Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

HER YAŞTAN ÇOCUĞUN MUTLU AYRILDIĞI YER: CANDA OYUNCAK

Çocukların gelişimi ve eğitimi için vazgeçilmez olan oyuncakların Bursa’daki adresi olan Canda Oyuncak sahibi Özcan Özdenli, oyuncak sektörü hakkında Bursa Haber Gazetesi’ne önemli açıklamalarda bulundu.

Haber Giriş Tarihi: 02.04.2021 00:04
Haber Güncellenme Tarihi: 02.04.2021 00:04
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
HER YAŞTAN ÇOCUĞUN MUTLU AYRILDIĞI YER: CANDA OYUNCAK

1984 yılında oyuncak sektörüne giriş yapan Özcan Özdenli, birkaç ortak olarak kurdukları Canda Oyuncağı ortakların ayrılmasından sonra kardeşleri ile beraber geliştirerek Bursa’da bir marka haline getirdi.

PANDEMİ DÖNEMİNDE ŞİPARİŞLERE YETİŞEMEDİK

Her yaştan çocuğun dünyasında önemli yer kaplayan oyuncakların özellikle evlere kapanılan pandemi döneminde etkin rol oynadığını belirten Özcan Bey, “Bu dönemde çocukların eğlence adresi biz olduk” dedi. Bu süreçte en çok aile içi oynanan oyunlarda satış yaşandığını belirten İş İnsanı, “84 yılından bu yana bu işi yapıyoruz fakat bu tarihe kadar satmadığımız kadar kutu oyunu ve puzzle sattık. Öyle rakamlara ulaştık ki yetişememeye başladık” dedi.

BÜNYEDE 100 BİN ÇEŞİT OYUNCAK VAR

Her geçen gün yeni bir model oyuncak çıktığına değinen Özdenli, Canda Oyuncak bünyesinde 100 bine yakın oyuncak çeşidi barındırdıklarını belirtti. Oyuncak modasının çocuklar tarafından sıkı takip edildiği günümüzde trendlerin reklamlar, internet ve youtube videoları ile belirlendiğini söyleyen Özcan Özdenli, “Bir dönem bazı oyuncaklar patlama yapıyor. Çocuklar reklamlarda ya da sosyal medyada gördüğü oyuncağa ulaşmak istiyorlar. Bir süre devam eden bu talep yeni bir oyuncağın gündeme gelmesi ile yön değiştiriyor” diye konuştu.

TRENDLER MEVSİMSEL OLARAK DEĞİŞİYOR

Oyuncak trendlerinin bir de mevsime göre değişkenlik gösterdiğini aktaran Özdenli, yaz aylarında daha çok bisiklet scooter, hoverboard, elektrikli bisiklet ve bahçe oyuncakları talep görürken kış aylarında aile ile beraber oynanan oyunların puzzle kutu oyunu lego gibi ürünlerin rağbet gördüğünü belirtti. Oyuncak sektörünü değerlendiren Tecrübeli İş İnsanı, eskiden imalatın da yapıldığını fakat Çin faktörünün devreye girmesi ile iç piyasada satışının artmasına karşın aksam ve yedek parça maliyetlerinden dolayı ihracatta rekabetçi fiyatları yakalanmaması kaynaklı olarak daha çok ithal ürünlere yönelmenin olduğunu ifade den Özdenli, “Üreticilerimiz, Çin ile rekabet edebilecek güçte değil maalesef bu sebeple daha çok plastik ürünlerin imalatı yapılabiliyor” şeklinde konuştu.

AMAÇ İNSANLAR DAHA RAHAT ULAŞABİLSİN

İlk olarak Tuzparazı’nda açılan mağazada oyuncak severlere hizmet veren Canda Oyuncak, şimdi şehirde 5 farklı mağazada hizmet veriyor. Özcan Özdenli 5 mağaza açmalarının sebebini şu cümleler ile açıkladı; “Eskiden Cumhuriyet Caddesi herkesin uğradığı bir çarşıydı alışveriş yapılacağı zaman Bursa Halkı buraya gelirdi. Şimdi her semtin bir çarşısı var bu sebeple buraya gelen insanlar azaldı. Bazen insanlar geldiğinde bir sene olmuş Cumhuriyet Caddesi’ne gelmeyeli diyorlar. Biz de insanlar kolay ulaşabilsin diye her semte mağaza açmaya çalışıyoruz. Açtığımız mağazalar da çok şükür iş yapıyor.”

KÜLTÜREL DEĞERLERİMİZ YIPRANIYOR

Özdenli, esnaf ve zanaatkarlar açısından Bursa’daki çarşıların değişimi ve gelişimi hakkında, teknolojinin ve olanakların gelişmesiyle diğer tüm sektör ve alanlarda olduğu gibi ticaret alanında da ciddi bir büyümenin olduğunu kaydederken, bu büyümenin insanı ve toplumsal dokuyu bozmasına üzüldüğünü dile getirdi. Oyuncak sektöründe faaliyet göstermesi ve yaşı itibariyle sosyal yaşama bakışında biraz nostalji özlemi barındırdığını ifade eden Özdenli, insanların birbirlerine hatır sorduğu, yardımlaştığı, sohbet edebildiği, akraba ziyaretinde bulunduğu günleri yitirmiş olmamızdan dolayı hüzünlü olduğunu söyledi.

BÜYÜME KAÇINILMAZ

Bursa’nın tarihiyle, kültürüyle, bereketli topraklarıyla, sanayisiyle emsalsiz bir şehir olduğunu aktaran Başarılı İş İnsanı, ilerleyen süreçte de büyümenin devam edeceğini öngördüğünü söyledi. Bu noktada kültürel değerlerimizi bozmadan büyüyebilmenin önceliğimiz olması gerektiğini ifade eden Özdenli, Bursa için büyüme sayısız nimetlerinden bazılarını yitirme anlamına gelmemeli diyerek Bursa halkına sağduyu çağrısı yaptı.

YASAKLAR ESNEDİ DİYE BİTMİŞ GİBİ DAVRANILMAMALI

Pandemi süreciyle ilgili toplumu eleştiren Özdenli, sürecin bu kadar uzamasından bıkan insanların almaları gereken önlemleri sağlıkları için ihtiyatlı davranmak olarak değil de yasak olarak gördükleri için koronavirüsle mücadele kapsamındaki tedbirler gevşetilir gevşetilmez önlem almayı bıraktıklarını ifade etti. Bu durumun son bir ayda üzerinde yeniden düşünülmesi gereken bir sonucu doğurduğunu aktaran Özcan Özdenli, insanlara bu süreçte sabırlı olmaları yönünde çağrıda bulunup özellikle toplu beraberliklerden kaçınılması gerektiğinin altını çizerken, pandemi sürecinin bir an evvel sonlanmasını, insanların normal gündelik hayatlarına dönebilmesi temennilerinde bulundu.

HABER: Özge Işkın - Cevdet Yıldız

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.