Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

HİZMET ERİ OLMAYA ÇALIŞIYORUZ

ERDAL PINARI TANIYALIM

Haber Giriş Tarihi: 01.12.2021 14:41
Haber Güncellenme Tarihi: 01.12.2021 14:41
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
HİZMET ERİ OLMAYA ÇALIŞIYORUZ

HABER: Cevdet YILDIZ

ERDAL PINARI TANIYALIM

1973 Erzurum Narman doğumluyum. Üç çocuk babasıyım, iki kız, bir erkek. 1994’ten beri Bursa’da ikamet ediyorum. 1996’tan beri aynı işletmeyi işletiyorum, aynı dükkânım, aynı yerdeyiz.

 2010 yılından beri, Bursa simitçiler unlu madde imalatçılar oda başkanlığı yapıyorum.

 Hizmet vermeye çalışıyoruz, hizmet eri olmaya çalışıyoruz üyelerimize karşı ve Bursalı hemşerilerimize karşı.

Çok büyük mücadeleler veriyoruz, vermek zorundayız. Şuana kadar faydalı işler yaptığımıza inanıyorum, bundan sonrada inşallah daha faydalılarını yapacağız.

Unlu mamuller şehrin her tarafında var artık, her caddede her sokakta üç beş tane olmaya başladı. Bunlar bizim kayıtlarımızdan belli, çoğalıyor çünkü arz talep dengesi var.

Şuan sektörümüz iyi yönde gidiyor, ufku da açık inşallah daha iyi yerlere geleceğine inanıyorum.

PANDEMİ ESNAFI DA ETKİLEDİ

Pandemi döneminde bizim esnaflarımız Bursa simitçisi, yufkacısı, börekçisi vb. odası olduğumuz için bir bölüm esnafımız bayağı bir sıkıntı yaşadı.

Devletimiz işletmelere teşvik verdi. Yani kira yardımı verildi. Fırınlar kapanmadığı için benim 490 esnafım teşviklerden yararlanamadı.

O dönemde esnaf genel müdürümüze kadar gittik, bakanlarımıza kadar ulaştık, gümrük ticaret bakanımıza ulaştık.

Bizim simitçimiz, börekçimiz bu teşvikten yararlanamadılar. Çünkü işletmeleri kapalı ama sistemde açık görünüyor.

AFAKÎ ZAMLAR GELDİ

2021 Ocak ayı itibarıyla birinci ayın un’un yirmi beş kiloluğu doksan bir lira. Ama ne yazık ki temmuza geldiğimiz zaman yüz on liraya çıkıyor, ağustosta yüz on beş liraya çıkıyor. Eylülde yüz otuza çıkıyor, ekim ayın yüz otuz altı liraya çıkıyor.

Günümüze geldiğimiz zaman iki yüz otuz liraya çıkıyor, yirmi beş kilo un. Şuan benim esnafım 460 lira veriyor elli kilo un alıyor.

Mesela susam şuanda otuz altı, tahinin kilosu kırk lira oldu. Bunlar esnafımızı çok sarsıyor. Sıvı yağ birinci ayda on sekiz litrelik yüz yirmi lirayken, şuanda dört yüz yirmi lira oldu.

Afakî zamlar geldi, bunlar önlenebilir. Vatandaşımız, üyemiz altmış paket almak istiyor ama sınırlandırılmış, otuz paket alabiliyor.

Afakî haller olursa aşırı bir sıkıntı olursa ikinci fiyat tarifesini biz ancak çıkartabiliyoruz, büyükşehir ve valiliklere sunularak fiyat tarifesini çıkartabiliyoruz.

SAHADAKİ SORUNLARI GÜNDEME ALIYORUZ

2021’de çıkartmıştık fiyat tarifemizi, şimdi de yeni ihtiyaç çıkarmak zorundayız.

Asgari ücrette de değişiklik olacak onları da göz önünde bulundurarak, piyasanın ve şartların yerine oturmasını bekliyoruz.

Sahadaki sorunları gündeme alıyoruz, ondan sonra yönetim kurulu kararı alarak bizim üst birliğimiz BESOB’ a bu teklifi sunuyoruz, onlarda gerekli çalışmayı yapıyor, gerekli kurumlara göndererek, fiyatı çıkartıyoruz.

ESNAFIMIZA HİJYEN EĞİTİMİ VERDİK

Yaklaşık 2600 kişiye sağlık bilgisi eğitimi verdik. Pandemi döneminde de bu eğitimleri verdik. Ayda hemen hemen bir eğitim veriyorduk, işletme sahiplerine, yanında çalışanlarına, tezgahtarına, şoförüne, gıda sektöründe kim çalışıyorsa biz onlara bu hijyen eğitimini verdik.

Halk eğitimlerde de verdik, çıraklık eğitimlerde de verdik esnafımızı ve yanımızda çalışanları bilinçlendirdik.

Ne kadar sağlık ve sağlıklı şartlarda tüketicimize ulaştıysak, o kadar faydalı olacağımıza inanıyorum.

Artık işletmeler hijyeni ön plana almadığı sürece hep sınıfta kalıyorlar. Artık görselliği de olacak, eldiveni, bonesi hamurun oluşundan ve müşteriye gidiş aşamasına kadar hijyen zincirini oluşturmadığı sürece sıkıntı yaşamak zorundalar.

BURSA SİMİDİ İLGİ GÖRDÜ

Simitin tarihçesi Evliya Çelebi hazretleri seyahatnamesinde okudum. Simide halka denilirmiş susamla sonradan buluşmuş simit. Pazarlarda, sokaklarda halka olarak satarlarmış.

Geçmiş yıllarda Bursa’mızın simidini ve tahinlisini tanıtmak için çeşitli illerde gıda fuarları kuruldu. Antalya, İstanbul ve diğer illerde biz oda olarak ürettiğimiz ürünleri stant açarak orada ücretsiz olarak oradaki hemşerilerimize dağıttık, bayağıda ilgi gördü.

Bursa simidi diğer illerdeki gibi değil. Diğer iller soğuk pekmez kullanıyor, biz sıcak pekmez kullandığımız için daha lezzetli olduğuna inanıyoruz ve iddia ediyoruz.

Biz de teknik eleman ve ara elaman sıkıntısı var. Meslek lisesi mezunu veya gıda bölümü mezunu veya yiyecek içecek bölümü mezunu biz ekipmanlarının bir bölümünü hazırladık.

Şuanda firmalarımızda çalışmalarımız devam ediyor. Yani bize meslek lisesinin birinde bize bir bölüm verecekler, yiyecek içecek bölümü olacak, Milli Eğitimle de görüşmeler yapıyoruz.

Bizim orada arkadaşlarımız, öğrencilerimiz, çocuklarımız bu mesleğe ilgi duyanlar orada uygulamalı eğitim yapacaklar, ekipmanlarını biz döşeyeceğiz oda olarak.

 Çok tecrübeli ustalarımız var otuz yıllık, kırk yıllık ömrünü adamış bu mesleğe. Bunlardan faydalanabiliriz uygulamalı derslerde.

 Bunları Bursa’mıza kazandırırsak, buda Türkiye’de ilk olacak. Bunu başaracağımıza inanıyorum.

İŞLETME DENETİMLERİNE ÖNEM VERDİK

Habersiz işletme denetlemeleri yaptık. Hijyenik mi, fiziki yapısı uygun mu, sağlıklı gıda üretiyor mu, denetliyoruz. İkinci hafta farklı günde gidip yine denetleme yaptık.

 Biz Osmangazi de yaklaşık 170 üyemize belge verdik, kalite belgesi. Abdülhamit han zamanında bu belge çıkarılmış, Osmangazi belediye başkanımızda günümüze uyarladı, biz de buna talip olduk.

Benim esnafım bunu hak ediyor, alması gerekiyor. O zaman Ördekli kültür merkezinde tören düzenledik, sayın başkanımızın katılımıyla, esnafımıza bu belgeleri dağıttık.

Çokta faydalı oldu, çünkü esnafımız giriş noktasına koymuş onu, 1502 Kalite belgesi. Bu çalışmamızın çok faydalı olduğunu düşünüyorum.

Şuanda müracaat eden arkadaşlarımıza odamıza müracaat ettiği zaman biz belediyemizle görüşüyoruz. Periyodik periyodik işletmelerimizi denetlemeye gidiyoruz, denetimden sonra şartlar uygunsa bu arkadaşlara kalite belgesi veriliyor.

 Bu belge sağlıklı ürün ürettiğinin belgesidir. Hijyen konusunda her zaman denetime önem verdik. Bizim denetim kurulu üyeleri arkadaşlarımız hep sahadaydı.

Kaymakamlığın kurduğu kovid-19 ekibi denetimlerde yer aldı. Kovid-19 salgınından esnaf ve müşteriyi korumak için işletmelerde dezenfektan, eldiven, kolonya masalarda yerini aldı.

 Oda olarak bazen destek verdik işletme kapanmasın diye, biz personel temin ederek arkadaşlara destek verdik, işletme kapanmasın ayakta dursun diye.

Bursa’yı her konuda ülkenin gündeminde tutmak istiyoruz. Unlu mamuller konusunda da araçta Tofaş, kestanede başka bir firmaysa, unlu mamullerde de bizim odamızın olmasını istiyorum. Markaların çoğalmasını istiyoruz.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.