Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Oto tamirci esnafı mesleki yeterlilik belgesi alıyor

Bursa Oto Tamirciler Esnaf Odası Başkanı Mustafa Geç, sektöre yönelik verdikleri mesleki yeterlilik belgesi kapsamında yaptıkları çalışmalara ilişkin Bursa Haber Gazetesi’ne konuştu.

Haber Giriş Tarihi: 15.06.2021 14:52
Haber Güncellenme Tarihi: 15.06.2021 14:52
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Oto tamirci esnafı mesleki yeterlilik belgesi alıyor

HABER: Özge Işkın - Cevdet Yıldız

Bursa Oto Tamircileri Esnaf Odası tarafından sektörde ustalık belgesi olmayanlara yönelik Arif Belgelendirme tarafından düzenlenen uygulamalı ve yazılı sınavlar ile tamirci esnafı mesleki yeterlilik belgesi almaya hak kazanıyor. Oto boya kaporta ve gövde onarımcısı, elektrik mekanik, elektromekanik bölümlerinde Oda’ya kayıtlı üyeler ve yanlarında sigortalı çalışanlar için belgelendirme sınavları devlet teşvikli olarak yapılmaya devam ediyor. Geçtiğimiz pazar günü gerçekleşen sınavda, birçok esnaf mesleki yeterlilik belgesi almaya hak kazandı.

BELGE NELER KAZANDIRIYOR?

Bu yeterlilik ile otomotiv tamirciliği mesleğinin eğitim almış ve nitelik kazandırılmış kişiler tarafından yürütülmesi ve çalışmalarda kalitenin artırılması planlanıyor. Belge adayların sahip olması gereken nitelikleri, bilgi, beceri ve yetkinlikleri tanımlamak, adayların, geçerli ve güvenilir bir belge ile mesleki yeterliliğini kanıtlamasına olanak vermek, için gerekli görülüyor.

BELGENİN GEÇERLİLİK SÜRESİ 5 YIL

Konuya ilişkin Bursa Oto Tamirciler Esnaf Odası Başkanı Mustafa Geç, belge sahibi olanların devlet teşviklerinden yararlanabildiği gibi ayrıca servislerde ve yurt dışında çalışmanın da önünü açtığını belirterek şunları kaydetti; "Bugün bir ustamız Avrupa’ya gitmek istediğinde bu belgeyi soracaklar. Usta eğitici ve ustalık belgesi Avrupa’da geçmiyor. Bu belge ustalık belgesinden tamamen farklı. Ustalık belgesi sadece bir defa alınırken bu belgenin geçerlilik süresi 5 yıldır. Sürenin 5 yıl ile sınırlı olmasının sebebi de ustalarımızın gelişen teknolojiye ayak uydurabilmelerini sağlamaktır."

SINAV HER YIL YAPILIYOR

Tehlikeli ve çok tehlikeli meslekleri icra edenlerin almakta zorunlu olduğu belge ulusal yeterlilikler temel alınarak yapılan ölçme değerlendirme sonucunda veriliyor. Kişinin sahip olduğu bilgi, beceri ve yetkinlikleri sergileme olanağı sağlamakla birlikte işveren açısından da nitelikli ve belgeli işgücünün daha kaliteli ürün ve hizmet sunumunu sağlayarak rekabet gücünün artmasına katkı sağladığını belirten Mustafa Geç, belgesi olmayanlar için sınavın her yıl yapıldığını aktardı.

ÖNCELİK EĞİTİM

2018 yılının ocak ayında göreve gelen Mustafa Geç, göreve geldiği tarihten itibaren eğitime önem verdiğini söyledi. Elektronik eğitimleri mesleki yeterlilik gibi alanlarda esnafın eğitim almasını destekleyen Başkan Geç, esnaftan gelen talepler doğrultusunda çeşitli faaliyetlere durmadan devam edeceklerini belirtti. Ayrıca pandemi sürecinde eğitimlerin maalesef aksadığını aktaran Geç, normalleşmeye başladığımız günlerde ertelemeden mesleki yeterlilik sınavlarının başladığını söyledi.

SGK VE VERGİ BORÇLARI İÇİN ESNAFA KOLAKLIK SAĞLANMALI

Pandemi döneminin etkilerinden nasibini alan oto tamirci esnafının süreç boyunca yanlarında olmaya çalıştıklarını aktaran Mustafa Geç, devletin verdiği desteklerin esnafa can suyu olduğunu belirterek, şunları ifade etti: "Esnafımız destek paketlerinden faydalandı. En son ikinci kısma giren 3 bin liradan da faydalanan esnaflarımız var. Fakat esnafın belinin doğrulması için bu tür destekten ziyade sigorta, bağ-kur ve vergi borçlarında bir indirim, erteleme ya da taksitlendirme yapılandırması daha makul olur diye düşünüyorum. Yapılacak olan yapılandırmada ödemelerin 2 aylık periyodlarda olması esnaf için kolaylık sağlamıyor çünkü esnafın hem SGK hem vergi borcu var. Vade aralıklarının 2 aydan daha uzun olması esnafın önünü açacaktır."

 SANAYİ SİTELERİ ARTTIRILMALI

Oto sanayi sitelerinin şehir için yetersiz olduğuna değinen Başkan Mustafa Geç, "Bursamız, birçok sektörde olduğu gibi otomotivde de ülkemizin lokomotif konumundaki illerinin başında geliyor fakat İstanbul'da her semtte küçük de olsa bir sanayi sitesi yer alırken Bursa'da gidilebilecek iki sanayi sitesi bulunuyor. Bunlardan biri Yıldırım ilçesindeki Otosansit, diğeri ise Küçük Sanayi. Yapılması yılan hikayesine dönen Kestel’deki Çataltepe projesi önem taşıyor. Bursa'daki oto tamirci esnafını iki sanayiye sığdırmak mümkün değil. Sanayi siteleri projelendirilirken 3 bin dükkanlık yerlerden ziyade şehrin çeşitli bölgelerine dağılmış 300 - 400 dükkanlık sanayiler açılması hem esnafın hem halkın ulaşımı için daha doğru olacaktır" dedi.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.