Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

BİZİM MESLEĞİMİZ ALTIN BİLEZİK

MUSTAFA OCAK KİMDİR?

Haber Giriş Tarihi: 09.12.2021 10:52
Haber Güncellenme Tarihi: 09.12.2021 10:52
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
BİZİM MESLEĞİMİZ ALTIN BİLEZİK

HABER: Özge Işkın - Cevdet YILDIZ

MUSTAFA OCAK KİMDİR?

Bursa berberler odasında başkanlığa çıraklıktan yetişmiş birisiyim, otuz sekiz yıldır meslek hayatı içerisindeyim.

Ülkemizde yıllardır kronikleşmiş, aslında çok basit iki kelimeyle iki harfle düzeltilebilecek bazı problemler var.

Türkiye genelinde bizimde bağlı bulunduğumuz, üst kuruluşlarda bu problemleri aşamadı, aşamadılar.

Bizler problemleri yansıtıyoruz, sıkıntıları anlatıyoruz fakat bir yerde müdürden geçmiyor veya bir daire başkanından geçmiyor, bütün emekler orada tıkanıp kalıyor, bu da üzücü bir durum.

MESLEKTAŞLARIMIZI TAKDİR EDİYORUM

Bizlerde göreve geldiğimizde meslektaşımızın ilk önce dokunulması gereken noktanın sanatıyla alakalı eğitim olduğunu düşündüğümüzden dolayı ilk dönemlerimizde eğitim ağırlıklı çalıştık.

Meslektaşlarımızın mesleki anlamda yeterli olmadıkları konularda kendilerine yardımcı olarak, küçük dokunuşlar yaparak bugün Bursa’mızın sanatsal anlamda bırakın Türkiye’yi dünyanın birçok şehrine kafa tutan hatta onlardan birkaç adım önde yürür hale geldi sanatkârımız.

Dolayısıyla ben esnaf sanatkârımızı, meslektaşlarımızı, gerçekten takdir ediyorum, onların başarılarını gördükçe bizler ektiğimiz tohumların boşa gitmediğini gördüğümüzden dolayı çok mutluyuz.

Eğitimlerle alakalı bizler meslektaşlarımızın her konularda arkasında, yanında durmaya devam edeceğiz.

TEŞVİKLER DURDURULDU

İki yıl öncesine kadar ciddi anlamda çırak problemi yaşanıyordu, ta ki geçen yıl milli eğitim bakanlığımız çıraklık okullarını, meslek lisesi prosedürüne çevirince, format değişince eleman problemi biraz da olsa ortadan kalktı.

Daha öncesinde devletimiz bize çıraklarımızla alakalı teşvik yapıyordu. Fakat birkaç aydır bu destekler durduruldu.

Meslektaşlarımız biraz elemanları uzaklaştırmaya başladılar yanlarından, yani devletimizin meslektaşlarımıza bu konuda destek olmasını rica ediyorum, bu teşviklerin kesilmemesini, devam etmesini rica ediyoruz.

Hizmet sektöründe ciddi anlamda eksiklikler var. Zanaatkârlar sanatkârlar yetişmiyor, dolayısıyla bizler tam bir ivme kazanmışken iki yıl içerisinde eleman yetiştirmeye başlamışken bu primlerin kesintiye uğratılarak bu ivmenin sekteye uğramasını istemiyoruz.

Bizler Bursa olarak vermiş olduğumuz belgeler sadece Bursa içerisinde değil, Türkiye içerisinde değil, bize Fransa’dan Almanya’dan İngiltere’den katılımcılar gelerek, burada eğitimler alıp, mesleğinde yeterlilik belgelerini alıp yerleşim yerlerine dönerek bu meslekten para kazanıyorlar.

MESLEKİ YETERLİLİK SERTİFİKASININ FAYDASI

Bizim yıllar önce Bursa da esnaflar birliği başkanımız Sayın Arif Tak’ın bizlere ön ayak olarak bizlere edindirdiği bir eğitim merkezimiz var.

Bizler bu eğitim merkezinde yönetici arkadaşlarımızla, çalışanlarımızla beraber Türkiye’ye örnek olabilecek nitelikte bir eğitim salonu oluşturduk, tam donanımlı diyebilirim.

Bazı şeyleri kolaylaştırıyoruz, mesela bugün bir berber, kuaför veya bir cilt bakımı uzmanının belge olması için birkaç tane yol var, yirmi iki yaşından küçük olanlar için şunları diyebilirim.

Beş yıl sigortası olması gerekiyor veya yirmi iki yaşından önce olan birinin beş yıl sigortalı olması mümkün değil, dört yıl okula gitmesi gerekiyor ya da okula gidip eğitim alması gerekiyor.

Fakat aramızda lise mezunu olanlar var lise mezunu olanların çıraklık okuluna gitmeyi pek talep etmediklerini görüyoruz.

Dört yıl okula gitmeyen, beş yılda sigortası olmayanlar nasıl belge alacaklar, işte orada bizim odamız devreye giriyor.

Mesleki yeterlilik sertifikası diye MYK’nın uluslar arası mesleki standartlar ölçüsünde uyarlayarak bütün meslek dallarında oluşturmuş olduğu bir sistemin adı bu, mesleki yeterlilik belgesi.

Bu belgeyi alan kişilerin yaşları yirmi iki yaşını doldurmuşsa, ne dört yıl okula gitmesine, ne beş yıl mesleki anlamda sigorta ödemesine gerek kalmıyor, bu kişiler direk olarak mesleki yeterlilik sertifikalarını aldıklarında çıraklık merkezlerine giderek direkt ustalık sınavlarına girmeye hak kazanıyorlar.

KOVİD BİZLERİ DE ETKİLEDİ

Kovid ile birlikte hizmet sektörü olarak bizlerde kapatıldık, bizler bu konuda devlet büyüklerimize çok mantıklı açıklamalar yaparak, iş yerlerimizin kapalı olmasını bir şekilde açık hale getirtirdik.

Merdiven altı iş yapanlar vardı, bizlerde sağlıklı ortamlarda bu işlemlerin yapılmasının daha uygun olduğunu belirttik.

Belli başlı kurallar ölçüsünde iş yerlerinde çalışmaların yapılması sağlanmış oldu. Gerekli hijyenik ortam sağlandıktan sonra bizlerde hizmet vermeye devam ettik, esnafım adına cumhurbaşkanımıza teşekkür ediyorum.

KÜÇÜK ESNAF VERGİDEN MUAF TUTULDU

Son dört yıldır küçük esnaf ciddi anlamda vergi veriyor diyemem, devletimiz bu konuda esnafımıza bir kaç yıldan beri, yıllık karı sekiz bini geçmeyen esnafa vergi ödettirmedi.

Bu yıl da cumhurbaşkanımızın özel talimatıyla maliye bakanlığımız dedi ki isterse sekiz bini geçsin küçük esnaf vergi vermeyecek dedi.

Maliye bakanımıza sesleniyorum; bizler Bursa ‘da sekiz yüz tane basit usul mükellefi varsa, yedi yüz tane de gerçek gelir mükellefi var.

Dolayısıyla bu yedi yüz tane meslektaşımızı ayırmasakta onlarda basit usul mükellef gibi birkaç yıl onlar gibi vergilerini vermeseler, en azından şu pandemi döneminde nefes almış olmalarını sağlamış olsak, biz devletimizin her türlü arkasındayız.

HAKSIZ REKABET ÖNLENMELİ

Bizim mesleğimiz altın bilezik yani bütün sanatlar altın bileziktir, ama bizim mesleğimizde kişi layığıyla işini yapıyorsa asla ve asla aç kaldık, yetmiyor olmuyor diyemez.

Mesleğimiz güzel bir meslek, temiz bir meslek gençlerimize tavsiye ediyorum.

Yıllardan beri mesleki anlamda bir rekabet var bunu da fiyat olarak yapıyorlar.

Bizim mesleğimizde rekabet eden haksız rekabet etmiş olur, hem diğer meslektaşının hakkına girmiş olur, hem de mesleğini ayaklar altına almış olur.

Yıllardan beri olan haksız rekabet olayına ticaret bakanlığımızdan önemli rica ediyorum, bu probleme çözüm üretsinler.

Ben haksız rekabet yapan iş yerleriyle alakalı Bursa’da on dört tane ana merkez olmak üzere hepsine dava açtım ve dava dosyalarının yüzde seksenini kazandık, haksız rekabeti engellemek adına ciddi adımlarda attık.

Ben meslektaşlarımı kimseye ezdirmem, o yüzden gerekenleri yapacağız, dik dursunlar sanatlarını konuştursunlar esnafım.

Bizim derdimiz çok büyük bir dert değil, esnaflar kendi KDV’sini oluşturan, devletine hiçbir zaman yük olmayan, devletinin her zaman arkasında olan kişileriz.

MAKUL ORANDA FİYAT ARTIŞI OLACAK

Biz eğitim salonumuzu açtığımızda fuarlar, yarışmalar o kadar büyük liste vardı ki önümüzde fakat iki yıldır çok sönük geçiyor pandemiden dolayı.

Sanıyorum 2022’nin bahar ayıyla yani ilkyaz startıyla inanıyorum çok güzel fuarlar olacak, çünkü insanlar özledi artık, yarışmaları özledi, fuarları özledi yani o eski eğitimleri özledi.

Dolayısıyla bizler hazırlıklıyız bu konuda, yeter ki bu hastalık bize müsaade etsin.

Bizim en son yaptığımız zam 2019 yılında berber ve kuaförler yaptı, pandemiyle beraber bize külfetler getirildi.

Tek kullanımlık havlular, tek kullanımlık önlükler, dört tane koltuk olan dükkan iki tane koltuk hizmet verecek, saatte bir randevu alacak, on beş dakika koltuğu boş bırakıp dezenfekte edecek gibi, yani günde on tane tıraş eden kişi beş kişiyi tıraş etmeye başladı.

Bizler de yılbaşında halkımızın da canını yakmayacak, çok üzmeyecek, esnafımızı da mağdur etmeyecek makul oranlarda esnafımız hizmetine devam edebilmesi için hem de halkımı çok mağduriyet yaşamaması için kaliteli hizmet alabilmesi adına fiyatlarımızda değişiklik yapacağız.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.