Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

BURSAMIZ ESNAF ŞEHRİDİR

Dört dönemdir Bursa Tekel Gazete Bayileri ve Şans Oyunları Esnaf Odası başkanlığı görevini sürdüren 40 yıllık tekel gazete ve piyango esnafı olan Sebahattin Yıldırım içinde bulunduğumuz süreci ve odasına kayıtlı esnafın durumunu Bursa Haber Gazetesi’ne değerlendirdi.

Haber Giriş Tarihi: 22.12.2020 00:00
Haber Güncellenme Tarihi: 22.12.2020 00:00
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
BURSAMIZ ESNAF ŞEHRİDİR

HABER: Özge Işkın – Cevdet Yılmaz

Sözlerine salgının esnaf üzerindeki etkileriyle başlayan Başkan Yıldırım, şunları söyledi: “Tüm dünyada olduğu gibi pandemi ülkemiz dede hayatı olumsuz etkiledi. Dolaysıyla biz esnaflar olarak doğal olarak bizde etkilendik fakat tamamen kapanan esnaf arkadaşlarımıza göre bizim esnafımız biraz daha şanslı diyebiliriz. Doğal olarak işlerimiz yüzde elli düştü tüm giderlerimiz aynı gelirimiz düştü buna rağmen ayakta kalmayı başarmaktayız.                                                                                                                   

  ESNAFIMIZA GELEN YASAKLAR ADİL DEĞİL

Özellikle hafta sonu marketler ve kuruyemişçilere açılış izni verilirken bizim esnafımıza izin verilmemesi adil değil. Bu durum bizim kamburumuza kambur ekliyor. Alkol satışının yasaklanması bizim işimizi daha da baltaladı. Bu yasaklarla ilgili oda olarak çeşitli girişimlerde bulunduk fakat sonuç alamadık. Pandemi bahane ediliyor fakat büyük marketlerde insan yoğunluğu oluşurken bizim esnafımızdan alış veriş yapılırken böyle bir sorun yok. Çünkü bize gelen müşteri ne alacağına karar vermiş en fazla üç beş dakikada alacağını alır gider. Dükkanlarımızın içine bile girmezler yani yoğunluk bizim esnaflarımızda oluşmaz. Tam tersine büyük marketler pandemi için sıkıntılı yerler. Onlar açık biz kapalıyız. Bu gözle bakarsak bizim iş yerlerimiz daha güvenli. Bu nedenle hafta sonları için yetkililerden hafta sonları için açılış izni istiyoruz.                                                                                                                                 

DESTEK PAKETİNDEN BİZİM ESNAFIMIZ FAYDALANAMIYOR

Açıklanan destek paketinden bizim esnafımız yararlanamıyor. Sebebi de bizim sigara ve alkol fiyatlarından dolayı cirolarımızın yüksek olması. Halbuki bizim ciromuz fazla, kar oranımız düşük. Bize de destek verilmesi lazım. Çünkü bizim esnafımızda düşen işlerimizden dolayı rutin giderlerimizi karşılamak ta zorlanıyor.                                                                                           

SİSAL ŞANS SADECE 10 YILLIK İŞLETME HAKKI ALDI

Sisal Şans sadece işletme hakkını 10 yıl süreyle almıştır. Yine her şey devletin yönetimdedir. Garantörü yine devlettir. Yeni tekel bayii, büfe, sabit veya seyyar şans oyunları bayileri, bakkaliye dükkanı açmayı düşünen vatandaşlarımızın işyerlerinin yerine karar verdiğinde hiçbir yere başvurmadan önce (Vergi dairesi, Belediye, Sicil Kaydı, TAPDK vs) resmi evrak işlemlerini daha kolayca, mevzuata uygun ve zahmetsiz halledebilmeleri için; özellikle tütün, alkol satacak esnaf adaylarımızın yasa, kanun ve yönetmeliklerle ilgili ihtisas odası olan odamızdan bilgi aldıktan sonra işlemlerine başlamalarını öneririm. Bursa Tekel Gazete Bayileri ve Şans Oyunları Esnaf Odası iletişim 0224 364 39 08 - 09

KAÇAK İÇKİ DEĞİL TEKEL BAYİLERİNDEN İÇKİ

Maalesef yakın zamanda kaçak içki Bursamızda da can aldı. Oysaki müşterilerimiz şuna dikkat etmeliler. Her ürünün devlet kontrolünde üretilen ve barkodu olan ürünler almalılar. Böylelikle kaçak içki ve kaçak diğer ürünlerini almamış oluruz. Bize gelen ürünler resmi toptancılar ve distribütörler yoluyla bize gelir ve bizim tekel bayileri sürekli tarım ve orman bakanlığı tarafından barkot okutularak denetlenirler. Yani müşterilerimize tavsiyemiz ürünleri tekel bayilerimizden alsınlar.                                                                                                   

ODALARIN YAPTIRIM YETKİSİ OLMALI

Biz odalar olarak 5362 sayıyla kanunla kurulmuş kamu kuruluşuyuz. Ancak odaların maalesef hiçbir yaptırım yetkimiz yok. Birçok konuda devlet tarafından denetleniyoruz. Biz oda olarak esnafımızla ilgili en ufak sorumuzu silsile yoluyla önce birlik başkanımıza sonra ilgili devlet kurumlarına iletiyoruz. Ancak odalarımıza denetim yetkisi verilmeli. Örneğin eski yasalardan kaynaklanan bir sorunumuz var. Bursa’daki tüm alkol satışı yapan bayiler odamıza kayıtlı değil. Oysaki tüm alkol ve tekel ürünleri yapan esnaflar odamıza kayıtlı olmalı doğrusu da budur. iki yıl önce sanayi ve ticaret bakanlığında bir çalış tay vardı. Orada benim bir önerim oldu. Bu önerim sonuç raporuna da girdi. Alkol satan esnafların tek bir odada toplanması buna da sicil kurulunun karar vermesi gerekir.                                                                                                                              

MİLLİ PİYANGODA ÖNEMLİ DEĞİŞİKLİKLER VAR

Milli piyango yılbaşı biletleri satışları başladı. Biz milli piyangocu esnafının yılbaşı biletleri tabiri caizse hasat zamanı bir yılın sonunda adeta büyük beklentilerimizin olduğu bir çekiliş. Şu anda satışlarımız iyi. Bu sene yılbaşı için hem fiziki bilet basıldı hem de bu iş Sisal’a geçtiğinden beri sayısal makinelerinde var. Basılı biletler 32 milyon. Bu biletleri yüzde doksan altısı çeyrek bilet yüzde ikisi yarım bilet yüzde ikisi de tam bilet bu arada bu basılı biletlerin haricinde de beş milyon bilet sanal ortamda basıldı. Bu biletler hem sayısal makinelerinde hem de internet ortamında olacak. Bu biletlerinde iki buçuk milyonu sayısalda iki buçuk milyonu da internet ortamında satılacak. Bu ikisin arasında geçişkenlik olabilecek. Satışlara göre birde bu yılbaşında büyük ikramiye çıkıncaya kadar çekiliş yapılacak. Yani büyük ikramiye sahibini bulacak. Vatandaşlarımız bayilerimizden bilet aldıkları gibi gezici bayilerden de gönül rahatlığıyla biletlerini alabilirler yeter ki gezici bayilerin yaka kartlarına dikkat etsinler. Kartlarının resmi olup olmadığına dikkat etsinler. İnşallah bu yılbaşı biletleri tüm vatandaşlarımıza hayırlar getirir.”

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.