Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

EL TEZGAHINDAN DEV FABRİKAYA

Bursa’nın köklü firması Şahince Otomotiv Yönetim Kurulu Başkanı Turgut Şahin, firmasının gelişimini Bursa Haber Gazetesi’ne anlattı.

Haber Giriş Tarihi: 15.03.2021 00:13
Haber Güncellenme Tarihi: 15.03.2021 00:13
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
EL TEZGAHINDAN DEV FABRİKAYA

TURGUT ŞAHİN KİMDİR?

1954 Trabzon Çaykara doğumlu olan Turgut Şahin, ilköğretimini köyde tamamladıktan sonra liseyi Trabzon’da okudu. Üniversite eğitimini Trabzon’da bulunan Fatih Eğitim Fakültesi’nde tamamladıktan sonra 1978 yılında öğretmenliğe başladı. 1980 yılında tayin ile Bursa’ya gelen Şahin, ek iş arayışına girdi. Bir meslektaşı ile yeni iş imkanları araştırdıktan sonra daha önce hiç tecrübesi olmamasına rağmen sanayi alanına yönelmeye karar verdi. Uzun araştırmalardan sonra ortağı ile bir işletme kuran Turgut Şahin işe, küçük bir el tezgâhı ile başladığını belirterek, “Bir buçuk yıl hem öğretmenlik hem de bu işin çıraklığını yaptım” dedi.  Ortağı ile yollarını ayıran Tecrübeli İş İnsanı, açtıkları işletmenin bedelini ödeyerek kendi üzerine aldı ve zorlu bir mücadeleye girişti. Bulunduğu durumu “Birden kendimizi denizin ortasında bulduk, mecburen bir şekilde çırpına çırpına yüzmeyi öğrendik” cümleleri ile özetledi. 1983 yılından sonra öğretmenlik ile sanayicilik arasında seçim yapmak zorunda kaldığını belirten Şahin, yoluna sanayi alanında devam etmeye karar verdi.  “Seçimimizi yaptıktan sonra kendimi işime verdim” diyen Şahin “Bu süreçte otomotiv endüstrisi ile tanıştık ve sektörün büyümesine paralel biz de gelişerek bugünkü konumumuza geldik” dedi.

BURSA’NIN BÜYÜME SEBEBİ OTOMOTİV SEKTÖRÜ

Otomotiv sektörünün ülkenin ihracat şampiyonu olduğunu hatırlatan Şahin, “Türkiye’de yıllık üretilen 1.5 milyon araç tüm ana ve yan sanayilerin ortak başarısıdır” dedi. Otomotivi sadece araç üretimi olarak düşünmeyin diyen Turgut Şahin, simitçisinden lojistiğine birçok iş alanının otomotiv sektörüne bağlı olduğunu aktardı. Bünyesinde birçok organize sanayi bulunduran Bursa’nın da hızlı büyümesini otomotiv sektörüne ve büyük markaların Bursa’da olmasına bağladı.

SALGIN SÜRECİ EN ÇOK ÜRETİM MALİYETLERİNİ ETKİLEDİ

Pandemi sürecinin sektöre ve ekonominin geneline olan etkilerini anlatan Tecrübeli İş İnsanı, otomotiv sektöründe %10-12 civarında bir düşüş olduğunu söyleyerek, otomotiv sektörünün sekteye uğramasına rağmen halen ülke ekonomimizin lokomotifi konumda olduğunu ve ihracat şampiyonu olduklarını belirtti. Bu küçülmenin yanında pandeminin sadece otomotiv sektörüne değil tüm üretim sektörlerine çok derin başka etkilerinin de olduğunu dile getire Şahin, korona virüs ile mücadele kapsamında alınan önlemlerin üretim kapasitesini düşürdüğünü söyledi. Yükselen maliyetlerin satış fiyatlarına yansıtılamaması da üreticilerin mali durumlarını olumsuz etkilediğini, özellikle geçen yılın son çeyreğine kadar olan süreçte üretimin çok azaldığını, hatta bir süre durma noktasına geldiğini söyledi. Şahin, bu güçlükler karşısında sektörün verdiği mücadelenin üzerine bir de ciddi kur dalgalanmaları eklendiğinde üretim sektörünün zor bir yılı geride bıraktığını aktardı. Son çeyrekte talepteki yükselmenin sektör üzerinde bazı yaraları kapatmakta olumlu etkiler gösterdiğini söyleyen Şahin, global çapta olumsuzlukların azalmasına rağmen üretim sektörünün pandeminin izlerini halen taşıdığını ekledi.

BURSA HIZLI BÜYÜYEN ÇOK YÖNLÜ BİR ŞEHİR

Bursa’nın çok yönlü bir şehir olduğunu belirten Şahin, herhangi bir alanda yoğunlaştığını söylemenin mümkün olmadığını ifade etti. Bursa için, verimli topraklarıyla tarım alanında söz sahibiyken, zengin kültürü ve tarihiyle bir turizm şehri, aynı zamanda üretim hacmiyle de ülkemizin öne çıkan sanayi şehirlerinden biri diyen Şahin, üretim ve sanayi alanında da tekstil, otomotiv, mobilya gibi pek çok sektörde başı çektiğini söyledi. Bu sayede Bursa’nın büyüme hızının diğer şehirlerin büyüme hızına nazaran çok yüksek olduğunu söyleyen başarılı iş adamı aynı zamanda ihracattaki payı dolayısıyla da otomotiv sektörünün diğer sektörlerden kısmen ayrıldığını belirtti. Bursa’nın büyüme hızının fazla oluşu şehrin göç alan bir şehir olmasına, bu sayede da Bursa halkına ve esnafına katkı yaptığını fakat hızlı büyümenin birtakım olumsuzluklar da getirdiğini belirtti.

DÜNYAYLA REKABET İÇİN DEVLET DESTEĞİ ŞART

Otomobil endüstrisinde faaliyet gösteren bir işletmeyi temsilen konuşan Turgut Şahin, otomotiv sektörünün tüm dünya ekonomileri için çok önem arz ettiğini ve en büyük sektörlerden biri olduğunu dile getirirken, ülkemizde bu alanda yapılacak çok fazla yatırım ve çalışma olduğundan bahsetti. Uluslararası piyasalarda rekabet edebilmek için başta teknoloji, otomasyon ve insan niteliklerinin yükseltilmesi gibi alanlar olmak üzere pek çok alanda gelişmeye ihtiyacımız olduğunu belirtti. Geliştirme çalışmalarını yapacak firmaların, Avrupa ülkelerindeki firmaların aksine çok genç olmalarını kaynak yaratma ve kullanma açısından bir dezavantaj olarak gördüğünü söyledi. Bu sözlerini birkaç asırlık çınarlarla otuz kırk yıllık ağaçların köklerinin sağlamlığının aynı olmadığına benzeterek açıklarken arsa tahsisi ya da düşük maliyetli fon sağlama gibi konularda Avrupa ülkeleri ile karşılaştırılamaz bir rekabet dezavantajı içinde olduklarını ifade etti. Şahin, bu durumda işletmelerin kendilerine rekabet avantajı sağlayacak yüksek maliyetli teknoloji yatırımlarını karşılama konusunda kaynak ayırmakta zorlandıklarını izah etti. Bilhassa katma değer yaratan üreticiye devlet desteğinin gelmesini ve işler bir kurumsal yapı oluşturup başta Avrupa olmak üzere dünya işletmeleriyle rekabet edebilecek düzeye gelene kadar desteklerin kesilmemesi gerektiğini söyledi. Arsa tahsisinden, düşük maliyetli fon sağlanmasına her türlü desteğin yaratacağı etkinin pandemi sürecinin etkilerini silmekle kalmayıp ülkemizi kalkındıracağına inandığını söyleyen İş İnsanı, bugüne kadar bu alanlarda devlet desteğinin yeterli olmadığını belirtti.

Adres: 75. Yıl Blv. 3. Sokak D:No:2, 16159 Bursa Organize Sanayi Bölgesi/Nilüfer/Bursa

Telefon: (0224) 242 61 00

HABER: Özge Işın – Cevdet Yıldız

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.