Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

DÜNDEN BUGÜNE BAL GÖÇ

Genel başkanlığını Veli Öztürk’ün yaptığı Balkan Göçmenleri Kültür ve Dayanışma Derneği’nin Şubelerle İlişkiler, Balkanlar ile ilgili STK’lar ve Yerel Yönetimlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Sadık Yılmaz, Balkan göçmenlerinin sorunlarını Bursa Haber Gazetesi’ne aktardı.

Haber Giriş Tarihi: 16.01.2021 23:53
Haber Güncellenme Tarihi: 16.01.2021 23:53
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
DÜNDEN BUGÜNE BAL GÖÇ

HABER: Aysun Şahin Karakuş - Cevdet Yıldız

Kademeli olarak yönetim kurulu üyeliğinden genel sekreter yardımcılığına kadar çeşitli görevlerde bulunan Sadık Yılmaz, günümüzde Bal- Göç Genel Başkan Yardımcısı olarak görev yapıyor. Yılmaz, aynı zamanda Bursa’da faaliyet gösteren 9 şubenin sorumlu genel başkan yardımcılığı görevini de üstleniyor.

BAL-GÖÇ’ÜN YAPISI

35 kişilik yönetim kuruluna sahip derneğin 9 şubesi bulunuyor. Bandırma, Karacabey Mustafakemalpaşa, Görükle, Osmangazi, Orhangazi Kestel, İnegöl ve İznik’te faaliyet gösteren derneğin Yenişehir’de de bir temsilcilik açılması bekleniyor.

BAL-GÖÇ’ÜN KURULUŞU

2. Dünya savaşı sonrası Bulgaristan’da Türk’lere uygulanan kültürel yok etme ve büyük asimilasyon politikasına karşı Türkiye’de ve dünyada kamuoyu oluşturup mücadele etmek için 7 Ocak 1985 tarihinde, Türkiye’de Balkan Göçmenleri’nin en yoğun yaşadıkları şehir olan Bursa’da bir sivil toplum kuruluşu olarak kurulmuştur. Mümin Gençoğlu’nun kurucu başkan olduğu BAL-GÖÇ Derneği,

resmi olarak 17.01.1985 tarihinde dönemin Bursa Valisi Zekai Gümüşdiş’in imzası ile kurulmuştur.

MUHACİRLİK ATEŞTEN GÖMLEK GİYMEK GİBİDİR

Derneğin yalnız ülkede değil Balkan coğrafyasında da faaliyetlerinin bulunduğunu söyleyen Sadık Yılmaz, en temel faaliyetlerinin Türkiye’ye göç eden vatandaşların mesken, iş gibi sorunları ile ilgilenmek olduğunu belirterek, “500 bine yakın çifte vatandaşımız var bu arkadaşlarımızın Bulgaristan’da oy kullanma hakları var. Biz de Balkanlar’da onların oy kullanabilmesi için her zaman öncülük yaptık. Bu arkadaşların tereddütsüz ve sıkıntısız şekilde oy kullanmasını sağlıyoruz. 1989’dan sonra 3600 e yakın kişi Bulgaristan’da asimilasyona tabi tutuldu. Bu arkadaşlarımız Türkiye’ye göç etti. Mesken ve iş gibi temel sıkıntıları vardı” dedi. Muhacirliğin zorluğundan bahseden Yılmaz,  “Kolay bir dava değil. Muhacirlik ateşten gömlek giymek gibidir” diyerek durumu özetledi.

TÜRKAN BEBEK 17 AYLIKKEN KATLEDİLDİ

Asimilasyon karşıtı protesto gösterisi sırasında annesinin sırtındayken Bulgar güvenlik güçlerinin açtığı ateş sonucu başına isabet eden kurşunla 17 aylıkken yaşamını yitiren Bulgaristan Türkü Türkan bebeğin katledilmesine değinen Yılmaz,  “O dönemde BAL-GÖÇ’e ve sıkıntı çeken tüm arkadaşlarımıza Türkiyemiz ve o dönemin hükümeti, kapılarını sonuna kadar açtı ve sıkıntılarını yerel ve ulusal çapta dile getirdiler” dedi.

HÜKÜMETLER GEÇİCİDİR

Göçmen camiasına hizmet verdiklerini belirten Sadık Yılmaz, “Bursamızın gelişmesi için biz her zaman doğru istikamette yol aldık dedi. Yılmaz, hükümetlerin geçici olduğunu belirterek, “Bütün parlamentoda bulunan partilerle sıkıntılarımızı görüşüyoruz fakat terör örgütü destekçisi partiye kuruluşundan bu yana temasımız olmadı. Tavrımız bu konuda net diğer partiler ile göçmenlerin sıkıntıları ile görüşüyoruz. Her partilere biz dosya halinde sorunlarımızı iletiyoruz.  Biz bu camiaya kim destekçi olur yardım ederse parti gözetmeksizin müteşekkir oluruz. Zamanında Faruk Çelik’in desteğini aldık. Bulunduğumuz bu binayı da Mustafa Bozbey tahsis etti. Onlara teşekkür ederiz. Hiçbir partinin arka bahçesi değiliz ama hak edeni de her zaman onure ettik” dedi. Üç dönemdir AK Parti Bursa Milletvekilliği yapan Hakan Çavuşoğlu’nun desteğinden camia olarak memnun olduklarını aktaran Sadık Yılmaz, “Hakan Bey’den memnun olduğumuz kadar aynı partiden olmasına rağmen Bursa Büyükşehir Belediyesi Alinur Aktaş’tan beklentilerimizin gerçekleşmemesi BAL-GÖÇ olarak bizleri üzmüştür. Nasıl ki Hakan Bey katkı sağladığında takdir ediyorsak, hizmette beklentilerimizde gerçekleşmeyince bunu belirtiyoruz” ifadelerini kullandı. Yılmaz, Recep Altepe’nin Kırcaali’de Balkan’lara bu güne kadar yapılmış en büyük camiyi yaptırmaya başlandığından memnun kaldıklarını fakat Altepe görevden ayrıldıktan sonra inşaatın ilerlememesinden muzdarip olduklarını söyledi. Bu konuda Bursa’daki sanayicilerin ellerini taşın altına koyması gerektiğini vurguladı.

500 BİN KİŞİ İÇİN 35 SANDIK

Bulgaristan’daki seçimler için oy kullanacak göçmenlerin sorunlarını dile getiren Yılmaz, “Bizler yıllardır BAL-GÖÇ olarak yüksek seçim kurulu ile konsolosluk ve elçilik vasıtasıyla seçimlerle ilgili oy kullanımında ev sahipliği ve destek veriyoruz.  Ülkede 500 Bin çifte vatandaş var ama Bulgar hükümeti sandık sayısını 143’den 35 sandığa düşürdü. Düşünebiliyor musunuz, 500 bin kişinin 35 sandıkta oy kullanabildiğini” ifadelerini kullandı.

TÜRK NUFUSU GÜN GEÇTİKÇE ERİYOR

Rahatsızlık duydukları bir diğer konunun ise Bulgaristan’daki partilerin 3’e 4’e bölünmesi olduğunu belirten Sadık Yılmaz,  Bulgaristan’da Türk partisine yüzde 98 oy gidiyordu. Bulgaristan’da siyasi partilerin 3’e 4’e bölünmesinde fevkalade rahatsızız ama fazla bir müdahale şansımız yok. Acı tarafı Bulgaristan’da genç nesil o bölgelerde kalmayıp Türkiye’ye değil de Avrupa ülkelerine yerleşiyorlar. Böylece Türk nüfusu Bulgaristan’da gün geçtikçe eriyor” dedi.

SEYAHATLERDE SIKINTI VAR MI?

Bundan önceki Bursa konsolosu ile ilgili Bulgaristan’da bir basın açıklaması yapan Yılmaz, sebebini, Bursa’da konsoloslukta tek kişi çalıştığını belirterek şunları söyledi: “360 bin hüviyetinde Bulgaristan doğumlu yazan kişinin pasaport işlemleri bunun yanında vize işlemleri var. Bunlar ile ilgilenmeye tek kişi yeter mi? Bulgaristan vatandaşlarına işlemleri için mart, nisan ayına gün veriyorlar. Bu işlemlerin de bir bedeli var. Konsoloslukta çalışan sayısı arttırılırsa bunun maddi getirisi de olacaktır. Konsoloslukta çalışan sayısının artması gerekiyor.”

BAL-GÖÇ’ÜN VİZYONU DEĞİŞİYOR

Bal-Göç’ün vizyonuna ilişkin de konuşan “Sadık Yılmaz, “BAL-GÖÇ’ün vizyon ve misyonu bu güne kadar Bulgaristan’daki emekli maaşları sigortaları ile yardımları ile ilgiliydi. 3404 kişinin emeklilik sıkıntısı vardı biz bunları büyük ölçüde çözdük ama bundan sonra BAL-GÖÇ daha çok projeler üzerinde ilerleyecek. Şimdi Hollanda dışişleri bakanı ile temas halindeyiz. Bursamız ve ülkemizi yurtdışında da nasıl temsil edebiliriz olarak düşünüp bu yönde ilerlemeyi hedefliyoruz” dedi.

BELENE KAMPI

II. Dünya Savaşı sonrasında rejim muhalifleri için kurulan toplama kampı Belene Kampı’ndan bahseden Sadık Yılmaz, “Oradaki Türk soydaşlarımız çok büyük bedeller ödediler ama Türklüğünden dininden vazgeçmediler. Günümüzde Bulgaristan’da yaşayan soydaşlarımız hala asimile edilmeye ve ezilmeye çalışıyor” şeklinde konuştu.

HAK VE ÖZGÜRLÜK HAREKETİ PARTİSİ

“Hak ve Özgürlük Hareketi Partisi’ne biz destek veriyoruz” diyen Yılmaz, “Türk partisi olduğu için fakat 30 senede halk hala ezilmeye devam ediyor bu kapsamda sorun var. Biz Türkçe eğitimin olması gerektiğini düşünüyoruz. Ama eğitim Türkçe okutulmuyor. Partililerin bu konuda çalışma yapmasını bekliyoruz. Ahmet Doğan Hak Ve Özgürlük Hareketi Partisi’nin Onursal Başkanı Türkiye’ye gelip bir siyasi parti ile görüşmedi, istişare etmedi” dedi.

NAİM SÜLEYMANOĞLU: “YÜZBİNLERCE TON KALDIRDIM AMA…”

Naim Süleymanoğlu’nun ölümünden önce Hak Ve Özgürlük Partisi’ne kırgınlığını dile getirdiğini ifade eden Sadık Yılmaz, Naim Süleymanoğlu’nun kendisine  “Ben yüz binlerce tonları kaldırdım, Bulgaristan’a borcumu ödedim ama doğduğum büyüdüğüm yere geldiğimde Hak Ve Özgürlük Partisi önderlerinin merhaba dememelerini kaldıramıyorum” dediğini belirtti.                             

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.