Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

BİR DÜNYA MARKASI BEBETTO

MESUT OKYAY KİMDİR?

Haber Giriş Tarihi: 24.12.2021 11:05
Haber Güncellenme Tarihi: 24.12.2021 11:05
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
BİR DÜNYA MARKASI BEBETTO

HABER: Aysun Şahin Karakuş – Cevdet Yıldız

MESUT OKYAY KİMDİR?

1969 Yılında Bursa’nın Mustafakemalpaşa ilçesinde doğdum. 3 tane oğlum var. Bursa İmam Hatip Lisesi mezunuyum. Çarşıda 8 yıllık bir tezgahtarlık deneyimim oldu . Çarşıdan sonra 2 kardeş kendi işimizi Bebetto Tekstil A.Ş’Yİ kurduk. 1996’dan beri 25 yıldır bu şirketi işletmeyi sürdürüyorum.                                                                                                                                                                                      

Şirketimiz Kongo Cumhuriyeti, İtalya, İspanya, Yunanistan, Bulgaristan, Romanya, Belarus, Çek Cumhuriyeti, Rusya, Kazakistan, Azerbaycan, İran, İsrail, Libya, Moldova olmak üzere dünyanın birçok ülkesine ihracat yapmaktadır.

PAZARLAMA VE MARKA ÖNEMLİ                                                                                                                      

Havlu işi yaptığımız için marka satmamız veya pazarlamamız gerekiyordu. Burada Özdilek ve Soley markaları vardı onların bayiliğini almak o zaman bizim için güçtü. Babamız emekli olduktan sonra bizlere sermaye verdi ve yaklaşık 3-4 ton kumaş alacak paramız vardı. Bizde Bismillah dedik bunla ilgili neler yapabiliriz, bebe, çocukla ilgili tavsiyelerde bulundular. Bismillah diyerek bebek battaniyesi yaparak iş hayatına başladık. 3-5 yıl tek bebek battaniyesi ile yürüdük fakat yanında şapkasıdır, patiktir, zıbınıdır derken çeşitliliğimiz arttı gitti. Şu anda da yaklaşık 400-500 çeşit sezonda model yapan bir firma durumuna geldik.

ÜRÜN ÇEŞİTLERİMİZ HER GEÇEN GÜN ARTIYOR                                                                                                     

Ürün konseptimizi biz yeni doğanla başladık. Bebek doğmadan önce satılan ürünler kullanılan ürünler nelerdir bebek battaniyesi, yeni doğan zıbınları, doğmadan önce hazırlanan setleri üreten bir firmaydık fakat yavaş yavaş tanındıkça bilindikçe müşterilerimiz bizlerden farklı ürünler istedikçe bizde bu çerçeveyi genişlettik.

Hedefimiz Bir bebeğin ihtiyaç duyabileceği hatta 7 yaşına kadar ihtiyaç duyabileceği tekstil ile ilgili konfeksiyon ile ilgili bütün ürün çeşitliliğini üretebilmek.

Bunun yanında ticarileştikten sonra bebek araç gereçleri, emzik, biberon, bebek aksesuarlarını da dahil ederek Bebetto tabelasını koyabileceğimiz Bebetto markalı mağazalar açabileceğimiz bir konsept düşünüyoruz. Şu anda ağırlıklı yaptığımız tekstil grubu ile ilgili yani giyimle ilgili olan taraflarını halletmek. Bunda da iyi seviyelere geldik hemen hemen %100’e yaklaştık. Bizim pazarlarımız daha çok yurtdışı olduğu için %80 yurt dışına mal gönderiyoruz.

Çevre ülkelerde bilinirliğimiz çok daha yüksek iç piyasada bilinirliğimiz Bursa ve bölgesinde olsa da genel Türkiye’de çok fazla piyasada olmadığımız için biraz daha az bilinirliğimiz var fakat bu dönem zincir mağazaları üzerinden satışlarımızı sürdürüyoruz.

PANDEMİ BİRÇOK ŞEYİN DEĞİŞMESİNE SEBEP OLDU                                                                                            

Ekonomik olarak pandemi bizleri de etkiledi. Bizlerde toplantılarımızı zoom üzerinden dijital sistem üzerinden yapıyoruz.

Son yıllarda ağırlıklı olarak 3 yaşa kadar 36 aya kadar ürün konseptimiz var çeşitliliğimiz var. Bizim yeni bir markayla yola çıkmamız lazım alt yapısını sağlam oluşturmak lazım, farklı bir konsept olması lazım. Bütün bunların 1,5 senedir çalışmalarını yapıyoruz. Bunu da farklı bir marka adı altında nisan lansmanımızda tüm şekliyle müşterilerimizin de önüne koyacağız. 1-7 yaş konsepti olacak.

BEBETTO AVRUPA’DA DA ÖNCÜ MARKA OLMA YOLUNDA

Biz yaklaşık 2005 yılından beri Laleli’de kendi satış ve pazarlama yerlerimiz var. Genelde Bursa’daki üreticiler ev tekstili olsun, konfeksiyon olsun İstanbul’daki tüccarlar üzerinden dünyaya dağıtılır. 2005 yılında İstanbul’a gittik. 2-3 yıl Osmanbey’de mağazacılık yaptıktan sonra işlerimizi biraz daha büyütüp biraz daha gerçek pazarların içine girmemiz lazım dedik. İç piyasayı hesaplayarak yeşil grİ’de bir mağaza açtık. Yurtdışında hesaplayarak Laleli’de bir mağaza açtık daha sonra Osmanbey’i kapattım. Yeşil grİ mağazamızı Lale’liyle birleştirerek daha geniş kapsamlı bir mağaza oluşturduk. Pandemi öncesine kadar kendi malımızı kendimiz pazarlayarak geldik. Pandeminin hemen öncesinde İngiltere’de bir şirket kurduk. Pandemi sonrası Avrupa’ya biraz daha açılmak niyetindeyiz.

BEBETTO İSMİ NEREDEN GELİYOR

Biz ilk işe başlarken Okyay Bebe ismini koyduk ve onunla bebek ürünlerimizi, battaniyelerimizi yapıp satmaya başladık fakat birkaç yıl sonra işin iç piyasadan çıktığını büyüdüğünü, geliştiğini biraz daha duymaya başladık. Sonra kulağa hoş gelmeye başlayınca bir şirket kuralım şirketimizin ismi de bebeğe uygun olsun dedik. Sonra Bebetto diye şirket kuralım limited yapalım ihracatlarımızda daha kolay olur diye. Şu anda ticaret yaptığımız pazarlarımızda da bir sıkıntımız yok.

SOSYAL PROJELERDE ÖRNEK İSİM

Sosyal Projelerimiz  olarak odalarda ve derneklerde görevimiz var. İmam hatip mezunu olmam dolayısıyla biraz daha cemiyetçi bir insanım. Cemiyet hayatında istediğin kadar zengin ol insanların içinde olmadığın zaman onlar için koşturduğun bir değer yoksa maalesef eksik kalıyor.

Ben zaman zaman yanımızda çalışan arkadaşlar ile toplantılar yaparım ve bazı tavsiyeler veririm. Arkadaşlar siz burada makine pedalına basarak zengin olamazsınız bunu bir kere kafanıza koyun ama temiz, düzgün, ahlaklı çalışırsanız bu sistemdeki bu kurallara uyar ve bunları iyi öğrenirseniz yarın elinize imkan geçtiğinde çevrenizdeki insanlar ile bir üretim bir işletme kurduğunuz zaman buradaki sistemi ne kadar güzel öğrendiyseniz ve yaşadıysanız onu orada yaşatırsınız o zaman başarılı olursunuz ama burada çalışmadan, disiplini öğrenmeden gidip kuru kuruya bir şirket çalıştırmanız tam hayaldir. Arkadaşlarımız kendilerini yetiştirirken sadece teorik kitaplarda okuduğu bilgilerle yeterli olmadığını göreceklerdir. Hiçbir zaman için kimse durduğu yerde marka olmaz fakat azimle olur, gayretle olur. Gençlerin işlerini çok iyi öğrenmelerini bunun yanında 2 tane yabancı dili ana dili gibi konuşabilmeleri lazım ve özel bir iletişim becerisine sahip olmaları onları hayatta başarılı edeceğini düşünüyorum. 

                                                                       

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.