Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

BÜRO MEMUR-SEN AKTİF ÇALIŞIYOR

Büro Memur-Sen Bursa Şube Başkanı Eyyüp Akbulut Bursa Büro Memur-Sen’in çalışmalarını Bursa Haber Gazetesi’ne değerlendirdi

Haber Giriş Tarihi: 23.11.2022 11:03
Haber Güncellenme Tarihi: 23.11.2022 11:03
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
BÜRO MEMUR-SEN AKTİF ÇALIŞIYOR

HABER: Aysun Şahin Karakuş - Cevdet Yıldız

Büro Memur-Sen Bursa Şube Başkanı Eyyüp Akbulut Bursa Büro Memur-Sen’in çalışmalarını Bursa Haber Gazetesi’ne değerlendirdi.      

                                                                                                                                                      

Ben önce Büro Memur-Sen’den bahsedeyim. Büro Memur-Sen, Memur Sen’e bağlı 11 hizmet kolundan bir tanesi 8 bakanlık 52 kurumda hizmet veriyoruz Bursa'da da bizim 17 kurumumuz var bize bağlı buralarda çalışmalar yapıyoruz. Memur-Sen’in son 1 yıl içerisinde en önemli gündeminde 3600 ek gösterge ile 4B sözleşmeli çalışan arkadaşlarımızın kadroya geçilmesi getirilmesi ile ilgili çalışmalarımız vardı.                                                                                                                                        

3600 ek gösterge ile ilgili 2021 yılında toplu sözleşmede imza altına alınmıştı.                                                                                 

Memur -Sen tarafından ancak biz bunu Büro Memur-Sen olarak yeterli görmedik.                                                                                             

Çünkü burada belli bir kesimi kapsıyordu biz bunun bir dereceli kadroya inebilen bütün memurlara verilmesini üniversite mezunu olan bütün memurlara verilmesi yönünde taleplerimiz vardı.                                                                                                                      

Burada Öğretmenler, hemşire, din görevlisi gibi unvanlarda çalışan arkadaşlarımızı aldı daha sonra Büro Memur-Sen’in çalışmalarını doğrultusunda sosyal güvenlik kurumunda çalışan denetmen kadrosunda arkadaşlarımızda da bu 3600 ek gösterge verildi.                                                                                                                                                                                

Bununla birlikte Vergi Dairesinde gelir uzmanı statüsünde çalışan arkadaşlarımız var bu arkadaşlarımız da bu haktan yararlanma imkanına sahip oldular.                                                                                                                                                                           

YİNE AYNI ZAMANDA BİZİM

Büro hizmet kolunda çalışan idari kadroda görev yapan Şube Müdürü Merkez müdürü kadrosundaki arkadaşlarınızla bu haktan yararlanmışken Şef kadrosu memur kadrosu Veri hazırlama kadrosunda çalışana arkadaşlarımız bu anlamda bize göre bir mağduriyet yaşadılar.                                                                                                                                                                                  

Zaten 3600 çalışan memurların %80'ine yakın kesimine verildi Biz burada %20'lik bir dilim kaldı bizim talebimiz yani bu düzenleme yapılmışken evet diğer çalışan arkadaşlarımız da kapsasın bir dereceli kadroya gelen arkadaşlarımızda 3600'den yararlansın Bununla birlikte 3600 diğer unvanlara verilirken bizim büro hizmet konumda çalışan arkadaşlarımıza Veri hazırlama memur Şef kadrosunda çalışan arkadaşlara da 600 ek gösterge ilave yapıldı.                                 

Ancak bunun şöyle bir durumu var .Yani bunun emeklilikte de çalışırken de çok büyük bir yansıması yok maaş anlamında bu 3600 olmadıktan sonra 3 gün olmuş 3.200 olmuş Çok bir şey fark etmiyor Onun için biz dediğim gibi yani 3.600 konusunun yeniden değerlendirilmesi gerektiğini düşünüyoruz. Burada bazı mağduriyetler var bu mağduriyetler giderilsin istiyoruz .                                                                                                                                              

Bu anlamda da biz Memur-Sen olarak sahada çalışmalarımızı yapıyoruz. 4B sözleşmelere kadro konusu vardı Bu konuda da yine biz 2021 Ağustos ayında yapılan toplu sözleşmede imza altına almıştık daha sonra Sayın Cumhurbaşkanımızda bununla alakalı gerekli açıklamaları yaptı en son çalışma bakanımız Vedat Bilgin en kısa süre içerisinde bu ayın sonunda sözleşmelere kadro verileceği yönünde bir açıklaması oldu Onu da bekliyoruz inşallah burada da bir ayrım söz konusu olmaz.4B istasyonunda çalışan Bütün memur arkadaşlara bu hak tanınmış olur diye ümit ediyoruz.                                                               

KAZANILMIŞ HAKLARIMIZIN TAKİPÇİSİ OLACAĞIZ

3600 ve 4B sözleşme bu bizim toplu sözleşmede de ilk maddelerimizle bu hüküm madde Ama bunun yanında Tabii Bizde bizim büro hizmet koluna bağlı 17 kamu kurumu olduğu için bu kurumlarda yani kurumsal bazda gittiğimiz zaman kurumsal Sorun yaşadığımız yerler var.                                                                                                                                                                      

Örnek verecek olursak Sosyal Güvenlik Kurumu var orada Biz uzman kadrosu uzmanlık statüsü istiyoruz. EYT çıkacak yılsonuna kadar yani emeklilik durumumu söz konusu burada EYT çıkarken bunun da sosyal güvenlik kurumunda çalışan memur arkadaşlarımıza ciddi bir yansıması olacak yani şimdi bir anda aşırı yüklenmeler olacak yani kurum Bu anlamda hazırlıklar yapması gerekiyor yeterli anlamda personel anlamda yetersizlikler var.                                                             

Biz bu bağlamda sosyal güvenlik kurumunda çalışan arkadaşlarımızın ücretlerinin iyileştirilmesi yönünde bir beklentimiz var. Çünkü gerçekten çok yoğun çalışıyorlar şimdiden başladı yani Özellikle askerlik borçlanması doğum borçlanması buralarda şu anda ciddi anlamda yoğunluklar var.                                                                                                                                                             

Onun için daha önceden de biz bunu hep söylüyorduk uzmanlık kadrosunun verilmesi yönünde Sosyal Güvenlik Kurumu çalışanlarının uzmanlığı bir an önce alması gerekiyor çünkü gerçekten İhtisas gerektiren alanlarda çalışıyor biri icra memuru Bir işveren memuru bir tahsis memuru öyle kolay yetişmiyor.                                                                                                                     

Hani bugün memuriyete aldığımız yarın oturtturup çalıştırabileceğiniz bir statü değil bu

anlamda sosyal güvenlik kurumunda kadro yönünde bizi düzenlemenin yapılması Yani en azından bu EYT sürecinde de orada çalışan arkadaşlarımıza bir iyileştirme yapılması talebimiz var ümit ediyorum bu noktada bir çalışma yapılır.

KILIK KIYAFET DÜZENLEMESİNİ ÖNEMSİYORUZ

Kılık kıyafet yönetmenliği biliyorsunuz 1980 yılından kalma darbe yasasından kalma bir yönetmelik Dolayısıyla bu günümüz çağına açıkçası çok cevap vermiyordu onunla ilgili daha önceden bir düzenleme yapılmıştı.                                                                                                                                                                                                        

Özellikle başörtüsü konusunda kamuda başörtülü çalışılabilmesi yönünde bir düzenleme yapıldı ancak kravat sakal konusu vardı işte bu şekli gibi konular var bu sakalla alakalı da en son danıştayın bir kararı vardı yani işte kurumlarda sakallı çalışılabilir yönünde bir karar vermişti daha sonra buna istinaden de bir düzenleme yapıldı yani kurumlarda askeriye ve emniyette üniformalı çalışanlar haricinde Sakal bırakmak isteyen arkadaşlarımız sakal bırakabiliyor Tabii bu düzenleme yeni olduğu için bazı kurumlarımızda Biz zaman zaman sıkıntılar yaşayabiliyoruz bakıyorsunuz işte halen daha o eski yönetmeliğin özlemini çeken bir idareci görebiliyorsunuz bu tarz sıkıntılarımız var ama bu tabi zamanla aşılacak yani burada zaten yasal düzenleme yapılmış. Ona rağmen halen daha işte yok işte sakalın şöyle olacak böyle olacak diye idarecilerle karşı karşıya kalabiliyoruz İnşallah bunlar da açılmış olur.                                                                                            

PROMOSYON MEMURUNDA HAKKI                                                                                                                                                                

Daha önceden aslında kurumlar memurlara promosyon vermiyorlardı memur senin gayretleri doğrultusunda o dönemde Cumhurbaşkanımız başbakanken bir genelge çıkardı Memurlara da promosyon memura verilmesi yönünde bir düzenleme yapıldı.                                                                                                       

Tabii bu memur adına güzel bir şey oldu biz Memur -Sen olarak bunun çalışmasını yapmıştık.Gelinen noktada geçmişte imzalanan banka promosyon anlaşmaları vardı.                                                                                             

 Ancak ekonomik dalgalanmalar sonucunda bu verilen rakamlar biraz böyle komik durumlar oluşturmaya başladı işte 3 yıllığına anlaşma imzalanmış 2000 lira 3000 lira alırken diğer taraftan yeni yapılan ihalelerde 30-40 bin lira gibi rakamlar konuşulmaya başladı tabi Burada kurumun durumu da önemli Orada çalışan sayısı işte maaş ortalamaları da dikkate alarak böyle bir ödeme yapıyorlar Bizim de direkt genel merkezimize bağlı kurumlarımız var genel merkez üzerinden promosyon anlaşması yapılan kurumlarımız var bir de yerelde bizzat bizim takibini yaparak imzaladığımız kurumlarımız var işte en son dün Vergi Dairesi Başkanlığının böyle bir çalışması var daha önceden Biz yetkiliydik yetkili olarak katıldığımız banka promosyon anlaşmasında 5000 liraya imza atmıştık ki ucunun şartlarına bakıldığı zaman Türkiye'de çok ses getirmişti yani hakikaten güzel bir rakam yani bu o rakamlara Aslında çok ulaşılamıyordu Ona rağmen biz o dönemde güzel bir şeye imza atmıştık Bu ekonomik dalgalanmalardan sonra bakıldığı zaman 5.000 lira çok komik bir rakam oldu Tabii Biz Bu doğrultuda bize bağlı kurumlarımızı önünde resmi olarak yazı yazdı Yani bu Güncellemeleri yapıp yeniden ihale yapılması yönünde sonrasında Biz bizzat kurum idarecilerini ziyaret ederek işte Vergi Dairesi başkanının işte valilikten il göç Müdürlüğü gibi TÜİK gibi Türkiye Selçuk kurumlar ziyaret edip idarecilerimiz de bu konuda görüşmeler yaptı Sağ olsunlar idarecilerimiz de o noktada olumlu yaklaşıyorlar Ama tabii bankalar ister istemez çok sıcak bakmıyorlar yani daha önceden yapmış oldukları bir anlaşma var Onun üzerinden devam etmek istiyorlar Bu bağlamda Biz bayağı bir yol katettik sanırım Vergi Dairesi yakınında Önümüzdeki hafta imzalayacak il göç Müdürlüğü Önümüzdeki hafta yine imzalayacağız TÜİK’te arkadaşlarımız onun çalışmasını yaptılar orada imzaladık tabi rakamlar büyük olunca bizim memur arkadaşlarımızda bu konuyu sürekli bize soruyorlar. Ne oldu Ne zaman gelecek kaç para alacağız şimdi işte burada örnek veriyorum 20 bin liraya imza atıyorsunuz ama sonra bir başka yer 25'e 30'a imza atınca bu sefer memur arkadaşlarımız dönüyor Biz azaldık demeye başlıyorlar böyle sıkıntılarımız var ama tabii biz bu noktada arkadaşlarımız yani şey etmesinler bizim yetkili olduğumuz yerlerde biz ee sınırları zorlayarak yapabileceğimiz en iyisini yapmaya memurları adına en iyi promosyonu almaya gayret ediyoruz O noktada çalışmalarımız devam ediyor.

YIL SONUNDA BEKLEDİĞİMİZ ZAM ORANINI ALMAK İSTİYORUZ                                                                                                   

Normalde bizim toplu sözleşmede imzalanmış olduğumuz oranlar var bu oranların üzerine enflasyon farkı konularak ödeniyor ancak biz bu ekonomik dalgalanmalardan sonra özellikle düşük maaş alan arkadaşlarımızın alım gücünde ciddi manada kayıplar söz konusu oldu yani şimdi enflasyon oranında ya da oransal bir artış yapıldığı zaman çok alan çok zam alıyor azalan çok düşük alıyor işte örnek verecek olursak 30.000 lira maaş alan adama %50 zam yaptığınız zaman 15.000 lira gibi bir zam alıyor Ama diğer taraftan bakıyorsunuz memur statüsü 10 bin lira maaş alıyor 10.000 lira maaş alan adama yansıması 3000 lira oluyor yani ne yüksek maaş alanların almış olduğu zam normal memur statüsünde çalışan arkadaşlarımızın maaşından daha fazla bir oran oluşuyor.                                                                                                                                                                                  

Dolayısıyla biz özellikle şunu istiyoruz bir dönemde biz taban aylığa seyyanen zam yapılmasını istiyoruz yani taban aylığa zam yapılmadığı müddetçe bu şekilde yüzdelik dilimde zam yapılırsa aradaki makas gittikçe açılmaya başlıyor işte müdür 15 lira alırken 20 bin lira almaya başlıyor memur 10.000 lira alıyor 12 bin lira alıyor yani aradaki makas açılıyor Bu bağlamda Tabana ile zam yapılması gerekiyor Yani iyileştirmeyi oradan gidilmesi lazım Çünkü Alım gücü ciddi manada  dolayı sıkıntı biraz sıkıntı olmaya başladı.                                                                                                                                                                                                  

Biraz önce de söyledik biz kurum sayısı fazla yani kurumsal bazda gittiğiniz Mesaj ücretleri var nöbet ücretlerinin güncellenmesi gerekiyor harcırah ücretleri çok düşük  20'nin üzerinde sendika var 3-5 kişi bir araya geliyor işte bir sendika kuruyorlar bir tüzük hazırlıyorlar derneklere verdiğiniz zaman sendika kurmuş oluyorsunuz Ama bu da memuru biraz oyalıyor Yani onun için bu anlamda yetkili sendikaya Memur -Sen’e destek verirlerse biz bu zamana kadar zaten birçok konuyu çözdük yani çözümün adresi memur  başka yerlerde başka şeyler aramalarına gerek yok Biz her zaman memurlarımızın yanındayız. Yani Biz yerelde de elimizden geldiğince üyelerimizin yanında olmaya çalışıyoruz sosyal projelerimiz var eğitim projelerimiz oluyor bu anlamda üyelerimizi destekliyoruz yine anlaşma yaptığımız kurumsal firmalarımız var üyelerimizi destek veriyoruz yılda bir kez de olsa üyemize bir hediye takdim etmek için de promosyon çalışmaları yapıyoruz bazı sendikaları duyuyoruz bu noktada eleştiri yapıyorlar bize yani promosyon sendikacılığı yapıyorlar gibi bunun temelini bilmedikleri için bunun temelinde bizim Peygamber Efendimizin hadis-i Şerifi var hediyeleşmek sünnettir. 

                                                                                                                                                         

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.