmadığını, akademik çevreden yeterli destek alamadıklarını belirttiler.

Türkiye'de günümüzde özel yetenekli çocukların eğitim konusunda politika oluşturma çalışmaları devam etmektedir. Günümüzde özel yetenekli çocukların eğitimleri Milli Eğitim Bakanlığı tarafından okullarda açılan destek eğitim odaları, BİLSEM'ler, üniversitelerde açılan yaz programları, vakıflar aracılığıyla açılan atölye uygulamaları şeklinde yürütülmektedir.

Özel yetenekli çocukların eğitimleriyle ilgili pek çok konuda pek çok eksiklikleri belirlediklerini anlatan  Orhan şöyle konuştu;

 ''Zira özel yetenekli çocuklar bir ülkenin geleceğinde ve gelişiminde büyük önem arz etmektedirler. Küresel düzeyde rekabet üstünlüğü sağlamak için en önemli kaynak olan insan kaynağının değerlendirilmesi ve beyin göçünün önüne geçilmesi gerekmektedir.

Ülkemizin geleceğini inşa edecek özel yetenekli öğrenciler için tam zamanlı özel müfredat uygulanan okulların açılması elzemdir. Yapılması gereken bu çocuklarımızı görmezden gelmek değil, onlara fırsat oluşturmaktır.

Bu işi Bursa'da neden gerçekleştirmeliyiz? Ülkemize baktığımızda sadece bu öğrenciler için iki okulun tam zamanlı hizmet verdiği görülmektedir. Birinin özel bir vakıf aracılığı ile sadece lise kısmı diğerinin ise Milli Eğitim Bakanlığı bünyesinde sadece 84 öğrenci ile İstanbul'da eğitim verdiği görülmüştür.

İlimiz Bursa'ya baktığımızda ise İl Milli Eğitim Müdürlüğü kayıtlarına göre 590 bin 380 öğrencimiz Eğitim-öğretim görmektedir. Yapılan araştırmalarda bu öğrencilerin en az yüzde 2 kadarını özel yetenekli kabul edersek 11 bin 807 öğrencimiz bu kapsamdadır.''

Türkiye’nin geleceğine yönelik ve özel yetenekli çocukların topluma faydalı hale gelmesi, vatana, millete faydalı bireyler halinde hizmet verebilmesinin sağlanması için hazırlanan bu raporun altına bende imzamı atıyorum. Emeği geçenlere canı gönülden teşekkürler.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.