Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

MİSAFİRPERVER MÜRSEL KÖYÜ VE NEZAKETLİ MUHTARI MEHMET İLHAN

MÜRSEL KÖY TARİHÇESİ Yapılan araştırmalarda köyün tarihinin çok eskilere dayandığı saptanmıştır. Bulunan eski mezar taşları ve yazıtlarda köye ilk yerleşimin şu anda villa ve sitelerin bulunduğu kazancılar bölgesinde kurulu olduğu daha sonra şimdiki yerine yerleştiği zannedilmektedir.

Haber Giriş Tarihi: 17.11.2021 10:57
Haber Güncellenme Tarihi: 17.11.2021 10:57
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
MİSAFİRPERVER MÜRSEL KÖYÜ VE NEZAKETLİ MUHTARI MEHMET İLHAN

HABER: Cevdet YILDIZ

MÜRSEL KÖY TARİHÇESİ

Yapılan araştırmalarda köyün tarihinin çok eskilere dayandığı saptanmıştır. Bulunan eski mezar taşları ve yazıtlarda köye ilk yerleşimin şu anda villa ve sitelerin bulunduğu kazancılar bölgesinde kurulu olduğu daha sonra şimdiki yerine yerleştiği zannedilmektedir. Osmanlılardan önce, Anadoludan yöreye göç edip aşiretler kuran Yörük Türkleri tarafından başladığı bilgisine ulaşılmıştır ve bu durum köyün tarihinin 800 yıldan daha eski olduğunu göstermektedir. Aynı araştırmalar, yüksek ihtimalle Mürsel, Mirzaoba, Kaymakoba ve Çepni köylerinin de aynı aşiretin yöreye göçü ve daha sonra bölgeden farklı kollara ayrılması ile kurulduğunu göstermektedir. Yani bu 4 köy tek bir aşiretin 4 kola bölünmesiyle kurulan köylerdir ve birbirleri ile akraba köylerdir. Köyün ismini, aşireti bölgeye getiren Mürsel beyden aldığı sanılmaktadır. Köyün bilinen en köklü ailesi Çolaklar(Yıldırım)ailesidir.

Köy insanı hoşsohbet, misafirperver olup yıllardır tarihi ve kültürel gelenek ve göreneklerine bağlığını bu güne kadar bozulmadan sürdürmektedir.

Köyün problemlerini yıllardır genel olarak köylü kendi aralarında Muhtar ve ihtiyar heyeti köyün bilge kişileri heyet olarak toplanarak sorunun çözümünü kendi aralarında para toplayarak imece yoluyla halledebilmektedir.

MÜRSEL MAHALLESİ MUHTARI MEHMET İLHAN

 Mürsel mahallesi muhtarıyım dört çocuk babasıyım.

Göreve yeni başladım üç yıl oluyor, köyümüzü devir aldıktan sonra ilk olarak köy meydanımızı toparladık.

Şu an da yollarımız ile ilgili bir çalışmamız var, yollarımız yapılacak aydınlatmalarımız vs. halkımızın yürüyüş yapabilmesi için yürüyüş yolları yapılacak.

Bizde çok fazla site bulunmakta, köyümüzde siteler de yoğun olunca hem köyümüze hem de sitelerimize hizmet vermeye çalışıyoruz.

Köyümüzün asıl geçim kaynakları zeytin, siyah incir olmazsa olmazımızdır bağcılık da var ama o biraz nadir, genel ağırlık %70 zeytindedir.

Şu an zeytinin hasat zamanı, biz de başlayalı dört gün oluyor.

Köyümüzde bir teknik meslek lisesi bulunmaktadır yani köyümüzün içerisinde gençlerin de sosyalleşmesi için köy meydanına bir tesis istedik, bunu bir kütüphane olmasına karar verdik çocuklarımızın sokaklarda gezmek yerine kendilerini eğitebilecekleri bir sosyal tesis yapak istiyoruz bununla ilgili bir çalışmamız var.

BURSA HALKININ KÖYÜMÜZÜ ZİYARET ETMESİ BİZİ MEMNUN EDER

Mürsel köyümüz çok eski bir köydür.

Üç kardeşten oluşmuş bir tanesi dağda Mürseller köyü var bir kardeşi de Karamürsel’de kalmış böyle ayrılmışlar, aşağı yukarı yedi yüz otuz beş senelik bir tarihi var.

Köyümüz ziyaretçiler tarafından ilgi gören bir köydür, arazilerimiz güzel tarım arazileri ama tarım artık bitmek üzere sulamalarımız için sondajlarımız var yer artı sulamamız bulunmakta imkânı olan suluyor.

Önceden köyümüzün içerisinde bir pazarımız vardı bir yıl kadar sürdü köy halkı da memnundu bununla ilgili tekrardan bir düzenleme yapacağını söyledi başkanımız, güzel bir alanda yer yapıp onu devamlı yapmamızı söyledi biz de onun yapılmasını bekliyoruz.

Bursa halkının gelip köyümüzü ziyaret etmelerini çok isteriz köy halkımız çok misafirperverdir, gelsinler tanışalım sohbet edelim isteriz.

Köy halkıma ve sitelerde oturan halka da çok teşekkür ederim bizi destekledikleri için biz de elimizden geldiğince hizmet vermeye çalışıyoruz

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.