Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

KULAK BURUN BOGAZ SAĞLIĞI ÖNEMLİ

Bursa'da kulak burun boğaz hekimi denince aklımıza ilk gelen isim Selçuk hocam Bursa'mızın değerlerinden.

Haber Giriş Tarihi: 22.11.2022 12:30
Haber Güncellenme Tarihi: 22.11.2022 12:30
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
KULAK BURUN BOGAZ SAĞLIĞI ÖNEMLİ

HABER: Çiğdem Akın - Cevdet Yıldız

PROF. DR. SELÇUK ONARTI TANIYALIM!

Bursa'da kulak burun boğaz hekimi denince aklımıza ilk gelen isim Selçuk hocam Bursa'mızın değerlerinden. 

Hocam sizi Bursa tanıyor ama kısaca yine biz sizi tanımak isteriz. Öyle başlayalım isterseniz…

*Ben bin dokuz yüz kırk beş yılında İstanbul'da doğdum. İlk, orta, lise tahsilim İstanbul'da yaptım.          

Üniversite tahsilimi İstanbul Tıp Fakültesinde tamamladım.  Askerlikten sonra bir yıl İstanbul Okmeydanı Sosyal Sigortalar'da beyin cerrahı olarak çalıştım. Yardımcı hekim olarak. Sonra Bursa Uludağ Üniversitesi o zamanlar adı Bursa Tıp Fakültesi olarak geçiriyordu. Buraya geldim Doç.Dr. Metin Arat, Uz Dr.İlker Tezer, Asis Dr.İbrahim Hızalan, Asis Dr. Selçuk Onat, Asis Dr Seskis Mığdısoğlu vardı . Biz dört kişi Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi'nin kurulmuş olan üniversitenin bölümü olarak hayata geçirdik efendim. Bin dokuz yüz yetmiş beş senesinde. O yıldan beri çalışıyorum. Çeşitli kurs ve çalışmalar yapmak için yurt dışına gittim.                                                                                                                                                   

Hep hastanede muayenehanede çalıştım ben. Hiç serbest mesleğe çıkmadım.                                                       

2012 DE ÖZEL MUAYENEMİ AÇTIM

Emekliliğime iki sene vardı. Ortopediden arkadaşlar dediler ki bir gün ameliyathanede hocam sizin muayeneniz yok. Bir muayenehane açın. İki senede ancak hastalarla karşılaşırsınız. Ama o kadar çok ameliyat yaptım ki Bursa'da o zamanlar böyleydi efendim yani. Para falan yoktu. Ücretsiz yapıyorduk. Yani devlet ne verirse ama şimdi şartlar değişti tabii. Kısacası bir buçuk sene kala emekliliğimi burayı açtım. O günden beri de devam ediyorum.2012 Temmuz ayından itibaren Umi plaza 3. Kat no 21 Yeni Karaman Mh. Sanayi Cad. Osmangazi Bursa adresinde muayenem var ben burada hastalarımı tedavi ederek hizmete devam ediyorum.

PANDEMİ HEPİMİZİ ETKİLEDİ

Koronavirüs hepimizi perişan etti biliyorsunuz. Aileler birbirleri artık eskisi gibi sıkı görüşmeleri bitti.                                                                      

Evimize kapandık. Ne olur ne olmaz diye Birçok dostumuzu kaybettik. Son iki yıldır yaşam şartlarımız değişti.                                                                                                                                                                      

Hastalığa yakalanıp sağlığına kavuşan kişilerde koku kaybı bademciklerde sık sık şişme sıkça öksürük kulak da duyma azalması etkileri oldu.                                                                                                                                                                                   

Artık hijyene ve sağlığımıza eskisinden daha fazla özen göstermek zorundayız.

İNSANIN NERESİNDE AĞRI VARSA CANI ORDADIR

İnsanın neresinde bir problem varsa, canı, her şey orada. Mesela tırnağınızı biraz derin kesersiniz. Bütün gün acır. Ertesi gün de acır. Dolayısıyla yani bu bir yaranın veya bir hastalığın küçüğü büyüğü yok. Hepsi bir rahatsızlık oluyor.Ben  kulak burun boğaz organlarıyla ilgi şöyle bilgi vermek isterim.                                                                          

Şimdi kulak dediğiniz zaman işitme. beşduydan bir tanesi. Burun dediğimiz koku almak. Efendim boğaz dediğiniz yutma fonksiyonu ve boğaz o kadar karışık bir yer ki hem yutuyorsunuz

nefes alma burada. Bunun dışında hapşırık, öksürük burada. su içme burada. Her şey burada. Konuşma burada. Ses telleri Dolayısıyla çok önemli bir organ. Mesela kulaktaki kemikçikler diyelim. Mesela şeyler yani çekiç örs, üzengi kemikleri biz öyle diyoruz tıp dilinde…  Bu çekiç ört ve ve üzengi kemikleri vücudumuzdaki en ufak kemiklerdir.  Düşünebiliyor musunuz? Ve o on kilo yük taşıyor mesela. Stapes kemiğini çıkarın ameliyatta. Bazen çıkarıyoruz biz onu ihtiyacımız olduğu zaman. Yapıştırın duvara. On kilo ağırlık asın. Tartıyor. Minicik kemik

Dışarıdan bir ses geldiği zaman kulak zarı mesela içeriye doğru bir basınç yapıyor. Bu basınç nedeniyle o hareket eden kemikçikler iç kulakta, duyma organında bu basıncı maskeliyorlar Yani kulak sıvıları kemikten gelen iletimi baskılıyorlar. Sinüsler diyoruz. Mesela burnumuzda bir küçük geniz eti ve bademcik sorunu varsa o et boğazınızı tıkıyor özellikle küçük çocuklarınızda olursa mutlaka tetiklerin yaptırılıp gerekiyorsa ameliyatını yaptırmaktan kaçınılmaması lazım çünkü bu gezi eti çocuğun ileride çok daha önemli sorunlarla karşılaşabilir. Örneğin ileride burun eğrilikleri diş yapısı bozuklukları damak bozuklukları ve kulak rahatsızlıkları yaşıyor çocuklarımız veliler çocuğunu ameliyat ettirmekten çekiniyorlar ancak gerekli tedavi çocuk sağlığı için çok önemli komşularımızdan duyumlarla değil uzman hekimlerin tavsiyesine kulak verilmesi çok önemli kulak temizliği ve kulak sağlığın da çok önemlidir çeşitli sebeplerle kirlenen kulakları doktor kontrolünde mutlaka temizlemeleri gerekir.                                                                                                                                                    

BOGAZ VE BURUN SAĞLIĞIDA ÇOK ÖNEMLİ

Boğaz kanserini yakalanmada en önemli unsur emsamber virüsü diş sağlığı sigara alkol sesini kötü kullanmak çok sıcak yemekleri yemek ve çok soğuk sıvılar içmek plastik kartonda değil de cam bardak kullanmalıyız boğazımızın sağlığına dikkat etmeliyiz. Burun çok hassas çok önemli organımız düzenli nefes almamızı sağlıyor koku almamızı sağlıyor nefes alırken aldığımız havayı ısıtır nemlendirir ve filtre eder ve akciğerlerimize temiz bir hava gitmesini sağlıyor burnumuzda sorun yaşadığımız zaman nefes almak da zorlanırız ve nefesimizi ağızdan almaya başlarız ve buda sağlığımıza çok zararlı olur özellikle çocuklarımızda horlama idrarını kaçırma geceleri sıkça dönme olur kişi burnundan rahat nefes alamıyorsa mutlaka hekime gitmeli burunda geniz eti veya kemik büyümesi vardır bunlarda burunun tıkanmasına sebep olur dolasıyla boğaz ve burun sağlığı insan yaşamında çok önemlidir.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.