Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Dünyada planlı üretimlerin adresi organize sanayi bölgeleridir

EROL GÜLMEZ KİMDİR?

Haber Giriş Tarihi: 20.12.2021 13:54
Haber Güncellenme Tarihi: 20.12.2021 13:54
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Dünyada planlı üretimlerin adresi organize sanayi bölgeleridir

HABER: Özge Işkın-  Cevdet Yıldız

EROL GÜLMEZ KİMDİR?

1964 Yılında Bursa’da doğdum çiftçi bir ailenin çocuğuyum. İlk ve ortaöğrenimimi köyüme yakın yerlerde yaptım. Lise öğrenimimi de Tophane Endüstri Meslek Lisesi’nde yaptım. Ankara Gazi Üniversitesi Teknik Eğitim Fakültesi mezunuyum.

2 yıl Erzurum Endüstri Meslek Lisesinde tayin oraya çıktığı için metal işleri öğretmeni olarak görev yaptım. Sonra istifa ederek memuriyetten Bursa’ya döndüm ve özel sektörde çalışmaya başladım. 2003 yılında kendi şirketimi kurdum Nilüfer Organize Sanayi Bölgesi’nde. 5 yıl önce 2.bir şirketi daha dahil ettik. 20 yıl önce Nilüfer Organize Sanayi Bölgesi’nin kuruluşunda kurucu başkan yardımcısıydım. 20 yıl boyunca da aralıksız yönetim kurulu üyesi olarak görev yaptım. 2 yıl önceki genel kurulda da Yönetim Kurulu Başkanı olarak bir görev değişikliği yaptım.

Bursa’da sanayici portföyüne baktığımızda hep meslek lisesi kökenli teknik elemanlar vardır. Bizler o zamanki meslek lisesi öğrencileri genelde mezuniyetten sonra hemen biraz mesleğimizi geliştirip kendimiz nasıl iş kurabiliriz genelde bakış açımız böyle oluyordu.

Eğer bir iş kurmak istiyorsanız onun için bir sürü kriter var. Bir tanesi doğru yer doğru zaman gibi. Birde müteşebbis ruhu olması lazım insanın , gerçekten bir iş kurması istemesi lazım insanın. Genelde şimdiki gençlere baktığımızda bir kamuda bir özel şirkette beyaz yakalı olup iş bulup biraz daha konforlu bakıyorlar hayata. Bizim jenarasyonda öyle değildi bu bir tercih meselesi. Meslek lisesi kökenli insanlarda da bu daha yoğun . Ben mesela gündüzleri çıraklık yapıyordum.

DÜNYAYA 20 YIL ÖNCE GELSEYDİM DAHA ŞANSLI OLURDUM                                                              

Ben 20 yıl daha yaşlı olsaydım daha büyük fırsatlar yakalanabilirdi. Şimdiki gençlerin işleri biraz daha zorlaştı çünkü sektörler gelişmiş oyuncu olarak sektörlere girebilmesi için ciddi sermayeler gerekiyor, ciddi bir bilgi birikimi gerekiyor.

Biz en çok çalışmamızı Nilüfer’de yaptık. Biz kendimize söz verdik dedik ki Türkiye’de öyle bir organize sanayi yaratacağız ki çevreye duyarlı olacak, sosyal sorumluluk projelerini hiç bırakmayacak. Şu an bölgemizde 2200 tane ağaç o dönemde dikilmiş ve 20 yıldır özenle yetiştiriliyor . Ben Nilüfer Organize Sanayi Bölgesi’ni yeşil alanda olduğunu söyleyebilirim.

Kurulduğumuz ilk yıl çevre duyarlılığımızdan dolayı onun için Türkiye’de tek olan Endüstriyel Arıtma Tesisini kurduk. Bursa’da halen Organize Sanayi Bölgeleri içinde bir tek bizim arıtma tesisimiz var.

Bunun hem kuruluş maliyeti hem de işletmeci maliyeti çok yüksek. Bunun dışında sosyal sorumluluk projesi olarak Esentepe’de Nilüfer İlköğretim Okulu yaptık.

Bunun dışında kültürel etkinliklerimiz var. Sanayicilere sürekli eğitim vermeye çalıştık.

Dünya’da planlı üretim bölgeleri sadece organize sanayi bölgeleridir. Çevreyi, denizlerimizi, sularımızı kurtarabilmemizin tek yolu tüm bölgeleri organize sanayi bölgeleri içine almak, Bursa’da 18 tane organize sanayi bölgesi var sadece 1 bölgemizde arıtma yok o da arıtma ihtiyacı olmadığından. Bursa’da yine bir bu kadar 20 tane organize sanayi bölgesi’nin kurulmasına ihtiyaç var. İlk öncelikle sanayi ile organize sanayi bölgesini ayrıt etmek lazım ihtiyaçları buna göre belirlemek lazım.

BAŞARI EKİP ÇALIŞMASIYLA GELİR                                                                                                           

Başarının sırrı ekip çalışmasından kaynaklıdır. Bizler 20 yıldan beri programlı ve düzenli bir şekilde çalışmaktayız. İmar sorunu çözülürse bir bölgeye mesleki eğitim okulu kazandıracağız.

Türkiye’de 258 tane Organize Sanayi Bölgesi var. Marmara bölgesinde yoğunlaşmış durumdadır. Ankara’da 15 kişilik bir yönetim kurulu üyesi var birde yönetim kurulu başkanı var. Osbük’ün işleri yönetimle, bakanlıkla tüm ilişkilerini görmek isteyen organize sanayi çalışanları içindir. Bende bu dönem Bursa’yı temsil etmek amacıyla orada yönetim kurulu üyesiyim. Görev süremiz 4 yıldır. Biz otomotiv kökenliyiz. En gelişmiş sektör otomotiv sektörüdür. Bizde zaman planlaması ve çalıştığınız ekip çok önemlidir. Otomotivde zamanı iyi kullanmak zorundayız iyi kullanamazsanız başarılı olamayız. Benim Nilüfer Organize Sanayi Bölgesi’nde de kendi firmamda da osbük’te de çalıştığım ekip arkadaşlarım bu konuda iyi bir teknikerlerdir.

NİTELİKLİ ELEMAN SIKINTISI HALA VAR                                                                                                                 

Şu anda üretimde çalışacak eleman bulamıyoruz. Sürekli üretim yapmamız lazım. Herkes doktor olmaya, mühendis olmaya, eczacı olmayı amaçladığı için üniversite okumaya çalışıyor. Dolayısıyla bu üretim elemanında sıkıntıya sebep oluyor. Diploma alan genç arkadaşlarımız üretimde çalışmak istemiyorlar.

Ben 30 yıldır çalışan veya işveren olarak inşaatın içindeyim. Benim şirketimin bir tanesi %70 ihracat yapıyor. Şu anda hiçbir üretici sattığının yerine koyamıyor. Enerji alanında şu anda çok kötü durumdayız. Asgari ücret mutlaka 5000 tl olmalı. Devlet vergi yüklerini sanayicinin sırtından almalıdır.

Gençlerimize liseyi bitirdikten sonra puanı nereye tutuyorsa bu okula gitme gibi bir zorunluluk çekmesinler. Bence kariyer planlarını ortaöğretimden sonra yapmalılardır. Türkiye’de birçok üniversitenin bölümleri işsizlik üretiyor. İş olanaklarını da devletin planlamasıyla yaparsak hiç böyle sorunlar olmaz.

Umut fakirin ekmeğidir deriz ya onun için yarınlara umut dolu bakalım. Ben 2022’nin 2021’den daha iyi olacağını düşünüyorum. Ben herkese iyi yılda mutlu gelecekler dilerim.

Bir dahaki programda görüşmek dileğiyle… 

     

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.