Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

SELÇUK KAR VE YÖNETİM KURULUNDAN SAĞLIK EMEKÇİLERİNE TAM DESTEK

Sağlık emekçilerinin her daim yanında olan ve her koşulda bu görevi itina ile yerine getiren başkan Selçuk Kar ve yönetim kurulu üyesi Sinan Altıntaş'tan önemli açıklamalar...

Haber Giriş Tarihi: 15.03.2022 10:32
Haber Güncellenme Tarihi: 15.03.2022 10:32
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
SELÇUK KAR VE YÖNETİM KURULUNDAN SAĞLIK EMEKÇİLERİNE TAM DESTEK

HABER: Humeyra ALPER

Sağlık emekçilerinin her daim yanında olan ve her koşulda bu görevi itina ile yerine getiren başkan Selçuk Kar ve yönetim kurulu üyesi Sinan Altıntaş'tan önemli açıklamalar...

‘Sağlık emekçisinin çıkarlarını her daim savunacağız.’ diyen Kar ve Altıntaş sözlerine şu şekilde devam etti. 

Sağlık Bakanlığında taşerondan kadroya ne zaman geçtiniz ? Kadroya geçirildikten sonraki süreci özetler misiniz?

02.04.2018 tarihinde 696 sayılı KHK ile 4/d statüsünde kadroya geçirildik. Bu tarihten 31.10.2020 tarihine kadar bulunduğumuz iş kolunda yani yardımcı işler sınıfında ve taşerondaki mali ve sosyal haklarımız ile çalışmaya devam ettik.1 kasım 2020 yılı itibariyle yıllardır mücadelesini verdiğimiz ve büyük bir özlemle beklediğimiz sağlıkta asıl iş kolumuz olan 17 nolu sağlık ve sosyal hizmetler iş koluna geçirildik. Ancak bu süreç çok sancılı oldu. Hâk-iş konfederasyon başkanının şiddetle karşı çıkmasına ve herkesin bulunduğu iş kolunda kalması yönündeki beyanatlarına rağmen Türk İş konfederasyonun ve sendikamızın girişimleri ile bu süreç akamete uğramadan hayırla sonuçlanmıştır.

Bu vesile ile gerek kadro süreci ve gerekse 17 nolu asıl iş koluna geçmemizde katkısı olan başta Sayın Cumhurbaşkanımıza ,siyasi partilerimize ve stk temsilcilerimize şükranlarımızı sunuyorum.

Kadro öncesi ve sonrasını özetlemek gerekirse gerek mali ve gerekse özlük haklarınızda neler değişti?

Kadro öncesi her şeyden önce iş garantimiz yoktu. Mali, sosyal ve özlük haklarımız çok kötü idi. Asgari ücret düzeyinde yıllarca çalışmak zorunda kaldık. Yıllık izin ve kıdem tazminatları konusunda ciddi sıkıntılarımız oldu.

Kadrodan sonra tabi bir takım değişiklikleri yavaş yavaş hissetmeye başladık halen tam olarak istediğimiz seviyede olmasak da epey bir yol kat ettik. Şuan için mali anlamda iyi bir seviyeye geldik. Yıllık izin süreleri arttı, kıdem tazminatı garanti altına alındı. Ancak 4/d statüsünde çalışan işçi kardeşlerimiz için hala bir çalışma mevzuatı düzenlenemedi.

İşçi kardeşlerimizin Sendikal olarak sizlerden beklentileri nelerdir ?

Beklentiler çok tabi. Daha önce de bahsettiğim gibi 4/d statüsü ile alakalı bir çalışma mevzuatının olmaması sorunları çoğaltıyor. Mesela

1-Tayin ve Becayiş Hakkı

Tayin ve becayiş konusunda ciddi sıkıntılar ve zorluklar var. Eşi başka ilde kendisi başka ilde çalışan arkadaşlarımız var. Bu durum insan hakları ve eşitlik anlamında ciddi bir adaletsizlik ve haksızlık. Bu konunun çözülmesini istiyoruz”

2-Zorunlu emeklilik

Kadroya geçiş döneminde getirilen şart gereği emekliliği gelen işçi kardeşimiz hemen emekli olmaz zorunda bırakılıyor. Hâlbuki 15-20 emek verip bu günleri görmeyi arzu eden ve çalışma hayatının en verimli olduğu döneminde emekliliğe işçi kardeşimizin sevk edilmesi hem devlet için hem çalışan için büyük kayıp.

“Emeklilik işlemi sosyal güvenlik sistemimizde işçinin talebiyle olabilir. İşçi talep ederse emeklilik isteyebilir. Talep olmadıkça işçiler zorla emekli edilemezler. Bu konu ile alakalı Sendikamızın Meclise sunmuş olduğu bir taslak çalışma var. Konunun çözümü için yoğun bir çalışma içindeyiz.

Bunun dışında tabi pek çok sorun var

Mesela Meslek kodu mağdurlarımız var yıllarca Temizlik kadrosunda olup vasıflı işte çalıştırılan ancak bakanlığın almış olduğu karar gereğince bu arkadaşlarımız maalesef asli işlerine geri döndürüldüler ki bu konu çok hassas ve üzerinde durulması gereken bir konu bununla alakalı olarak sendikamız gerekli hukuki arayışlara girmiştir

Yeşil pasaport hakkı

Haftalık çalışma saatlerinin 40 saat olarak sabitlenmesi

Yıllık izin konusu (5 güne 6 gün izin kesilmesi)

Eğitim farkı

Doğumdan sonra 2 yıla kadar ücretsiz izin hakkı

Engelli çocuğa sahip olan anneye 10 güne kadar verilen mazeret izninin arttırılması

Ek ödemelerden 4/d çalışan arkadaşlarımız da yararlandırılması

Riskli alan çalışma farkı

Acilde 24 saat esaslı çalışma sistemine geçilmesi gibi pek çok konuda sıkıntılar ve bunların çözümü noktasında beklentiler var.

İş kolu Yetki süreci, Kamu Çerçeve protokolü ve Toplu iş sözleşmesi ile alakalı süreci biraz özetler misiniz?

Yetki süreci şöyle her yıl temmuz ve aralık sonu işçi sayı istatistikleri açıklanır.. Bu istatistiklerde bulunulan iş kolunda toplam işçinin  %50+1 fazlası hangi sendikaya üye ise o sendika o iş kolunda 2 yıl süre ile yetkiyi alıyor.

Toplu iş Sözleşmesi süreci 2 aşamadan oluşuyor.

1-Tüm İşçi Kardeşlerimizin ücret skalasının zam oranlarının belirlendiği Kamu Çerçeve Protokolü ki bunu en çok işçi sayısına sahip TÜRK-İŞ konfederasyonu yapabiliyor kanunen ve son yapılan protokol ile aylık brüt 1248 tl gibi önemli bir artışa TÜRK-İŞ vesile olmuştur.Bu vesile ile TÜRK-İŞ Konfederasyon başkanımız Ergün ATALAY beye ve yönetimine çok teşekkür ediyorum.

2-Ücretlere yapılacak zamlar ve ana hatlar belirlendikten sonra küçük ayrıntıların belirlendiği Toplu iş sözleşmesi aşamasına geçiliyor. Burada da daha çok çalışma hayatını ilgilendiren diğer mali ve özlük haklar belirleniyor.

Son olarak ne mesaj vermek istersiniz.

Şunu ifade etmek isterim ki;

1961 yılında kurulan ve tüm yapmış olduğu Toplu iş sözleşmeleri ile işçiyi daima ileri götüren işçinin sorunlarını bilen ve bunun için çözüm arayan Sendikamıza destek vermeleri ve bu dönem yetki almamıza katkıda bulunmalarını canı gönülden istiyoruz.

Gerçekten işçinin derdiyle dertlenen işçiyi her daim ileri götüren azda olsa aidatını bir yevmiye değil de daha düşük tutan ve bu vesile ile ekonomik olarak katkı sunan ve daha iyiyi daha güzeli vadeden bir sendika olarak tekrar işçi kardeşlerimiz desteğini bekliyorum. Bizlere desteğini esirgemeyen basına teşekkür ediyorum.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.