Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

EĞİTİM SEN UZAKTAN EĞİTİMİ DEĞERLENDİRDİ

'Mart ayında görülen ilk vakadan sonra yüz yüze eğitime ara verilmiş, bir süre sonra da uzaktan eğitime başlanmıştı. Yaşanılan sorunları belgeledik ve kamu oyuna duyuruyoruz.' Bursa Haber Gazetesi'ne verdiği demeçte başkan Derviş Erdem bir dizi sorun dile getirdi ve yetkililerden ilgi beklediğini dile getirdi.

Haber Giriş Tarihi: 03.10.2020 00:05
Haber Güncellenme Tarihi: 03.10.2020 00:05
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
EĞİTİM SEN UZAKTAN EĞİTİMİ DEĞERLENDİRDİ

VELİLER VE ÖĞRETMENLER ENDİŞELİ

Erdem'Malum her evde yeterli ekipman yok. Keza bu imkanları hem öğrenci açısından yetersizliği hem öğretmen açısından yetersizliği uzaktan eğitimi zorlaştırmakta. Ekipmanı olan öğrenci ve öğretmenler ise internet açısından zorluk yaşamakta.Erişim ağı olmayan öğrencilere ücretsiz internet verilmedi. Kaldı ki EBA üzerinden yapılan canlı dersler zoom bağlantılı yapılmakta ve operatörler tarafından verilen 8 gb internet buna dahil edilmemektedir. Velilerin ciddi kaygıları var. Devletin verdiği destek yetersiz kalmakta. Velilerin yüzde doksan yedisi uzaktan eğitimi yeterli bulmuyor.'

ÖZEL OKULLARDA YÜZ YÜZE EĞİTİM DEVAM EDİLMEKTE

Özel okulların 8.ve 12. sınıf öğrencileri yüzyüze eğitim almakta. Devlet okullarında uzaktan eğitim alan öğrencilerbuöğrenciler ile aynı sınava girecekler ve bu büyük bir kaygı yaratmakta.

OKULLARA YETERLİ DESTEK VERİLMİYOR

Meb her fırsatta bütün hazırlığımız tamam, A,B,C planlarımız var, hiçbir sorun yaşanmayacaktır diyordu. Ancak bizler okullarımızda durumun hiç de böyle olmadığını görüyoruz. Okullarımızda ateş ölçer ve dezenfektandan başka hiçbirşey yok. Üstelik onlarıda okul idarecileri kendi imkanları ile temin ettiler. Yani velilerden aldıkları katkı payları ile ne kadar yapabildilerse ondan ibaret.

OKULLARIN ÇOĞUNDA KADROLU HİZMETLİ YOKTUR

Okulların çoğunda kadrolu hizmetli yoktur. Şu anda olanlarda da bir ya da en fazla iki hizmetli vardır. Öğrenciler okuldayken sürekli temizlik yapabilecek personel ihtiyacı hala karşılanmamıştır.

MEB TARİHİNDE HİÇ BU KADAR BELİRSİZLİK YAŞANMAMIŞTIR

Evet salgın çok önceden bilinen bir durum değildi. Ancak mart ayından beri hiç birşeyin yapılmadığını, planlama olmadığını gördük. Çözüm önerileri sunduk. Fakat MEB bizlere kulaklarını tıkadığı gibi , öğrenci ve velilerle bir görüşmede olmadı.

ÖĞRETMENLER MAĞDUR DURUMDA

24 Ağustos’ta seminerlerle başlayan sürecin başlarında MEB, WhatsApp mesajlarıyla işleri yürütülmeye başladı. Tabi bu mesajlar illerde, ilçelerde hatta okullarda farklı yorumlanarak öğretmen arkadaşlarımızdan farklı farklı uygulamalar istenmeye başlandı. Okul idarecileri ne yapacağını şaşırıp kaldılar. Son bir haftadır MEB tarafından yazılı açıklamalar gelse de üç saat sonra gelen yazı ile önceki arasında farklılıklar olduğu görüldü. EBA dan yapılacak dersleri günlük 6 ders olacak şekilde planlayın diyen yazıya göre arkadaşlar planlama yapıp bir gün ders yapmaya çalıştılar, bir gün sonra 4 saat planlayacaksınız diye yazı geldi.

Kimi il ve ilçelerde derslerinizi direk zoom dan yapabilirsiniz, bu durumda ders ücreti ödenecek denirken kimi il, ilçe ve okullarda sadece EBA üzerinden yapılan derslere ücret ödeneceği söyleniyor. Üstelik günlük 4 saat ders planlandığında haftada 20 saat eder ki bunun 18 saati maaş karşılığı olduğu söyleniyor. MEB bir taraftan ders ücretleri ödenecek derken, gönderdiği yazıya göre arkadaşlarımızın hiçbirinin ders ücreti alamayacağı görülmektedir.

Yine branş öğretmeni arkadaşlarımıza EBA’daki yetersizliklerden dolayı tek bir canlı derse birden fazla sınıf tanımlanmakta, bazı canlı dersler 80, 100 ve hatta 120 kişiyle işlenmektedir. Üstelik bu durum ders ücreti açısından öğretmenleri mağdur edecek şekilde, tek ders saati olarak hesaba katılmaktadır.

Bir de Destekleme ve Yetiştirme Kursları (DYK) var ki tam bir muamma. Bu kurslar normalde de yapılır, arkadaşlarımız bunun karşılığında ders ücreti alırdı. Yine WhatsApp mesajlarıyla kursların hafta içinde yapılması istenmişti. Okullar da hafta içi planlayıp başladılar. Ardından hafta içi yapılan DYK ların da maaş karşılığı olacağı, hafta sonu olursa ders ücreti ödenebileceği söylendi. Bu söylentiler net bir yazı, genelge olmadığı için kafa karışıklığını iyice artırdı. Bazı okullarda kurslarda düzenleme yapılarak hafta sonuna planlanırken, bazıları hafta içi yapılmasında ısrar edip arkadaşlarımızın hak kaybına uğramasına yol açmaktadır. Üstelik hafta içi arkadaşlarımız hem uzaktan derslerini yapıp hem de kurslar için okullara gitmektedirler.

İdari izinli sayılanlara (kronik hastalığı bulunanlar ve 60 yaş üzerindekiler) ders programı düzenlenmediği için bu çalışanlara ek ders ücreti ödenmemektedir. Bu grup, yaşadıkları sağlık mağduriyetleri nedeniyle adeta cezalandırılmış haldedirler.

Zaten son yıllarda maaşlarımız iyice erimişken bir de ders ücretlerimize göz dikilmiş, vermemek için her yol denenmektedir. Oysaki toplu sözleşme gereği, ders ücretlerinin ödeneceği tartışmasız ortadadır.

Bütün bu kafa karışıklığı ve farklı uygulamalar yetmezmiş gibi, kaymakamlıklarda resen görevlendirmelerle arkadaşlarımız görevinin dışında işler yapmaya zorlanmaktadır. Canlı derslere başlayan arkadaşlarımıza yasalara aykırı olarak, filyasyon ekipleri, denetleme ekipleri vs. de görevler tebliğ edilip, zorlanmaktadırlar.

HABER: Aysun Şahin Karakuş  – Berk Erdem

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.