Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

RAFIN OLDUĞU HER YERDE: GÖKÇELİK

Raf ve depo sistemleri üretiminde Türkiye’nin lider markaları arasında olan Gökçelik firmasının Yönetim Kurulu Başkanı Yalçın Aras, Bursa Haber Gazetesi’nin sorularını yanıtladı.

Haber Giriş Tarihi: 05.03.2021 00:00
Haber Güncellenme Tarihi: 05.03.2021 00:00
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
RAFIN OLDUĞU HER YERDE: GÖKÇELİK

“HAYALLER STRATEJİNİN ESKİZİDİR”

Hayal kurmak sizce bir hayatı değiştirebilir mi?

Yalçın Aras, “Geleceği şekillendiren hayallerdir. Her şey hayal kurmakla başlar. Geçmişte hayal kuran insanlar olmasaydı bugün halen taş devrinde yaşıyor olabilirdik. Hayal kurmak değil bir insanın hayatını bir toplumun kaderini hatta dünyanın akışını bile değiştirir. Hayal, bir insanın hayatında ölene kadar olması gereken bir parçadır.”

Dilimizde ‘hayal peşinde koşmak’ genelde olumsuz bir anlam taşıyor. Peki, hayal peşinde koşmanın sizin için anlamı ne?

Yalçın Aras,Hedefleri belirlemek ve o hedefi ulaşmak için kurulacak stratejinin eskizidir benim için. Ben hala hayaller kuran ve o hayalleri gerçekleştirmek için çalışan bir insanım. Nefes alıp verdiğim sürece de hayal kurmaya devam edeceğim.”

Gökçelik’i neyi hayal ederek kurdunuz?

Yalçın Aras,Bir İngiliz dizisi vardı o zamanlar. Bana iş hayatına atılmak için ilham vermiştir ama elbette öncelikle iyi bir iş adamı olmayı hayal ettim, çok para kazanmak da günün sonunda varacağım hedefti. Lakin ayak izleri ile dolu bir yoldan gitmektense patika bir yol seçtim kendime. Herkesin uğraşmadığı bir alanda işe koyuldum.”

İşimin kırk beşinci yılında, o zamanlar doğru bir karar verdiğimi görüyorum.

Bu işe başlarken hayalinize en çok inanan kişi kim oldu?

Yalçın Aras,Hayallerinize kimsenin inanmasına gerek yok, siz inanın yeter. Ancak benim yolculuğumda hayat arkadaşım, eşim bana inandı, destek verdi, en zor günlerimde hep yanımda oldu. Hayat her zaman güzel değildir, yol bazen asfalt olmaz, bazen de çıkmaza varır. Dönüp baştan başlamanız gerekir. İşte bütün bu yolculukta eşim hiç yılmadan yanımda durdu ve bana moral verdi.”

Gökçelik’in kırk beşinci yılında ulaştığı yer, bu işe başlarken ilk hayal ettiğiniz yere yakın mı?

Yalçın Aras,İnsanlar kurdukları şirketlerin uzun yaşamasını ve başarılı olmasını ister ama duracağınız yeri de bilmelisiniz, sınırlarınız olmalı. Yola ilk çıktığım gün kurduğum hayal ile bugün bulunduğumuz nokta ve gelecekte varmayı hedeflediğimiz yer arasında ciddi farklar var. Zira dünya değişiyor, teknoloji değişiyor, pazar değişiyor, ihtiyaçlar değişiyor. Bundan on beş yıl sonrasını kestirmek artık zor. Yine de ilk günden bu yana hayalimde değişmeyen tek şey sektörel anlamda dünya çapında lider firma olmak diyebilirim ve bunun için de halen kat etmemiz gereken mesafeler var. Yine de kırk beş yıl önceye göre bugün bu hayale çok daha yakın olduğumuzu söyleyebilirim.”

Sizce hayalden gerçeğe giden yolun en keskin virajları hangileri? Bugüne gelirken siz o virajlardan geçtiniz mi?

Yalçın Aras,İş insanlarının neredeyse tamamı böyle virajlardan geçmiştir. Bugün başarılı olmuş olanlar o virajlarda savrulmamayı becermiş, pes etmemiş olanlardır. İş hayatının bütününü kontrol edemezsiniz. Elinizde olmayan, hükmedemediğiniz değişkenler vardır. Örneğin küresel krizler, ekonomik daralmalar, büyük ihracatınız olduğu ülke ile ülkenizin yaşayabileceği sorunlar gibi meselelerde yapabileceğiniz fazla bir şey yoktur. Fırtınanın dinmesini ve bu süreçte minimum zarar görmeyi hedeflersiniz. Meşhur bir laf vardır; ‘krizler fırsatlarla doludur’, kısmen doğru olsa da bazen krizi en az hasarla atlatmak da başarıdır.”

Victor Hugo, “Yokluklar hayallere engel değildir” diyor. Hayalleri gerçekleştirebilmek, sizce varlıkla ya da parayla mı ilgili? Size hayallerinizin kapısını açan anahtar ‘para’ mı oldu?

Yalçın Aras,Güzel bir söz, hayal kurmak için paraya ihtiyaç yok. Her şeyi hayal edebilirsiniz üstelik her hayalinizi gerçekleştireceksiniz diye de bir kural yok.”

İş dünyasında bir an önce değişmesini hayal ettiğiniz şey ne?

Yalçın Aras,Hep şunu hayal etmişimdir; herkes dürüst olsun, herkes doğru olsun, herkes işini iyi yapsın ama ben hayalden çok projeyi severim. Hayal kurmayı severim ve bunların bazıları da sosyal sorumlulukla ilgilidir. Hayal ettiklerimi projelendirir ve gerçekleştirmek için çaba sarf ederim.”

Yalçın Aras’ın Gökçelik’teki dijitalleşme konusunda hayali ne?

Yalçın Aras,Gökçelik çağa ayak uyduran, yenilikleri takip eden bir şirket. Sektörümüzde yenilikçi bir firma olarak anılmak için çalışıyoruz. Başka ülkelerde bambaşka harika uygulamalar, güzel fikirler, iyi örnekler gördüğünde “bunlar bizim ülkemiz için hayal” diyenlerden değilsiniz.”

Bu özelliğiniz hakkında neler söylemek istersiniz?

Yalçın Aras,Tek bir kişinin ya da şirketin yükselmesi ile bir toplum kalkınmaz, bu nedenle ülke olarak hep birlikte gelişmeli ve gelişmeyi desteklemeliyiz. Ben kendim ve şirketim adına dünya ile eş zamanlı bir gelişim göstermek için çaba sarf ediyorum.”

NOSAB için en büyük hayaliniz ne?

Yalçın Aras,NOSAB, sıfırdan başladığımız bir başarı hikayesi. ‘Hayalden Gerçeğe NOSAB’ kitabımda da bütün kilometre taşlarını detaylı bir şekilde anlattım. İçerisinde bulunan sanayiciler, mühendisler ve bütün çalışanlarla ülkesine katma değer üreten lider bir sanayi bölgesi olmasını arzu ediyorum.”

Suluboya resimler yapıyorsunuz. 60 yaşınızdan sonra bağlama çalmayı da öğrendiniz. Sanatla uğraşmak, hayallerinizi besliyor mu? 

Yalçın Aras,Resmi, müziği seviyorum, bunlar benim hobilerim. ‘Öğrenmenin yaşı yoktur’ sözüne iyi bir örnek teşkil ettiğimi düşünüyorum. Profesyonelce olmasa da kendimi mutlu edecek kadar hem resme hem de müziğe vakit ayırıyorum. Beni dinlendiriyor.”

Gençlerle onların hayallerini konuşur musunuz hiç? Hayal etme konusunda gençlere ne önerirsiniz?

Yalçın Aras,Ben kuşak farkının etkilerini en aza indirmek için özel çaba sarf ediyorum. Çocuklarımla, yöneticilerimle sık sık konuşup onları dinliyorum. Bu sohbetlerde ben de onlara kendi tecrübelerimi aktarıyorum. Karşılıklı olarak faydalanıyoruz ve birbirimize bir şeyler öğretiyoruz.”

Hayal dünyanızın raflarında neler var?

Yalçın Aras,Tam profesyonel bir yönetim sistemine geçmek için başlattığımız kurumsallaşma sürecinin sonuçlanması var diyebilirim. Şirketler de birer canlı organizmadır. Kendi kendine ayakta kalmayı başaracak bir mekanizmaya da sahip olmalıdırlar.”

Bu kırk beş yıl içinde hayal kırıklıkları da yaşadınız mı?

Yalçın Aras,Ülke olarak büyük krizler yaşadık, bunlar büyük hayal kırıklıklarıydı. Sabah kalkıyorsunuz borcunuz ikiye katlanmış, kazancınız yok olup gitmiş. Tabii ki moraliniz bozuluyor ama bizler inancımızı hiç yitirmedik.”

İşinde hayal kırıklığı yaşamış birisine ilk söyleyeceğiniz şey ne olur?

Yalçın Aras,65 yaşındayım, hayal kırıklığına uğramış birine söyleyeceklerim elbette var ama en önemlisi yola devam etmek konusunda kararlı olmak, güzel şeyler hayal ederek morali yüksek tutmak önemli.”

İlk kitabınızı yazmaya başladığınızda, yazarlık serüveninizle ilgili hayaliniz neydi?

Yalçın Aras,Ben yazar değilim sadece yazıyorum. Düşüncelerimi, tecrübelerimi, hayallerimi, öngörülerimi paylaşıyorum. Gençlere yol göstermesi açısından bir paylaşım açıkçası. Öğretmeyi, paylaşmayı seviyorum. Herkese de yazmayı tavsiye ediyorum.”

Hayalinizde yeni bir kitap var mı?

Yalçın Aras,Evet, yeni kitaplar var yolda. Günlüklerim var. İlkine Kars’tan başlayan hayat yolculuğumu içeren bir biyografi diyebiliriz. Ayrıca Ekohaber Gazetesi’nde bugüne kadar yayımlanmış 800’den fazla makalem var, onları bir kitapta toparlıyorum. Bir de ‘Perakende Düşünceler’ adlı kitabımın üzerinde çalışıyorum. Yeni revizyonlarla genişletilmiş bir baskı düşünüyorum. Gençlere, yeni girişimcilere kitaplarımla yol göstermeye çalışıyorum.”

Sizce barış ve huzur içinde bir dünya sadece bir hayal mi, bu gerçekleştirilebilir mi?

Yalçın Aras,Barış ve huzur içinde bir dünya asla hayal değil. Bu koca dünyada paylaşılamayacak bir şeyin olmadığına inanıyorum. Velhasıl ölümlü dünya, birbirimize ne kadar çok faydamız olabileceğini düşünmemiz lazım.”

                                                                                                               

ADRES: MİNARELİÇAVUŞ OSB MAH., NİLÜFER BULVARI, NO: 12 NİLÜFER/BURSA   

 İLETİŞİM TEL: 0224 411 20 00, FAX: 0224 411 20 05    

HABER:  Aysun Şahin Karakuş - Cevdet Yıldız

                                                                                                

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.