Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

DEPREM SAATİ ÇALIŞIYOR...

Jeofizik Mühendisleri Odası Bursa Şube Başkanı Sayın Murat Arabacı ile başta oda çalışmalarını ve hedeflerini masaya yatırmış olduğumuz güzel kapsamlı bir röportaj gerçekleştirdik.

Haber Giriş Tarihi: 29.04.2019 00:00
Haber Güncellenme Tarihi: 29.04.2019 00:00
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
DEPREM SAATİ ÇALIŞIYOR...

Sayın Başkan Murat Bey, öncelikle sizi tanımak isteriz.

     --Elbette,  bizlere  böylesine güzel bir fırsat sunduğu için  öncelikle Bursa Haber Gazetesi’ne  ve değerli yöneticilerine teşekkürlerimi iletmek istiyorum. Ben Murat Arabacı  Kocaeli Üniversitesi Jeofizik Mühendisliği bölümünden 1992 yılında mezun oldum. 2000 yılından beri Bursa'da ikamet etmekteyim ve ayrıca yine aynı yıldan itibaren Bursa Büyükşehir Belediyesinde görev  almaktayım.

Murat Bey bizlereJeofizik Mühendisleri Odası’nın kuruluşu ile ilgilibilgi verebilir misiniz?

    --- Odamız genç bir oda, önceleri maden mühendisliği bünyesinde çalışırken 1987 yılında ayrılarak kendi adımızı  aldık. 2000 yılında  Bursa'da bulunan odamız , temsilcilikten şubeye geçerek 19 yıldır bu  şekilde  görev yapmaktadır. Bizim tabii ki amacımız öncelikle Jeofizik, çok meslek dalıyla karışıyor mesela jeoloji ile karışıyor, karıştırılıyor,  yeni olduğu için pek bilinmiyor. Bunu kamuoyuna daha iyi anlatabilmek için Jeofizik ne yapar, jeofiziğin bulduğu sonuçlar nerelerde kullanılır, böyle bir meslek var , ne işe yarar diye anlatmaya çalışıyoruz. Yeni bir oda olduğumuz için sayımız yeni yeni bu zamanlarda  artmaya başladı. Bu bağlamda arkadaşlarımızla ilgili hem kamu sektöründe, hem özel sektörde neler yapabilirler , onlara yol gösterme adına ,  meslektaşlarımızın haklarını savunma , bunun yanı sıra Bursa'nın iyiliği için mesleğimizi ilgilendiren konularda bazı sözler ve fikirlerimizi kamuoyu ile paylaşmak başlıca görevlerimiz arasında bulunmaktadır.

Sayın Başkan , bizleri Jeofizik Mühendisliği ve Mühendislik jeofiziği arasındaki farkı anlatır mısınız?

  Jeofizik Mühendisliği;

   Petrol, Maden ve benzeri doğal kaynakların aranması araştırılması bulunması rezerv özelliklerinin saptanması içme ve kullanma amaçlı yeraltı ve yerüstü suları, jeotermal enerji, çevre ve çevre sorunları , arkeolojik amaçlı araştırmalar ile her türlü Mühendislik yapılarının yapı yeri ve güzergah seçimi ,zemin ve temel etütleri, deprem ,doğal afet ve benzeri konularda eğitim ve araştırmaları yürüten fizik ilkelerini kullanan elektronik cihaz ve sistemlerle veri toplayan, toplanan verileri matematiksel çözümleme teknikleri ile bilgisayarlar ile değerlendiren mühendislik dalını ifade eder.

   Mühendislik Jeofiziği;

   Mühendislik yapılarının yer alacağı zeminin Fiziksel özelliklerini, (dinamik esneklik direnişleri ve yerin dayanımı taşıma gücü, yeraltı suyu varlığı, yeraltı yapısı, deprem bölgesi yer kırıklarının hareketleri ,oturma, sıvılaşma ve yer kaymalarının boyutları gibi) araştırarak zeminin dinamik özelliklerini ve yapısını inceler.

     Şöyle açayım isterseniz; Özellikle 1999 depreminden sonra biz biraz fark edildik. Normalde  99'dan önce de faaliyetlerimiz vardı ama biraz önce bahsettiğim gibi yer altındaki Madenler ,Jeotermal  ya da sodadır ,maden suyu gibi araştırmalarımız vardı . Ama ne zaman devreye deprem girdi  3. anabilim dalımız Sismoloji (Türkçe adı  deprem bilimidir). Sismoloji devreye girdi biz artık deprem ile anılmaya başlandık , ama normalde dediğim gibi deprem bilimi ,  evet.  Deprem birçok  mesleği ilgilendiren bir konu, bunun içinde Jeofizik, jeoloji, İnşaat, Mimarlık ,Şehir plancıları ,hatta sosyolog ,psikologlara kadar geniş bir kapsam .  Depremi çözebilmek ve deprem sonrası travmaları atlatabilmek , deprem öncesi için ama hani tek değil ilk akla gelen mesleklerden biri Jeofizik. İki anabilim dalımız da bunu söylüyor gösteriyor. Bunun dışında Mühendislik yapıları ,binalar, konutlar, fabrikalar, viyadükler ,köprüler aklınıza her türlü gelebilecek Mühendislik yapılarının , binaların  yapılmadan önce onun parselinde zeminin o binayı , yapıyı  nasıl taşıyacağı, depremde  nasıl davranacağı ne kadarını taşıyacağını ,ne  kadarını taşıyamayacağına , yönelik bir zemin etüdü araştırması yapılıyor. Bu araştırmada da jeoloji mühendisleri taşıma gücüne bakıyor, o   zemin ne kadar ağırlıklı bir yükü taşır, biz o zeminin depremde nasıl davranacağını, ve o binayı nasıl etkileyeceğini daha bina yapılmadan önce arazide ölçüyoruz. Bu tabii 99 depreminden sonra gündeme geldi , arttı  . Sonrasında yer altında gömülü olan madenlerin araştırılması ve sonrasında da arkeojeofizik anabilim dalımız geldi, o sonradan geldi, yer altında kalan eski zamanlarda bir selle ,afetle v.s  toprak altında kalan , o yapıların yeryüzüne zararsız , hasarsız çıkartılmasına  yönelik yapılan çalışmalar bunlar.  Bir de o geldi , o eklendi şu anda bizim çalışma sistemimiz  bu ama dediğim gibi %80’imiz Mühendislik Jeofiziği anabilim dalı üzerine çalışıyoruz.

Peki sayın Başkan, Bursa'da Jeofizik Mühendisleri Odası üyeleri hak ettiği değeri görüyor mu?

 --- Tam onu söyleyecektim, alamıyorlar.  Şöyle söyleyeyim;  Bursa'dan örnek vereyim ,  Balıkesir ve Çanakkale illeri de bize bağlı. Bursa'da 245 tane Jeofizik mühendisimiz  var bu sayıyı  şöyle düşünün;  bir kere Bursa birinci derecede  deprem bölgesi, deprem var ,  yeraltı varlıkları deseniz sodamız var, sıcak suyumuz  var ,Jeotermalimiz var, madenlerimiz var,  arkeojeofizik  deseniz İznik civarı başta olmak üzere Tophane vesaire birçok yerde var. Buna rağmen 245 meslektaşımızın %50’si ya işsiz ya da kendi mesleğini yapamıyor.Bu da yaman bir çelişki,  Bursa'da bizim alanımızı kaplayan bütün unsurlar bol bol olmasına rağmen mevcut mesleklerini  icra edemeyen bir çok  meslektaşlarımız maalesef birçoğu açıkta ya da başka işlerle meşgul oluyorlar. Ülke genelinde de 5500 mühendisimiz olmasına rağmen yine dediğim gibi bunların da yarısı bu şekilde başka mesleklerde çalışmak zorunda kalıyorlar. Biz  meslektaşlarımız  ile ilgili Bursa'da belediyelerle  irtibata geçerek  onlara  iş temin etme  konusunda olsun her türlü çalışmayı organizasyonu yaptık ,   yapıyoruz , destekliyoruz. Bunun yanı sıra elbette mesleğimiz  her geçen gün dakika teknolojiye ayak uydurmak zorunda olduğundan  güncellenen  değişikliklerle ilgili  seminer, paneller düzenleyerek  üyelerimizi bilgilendiriyoruz . Onların donanımlarını arttırmaya yönelik  çalışmalarımız da  oluyor  . Bu bağlamda Bursa'da şimdiye dek birçok faaliyette bulunduk bundan sonra da bu tür  organizasyonlarımız  artarak devam edecek.

Sayın Başkanım ,röportajımızbayağı uzadı son olarakvatandaşlarımıza neler söylemek istersiniz?Nelere dikkat etmelilerevalırken , yada yaptırırken?

 --- Ben şunu söylemek isterim;  vatandaşlarımız  bir yerde bir ev alırken veya bir yerde bir ev yaptırırken özellikle bu  4 meslek grubu diyeyim. İnşaat Mühendisleri , Jeoloji Mühendisleri ,Jeofizik Mühendisleri ve Mimarların raporlarını iyi incelesinler. Yani sadece gidip mimariye önem vermemek lazım. Sonuçta Mimarlar ve inşaat mühendisleri esasında bir şekilde  kontrol ediliyor vatandaş tarafından  , ama jeoloji ve Jeofizik yer altında kaldığı için görünmediği  için ikinci planda kalıyoruz. Vatandaş hep  albeniye bakıyor , elbette inşaat kalitesi, mimarisi çok önemli ama ilk başta hani nasıl Belediye Başkanı gelir önce altyapı sorunu vardır ya , burada her taraf  sel  olur , afet olur önce altyapıyı 5 yılda düzenler  ,ama bir dahaki seçimde seçilemez .  Niye?  Bir şey yapmadığı  düşünülür ,  ama aslında çok şey yapmıştır . Fakat yer altında kalmıştır.  Aynı bu da buna benziyor. Öncelikle zeminin  bina yapılmadan önce  hazırlanan raporu   incelemeleri gerekir  , o rapor onlara fikir verir sonradan ah vah dememek için bunlar çok önemli . En iyi kontrol mühendisi depremdir. Biz onu daha sağlam karşılamamız  için bu 4 meslek grubunun bir arada çalışıp deprem  kontrol ettiğinde de yıkılmamamız lazım. Deprem olmadan insanlar ölmeden bizim bu işi çözüp yerinde uygulayıp depremi de artık bir  hava olayı imiş gibi beklememiz lazım. Diyerek sözlerini tamamladı.

   Geçmişi çok eski zamanlara  ulaşmamış olmasına rağmen çalışmaları ve faaliyet alanlarıyla ilgili üyeleri için  güzel olanaklar sunan Jeofizik Mühendisleri Odası Bursa Şubesi’nin  aktif ve çalışkan Başkanı Sayın Murat Arabacı’ya bizlerde Bursa Haber Gazetesi ailesi olarak çalışmalarında başarılar diliyoruz.


HABER VE FOTORAF ÖZKAN YILDIRIM

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.