Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

GAYRİMENKULDE YENİ DÖNEM

Kule Gayrimenkul Yatırım Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Üstünel, sektör hakkında Bursa Haber Gazetesi’ne önemli açıklamalarda bulundu.

Haber Giriş Tarihi: 18.01.2021 12:26
Haber Güncellenme Tarihi: 18.01.2021 14:31
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
GAYRİMENKULDE YENİ DÖNEM

Konuşmasına kendini tanıtarak başlayan Başkan Üstünel, şunları söyledi: “BTSO Gayrimenkul Komitesi Meclis Üyesi ve Kule Gayrimenkul Yönetim Kurulu Başkanı görevini yürütüyorum. Göçmen bir ailenin çocuğu olarak 22 Nisan 1975 yılında Bursa’da dünyaya geldim. İlkokul öğrenimimi Atatürk İlkokulu’nda, orta ve lise öğrenimimi ise Bursa Erkek Lisesi’nde tamamladım. Anadolu Üniversitesi Halkla İlişkiler ve Reklamcılık Bölümü’nden 1998 yılında mezun oldum ve master eğitimi yapmak için Amerika’ya gittim. 2002 yılında New York İnstitute of Technology Üniversitesi’nde yüksek lisans (MBA) eğitimimi tamamladım. Amerika’da kaldığım 11 yıl boyunca gurme marketler zincirinin genel müdürlüğü ve şirket ortaklığını yaptım. Aynı zamanda kurucusu olduğum İdeal Brokerage Services (IBS) Gayrimenkul Yatırım Danışmanlık firmasında 1999 -2009 yılları arasında New York’ta Business Broker olarak hizmet verdim. 2002-2004 yılları arasında Türk Amerikan Sanayici ve İşadamları Derneği’nin (TACCI) en genç yönetim kurulu üyesi olarak hizmetlerde bulundum. 2003-2009 yılları arasında Bursaspor USA Derneği’nin kurucu yönetim kurulu üyesi ve asbaşkan olarak görev yaptım. Türkiye’ye döndüğüm 2009 yılından 2014 yılına kadar Bursa markası, İskender restoran zincirlerinin genel müdür ve yönetim kurulu üyeliğini yaptım. 2010-2014 yılları arasında Letonya Bursa Fahri Konsolos Yardımcısı unvanını gururla taşıdım. BTSO Gayrimenkul Komitesi Meclis Üyesi görevimi 2018 yılından itibaren sürdürmekte olup MYK Gayrimenkul Bilirkişisi ve Mudanya Takdir Komisyonu Üyesi olarak görevler yapmaktayım. GABORAS (Gayrimenkul Borsası A.Ş ) Bursa Temsilcisiyim. 2014 yılından itibaren Kule Gayrimenkul Yatırım şirketinin Kurucusu ve Yönetim Kurulu Başkanlığı görevini aktif olarak sürdürmekteyim.”

YAPAY ZEKALI PİRGİS PROĞRAMI

Kule Gayrimenkul’e özgü Pirgis Gayrimenkul Sistemi hakkında bilgi veren Üstünel, “Artık 1000’lerce portföyü, yapay zeka teknolojisi kullanarak tüm imar plan ölçeklerinde sorgulayabiliyor, karşılaştırabiliyor, filtreleyebiliyor ve taleplerle eşleştirebiliyoruz. Rafine bilgilerin de işlendiği 3D bir haritamız üzerinden Bursa’ya bakıyor ve yatırım fırsatları sunuyoruz” dedi.

GAYRİMENKULE GENEL BAKIŞ

Pandemi dönemine ilişkin de konuşan Ayhan Üstünel, şunları söyledi: “Pandemi ile tanıştığımız 2020 yılı başlarında durma noktasına gelen gayrimenkul sektörü yılın ikinci yarısında devletin kredi musluklarını tarihi seviyelerde açmasıyla, Bursa özelinde gayrimenkuldeki arz fazlasını eritmiş olduk. Bahar havasının ardından pandeminin devam edişi ve faiz oranlarının artması ile lokomotif sektör olan inşaatta bir “bekle, gör süreci” başladı ve sektörün dinamikleri durağan sürece geçti. Arzın kısıtlı olduğu durumlarda fiyatların ne olacağını kestirebilmek zordur. Asıl sıkıntı son 2 yıldır sıfıra yakın inşaat ruhsatı alınan Bursa gibi büyüyen ve gelişen şehirlerde yaşanacak.”

PANDEMİ VE KONUT PİYASASI

“Halkımızda genelde konut kredi faiz oranlarına bakarak bir talep oluşumu gözlemliyoruz” diyen Başkan Üstünel, bu durumun nispeten yanlış olduğunu belirtti. Yatırım açısından faiz oranı yerine fiyata odaklanılmalı diyen tecrübeli iş insanı, sözlerini şöyle sürdürdü: “Çünkü yüksek fiyatı telafi edemesek de kullandığımız kredi faiz oranını Refinansman yaparak düşürebilmemiz zamanla mümkün olacaktır diye düşünüyorum. Ekonomik durumdan dolayı oluşan inşaat maliyetlerindeki artışlar, gayrimenkul fiyatlarına tam olarak yansımasa da pandemi sürecinde, kredi faiz oranlarının düşüklüğünü büyük fırsat diye düşünerek, bütçenizi aşan yatırımlar yapmayın. Borçlanacaksanız da gelirinize göre makul oranda borçlanın. Matematiğe uygun olmayan hiçbir yatırım, gayrimenkul dahil mantıklı değildir. İyi düşünün ve gayrimenkul profesyonellerinden mutlaka destek alın.”

PANDEMİ DÖNEMİNDE TERCİHLER DEĞİŞTİ

Pandemi döneminde, gayrimenkul yatırımlarında tüketicinin tercihlerinin de değiştiğini söyleyen Ayhan Üstünel, “Sosyal mesafe algısının değiştiği süreçte, kalabalıklardan uzaklaşılırken bahçeli, teraslı evlere ilginin arttığını gözlemledik. Home Office ve online eğitim gibi olguların hayatımızın içine girmesiyle, konutta çalışma odası talebi tüketicilerde daha belirgin hale geldi. Pandemi sonrasında yenilikçi taleplerin devam edeceği düşüncesinde olan üreticiler yeni projeleri de yeni taleplere göre şekillendirmeleri gerekecek diye düşünüyorum” dedi.

UZUN VADE ARAZİ YATIRIMI

Uzun vade yatırımlarına ilişkin de konuşan Başkan Üstünel, “Gayrimenkul de uzun vade yatırımı olarak görülen arsa ve arazi piyasasında hareketliliğin başlaması biraz daha zaman alacaktır diye düşünüyorum. Hatta yeni dünya düzeninde halkımızın kısaca toprak yatırımı dediği kulaktan dolma bilgilerle yapılan yatırım tarzının yerini, dijital temele dayalı, araştırılmış, teknik ve temel analiz ile raporlanmış, mutlaka profesyonel destek alınarak yapılan gayrimenkul yatırımları alacaktır. Gayrimenkul sektörü yeni normalde dijitalleşerek gelişimini sürdürecektir diye düşünüyorum” diye konuştu.

YENİ NORMALDE BURSA

Sektörde önümüzdeki süreçte temkinli yeni yatırımların gündeme gelebileceğini düşündüğünü belirten Başkan Ayhan Üstünel, şunları belirtti: “Deprem gerçeğinde olan Bursa için ise kentsel dönüşümün öncelik konusu olması gerektiğini düşünüyorum. Yeni normalde, arsa arzının kısıtlı durumlarda olduğu illerdeki belediyelerin de inşaat bütçesinde büyük yer tutan arsa maliyeti konusunda çözüm odaklı ve üretken davranmalı. Yeni imar bölgelerini devreye sokarak arz talep dengesini korumalı. Bölgemizden örnek verecek olursak; Çağrışan, Göynüklü taraflarında imar planlarındaki yürütmeyi durdurma kararının hala devam ediyor olması Bademli’de talep patlaması yarattı. Talep çok, arazi var ancak fiyatlar uçuk. Bu durum da inşaat üreticilerini temkinli olmaya itiyor.”

BTSO VE ÇEVRE DÜZENİ PLANI

“Türkiye sanayisinin başrol oyuncusu Bursa’ya, TEKNOSAB, Kobi OSB gibi vizyoner projeler ile Bursa Ticaret ve Sanayi Odası kente homojen ve nitelikli büyüme konusunda pozitif katkı sağlıyor” diyen Üstünel, “Böylelikle, kentin gelişim aksları belirleniyor. Gayrimenkul yatırımlarında öncelikle önemsediğimiz 100 bin ölçekli çevre düzeni planında son revizeler yapılıyor. Planda dikkatimi çeken unsurlar; Büyük ova sınırlarının belirtilmiş olması. Yeni kuzey otobanının planda belli oluşu, yüksek hızlı tren ve yeni metro hatlarının şekillenmesi olduğunu söyleyebilirim” dedi.

SOMON MEVSİMİ BİTTİ

Başkan Üstünel, “Soman Mevsimi” diye tarif edilen dönem hakkında şunları ifade etti: “Herkesin emlakçı, herkesin müteahhit olduğu bolluk dönemi diye ifade ettiğimiz “Somon Mevsimi” bitti. Gayrimenkul sektörü değişiyor, gelişiyor, itibarını kazanmak istiyor. Artık gayrimenkul sektöründe sadece profesyonel olmak değil, lisanslı ve yetkili olmak gerekiyor. Yeni normalde doğru gayrimenkul yatırımı için mutlaka yetki belgesine sahip uzman profesyonellerden destek alınması gerekiyor.”

RÜZGAR DURMUŞSA KÜREKLERE ASILALIM

Ekonominin durgunluk yaşadığı, üretimin ve tüketimin azaldığı dönemlerde herkese ciddi sorumlulukların düştüğünü de belirten Ayhan Üstünel, “Artık gayrimenkul sektöründe sektör temsilcileri olarak en dertli olduğumuz konu kuşkusuz ki; Ekonomideki belirsizlik. Yeni dönemde de sektörün beklentisi akıllı politikalar üretilerek birlik ve beraberlikle hareket etmek. Pandemi dönemlerinde susup bir kenara çekilmek yerine hem inşaat hem gayrimenkul sektörü olarak biz buradayız demeliyiz” diye konuştu. Yeni yılda herkese sağlık ve mutluluk dileyen Üstünel, sözlerini “Yeni normalin bir an evvel gerçek normale döndüğü bir yıl olsun inşallah” şeklinde tamamladı.                                                                          

HABER: Özge Işkın - Cevdet Yıldız

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.