Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

PANDEMİNİN DURDURAMADIĞI SEKTÖR

BURPRES Metal Sanayi A.Ş’nin kurucusu, BTSO’da 10. Grup Komite Başkanlığı görevini sürdüren Hüseyin Kumru, sektöre ilişkin Bursa Haber Gazetesi’ne açıklamalarda bulundu.

Haber Giriş Tarihi: 25.02.2021 00:00
Haber Güncellenme Tarihi: 25.02.2021 00:00
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
PANDEMİNİN DURDURAMADIĞI SEKTÖR

SEKTÖRE GİRİŞİ

Yaklaşık 45 yıldır bu sektörde yer alarak başı çeken isimlerden biri olan Hüseyin Kumru, gençliğinin ilk on yılını Almanya’da geçirdikten sonra 1977’de Türkiye’ye gelerek kalıp sektöründe çalışmaya başladı. 1982 Yılında da kendi firması olan BURPRES Metal Sanayi A.Ş. kurdu. Sektörün duayenlerinden biri olarak aynı zamanda BTSO’da 10. Grup Komite Başkanlığı görevini sürdüren Hüseyin Kumru, bugüne kadar tanıklık ettiği pek çok ekonomik ve sosyal darboğazların verdiği tecrübeyle pandemi sürecini kendileri adına nasıl yönettiklerini Bursa Haber’e anlattı.

SALGININ ETKİLERİ

Pandemi sürecinin ekonomi ve sanayide ülkemizde ve dünyada derin yaralar açarken kalıp ve döküm endüstrisinin süreçten fazla etkilenmemesini değerlendiren Kumru, bu durumu yaptıkları işin doğrudan talebi azalan nihaî bir ürün yapmamalarına bağlarken, pandemi sürecinde talebi çok fazla artan sağlık sektörü ürünleri, hastane yataklarının kalıplarını yetiştirmekte sanayicilerin talebi yetiştirmekte güçlük çektiğini örnek vererek özetledi.  Şöyle ki; Kalıp, döküm ve aparatçıların değişen talep doğrultusunda üretim odaklarını farklı sektörlere kaydırarak riski azaltabildiklerini ifade eden tecrübeli işadamı, yine de ihracat kısıtlaması sebebiyle iç piyasaya dönülmesi, sektörlerinin ana üretimini oluşturan otomotiv sektörünün ciddi darbeler alması neticesinde en büyük ihracat kalemimiz olan Avrupa Birliğinde otomotiv sektöründe satışların %26 azalması gibi sebeplerle bazı sektörlere yönelik yapılan üretimin sekteye uğradığını da belirtti.

HAMMADDEYE ULAŞIM

Tüm dünyayı etkisi altına alan bu zorlu sürecin sektörel bazda üretimi bozmasa da global çapta yarattığı olumsuzlukların tedarik zincirinde sıkıntıların çıkmasına sebep olduğuna değinen Hüseyin Kumru, hammaddeye ulaşım zorluğundan, bazı hammaddelerin Karabük ve İskenderun’da üretilememesi sonucu tedarik maliyeti her geçen gün artan ithalata yönelmek zorunda kalmalarını yan sanayi, kalıp, döküm ve aparat üreticilerinin uluslararası rekabet avantajı elde edememesine sebep olması şeklinde değerlendirdi.

SABIR GEREKİYOR

Yapılan sanayi yatırımlarının ve Bursa'da inşaatı devam eden otomobil fabrikasının milli sanayi ve kalkınmaya etkilerinin bir anda göstergelere yansımasının beklenmemesi gerektiğini kaydeden Tecrübeli İş İnsanı, bunun bir süreç olduğunu, kalıpların hazırlanması gibi evrelerin tamamlanmasıyla beraber çok ciddi faydalar getireceğini ifade ederek, yabancı otomobiller için üretim yaparken üretici ülkelerin, getirdiği standartları ülkemizde sağlayabiliyor olmamıza rağmen uyguladıkları bazı zorunlu kriter ve yabancı marka zorunluluğunun, üreticileri ithalata mecbur bıraktığını bu durumun ise sona ereceğinin altını çizen otomobil fabrikasının tam manasıyla faaliyete geçmesiyle yedek parça, kalıp ve dökümlerde milli ürünlerin kullanılabileceğini belirtti. Kumru, bunun da ülke sanayisinde ciddi bir katma değer yaratacağına inandığını söyledi.

HER KRİZ KENDİ FIRSATINI YARATIR

Kuruluş yıllarında atölye bazında olan ve günümüz itibariyle teknolojik hassas makine ekipmanları ile birlikte; sac, metal enjeksiyon, plastik enjeksiyon, kalıp tasarım, kalıp imalatı ve sac pres basımını kendi bünyesinde gerçekleştirmekte olan firmanın zor zamanlardan da geçtiğine değinen tecrübeli işadamı, krizlerin bir kısmının firmanın büyümesine fayda sağladığını belirtti.

AYNI SEKTÖRDE ÜRETİCİNİN ARTMASI

Hüseyin Kumru ayrıca, “Ülkede fabrikalar artsın üretim artsın istiyoruz ama aslında aynı işi yapan firmaların bir noktada artmaması gerekiyor. Aynı sektörde çok üretici var. Çünkü bırakın döviz kazandırmayı kayıplara neden oluyorlar.  Sanayi sektörü döviz kuruyla işçilik maliyetleri çok karmaşık bir iş. Üretimin farklı alanlarda artışına olanak sağlanması daha sağlıklı olacak” dedi.

KÜÇÜK SANAYİ SİTELERİ

Aynı zamanda Dökümcüler Sanayi Sitesi Başkanı olan Hüseyin Kumru, sanayi sitesi olarak da çok sayıda yapısal sorunla boğuştuklarını belirtti. Sanayi sitesinde çok sayıda gelişmek isteyen firma olduğundan bahseden Hüseyin Kumru, “Burada 100 metrelik dükkanlar var. Büyümek isteseler de rayiç fiyatlar yüksek olduğu için büyütemiyorlar ve kitleniyorlar. İnsanların hevesleri de kırılıyor” dedi. Bu konuda yapılabilecek çözümler için yetkililerin büyümek isteyen sanayici ve yatırımcıların önünü açmalarını talep etti.

HİZMETE KÖSTEK DEĞİL DESTEK OLUNMALI

Aynı zamanda site başkanı olan Kumru, siteye uygun birde  umumi tuvalet ve mescit yaptı. Takdir görmesi gereken hizmet mahkemelik oldu. Bu duruma çok şaşıran Başkan Kumru, “Amacım sitemize dışarıdan gelen misafir ve müşterilerimize hizmet etmekti ancak hizmetimize destek beklerken köstek gördük bu durum beni çok üzdü yetkililerden bu duruma acil bir çözüm bekliyoruz” dedi.

KALİFİYE ELEMAN BULAMIYORUZ

Sanat okullarının eski düzeyde olmadığından üzülerek bahseden Kumru, “Sanat okulları çok yüksek puanlı kişilerin girmesi gereken bir yer kesinlikle düşük puanla girilmemesi gerekiyor” dedi.

Özellikle mühendislerin sanat okulu mezunu olup öyle mühendislik eğitimi alması gerektiğini savunan Hüseyin Kumru, normal liseden giden insanların mühendis olmaması gerektiğini düşünüyorum dedi.

Herkes üniversite bitirmek istiyor işsizlik fazla ama biz nitelikli eleman bulmakta zorlanıyoruz diyen İş İnsanı, “Tophane Endüstri Meslek Lisesi’nin yaklaşık 20 yıl önce sektöre çok katkısı oldu ama bu dönem için aynı şeyi diyemiyorum maalesef” diyerek sözlerini sonlandırdı.      

HABER: Özge Işkın - Cevdet Yıldız            

                  

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.