Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

BAŞKAN YILDIZ, SALGIN SÜRECİNİ DEĞERLENDİRDİ

Yol-İş 1 Nolu Şube Başkanı Muharrem Yıldız, Bursa Haber Gazetesi’nin sorularını yanıtladı.

Haber Giriş Tarihi: 20.01.2021 00:00
Haber Güncellenme Tarihi: 20.01.2021 00:00
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
BAŞKAN YILDIZ, SALGIN SÜRECİNİ DEĞERLENDİRDİ

SAYIN BAŞKAN ÖNCELİKLE SİZİ TANIYABİLİR MİYİZ?

Yıldız: “Elbette, ismim Muharrem Yıldız, 1974 İstanbul doğumluyum. Evli ve 2 çocuk sahibiyim. Kızım avukat, oğlum ise uzay mühendisliği okuyor. Yol-İş Sendikası 1 Nolu Şube Başkanıyım. 2011 yılından bu yana 3 dönemdir başkanlık yapmaktayım. Başkanlıktan önce bir süre işyeri baş temsilcisi ve bir süre de eğitim sekreterliği ve teşkilat sekreterliği görevlerinde bulundum. Yöneticilikten önce de ilk olarak işin mutfağından geldiğimi belirtmek isterim. Sahada bakım işçisi olarak çalıştım. Uzun yıllardır yani kazma kürekle işçi olarak çalıştığım için saha da çalışan arkadaşlarımızı daha iyi anlıyorum. Bundan dolayı onların hakkını 3 dönemdir savunmaya çalıştık ve çalışmaya devam ediyoruz.”

SALGIN SÜRECİNE DAİR DEĞERLENDİRMELERİNİZ NELER?

Yıldız: “Bu süreç elbette çok zorlu bir süreç salgın nedeniyle 721 işçi kardeşimiz yaşamını yitirdi. Teşkilatımızda ölüm olmadı ama bu olay bizi haliyle derinden üzdü. Elbette yetkililer bu süreçte masa başında pek çok tedbir kararları aldılar fakat sahada uygulama konusunda sıkıntılar var. Bir kamyonda bir şoför ve 2 yol işçisi bulunuyor. Zaten kamyonda bir buçuk metre karelik alan var. Virüse yakalanmamak imkansız. Aslında alınan kararlar sırasında çalışan işçi kesiminden de bilgi alışverişinde bulunulsa çok daha etkili bir süreç geçirilmiş olurdu ve ölüm sayısı daha az olurdu diye düşünüyorum.

Elbette tüm ülke olarak ekonomik anlamda da çok sıkıntılı bir süreç geçiriyoruz. Bunun yanı sıra bazı sektörlerde de patlama yaşandı. Örneğin; tekstil sektörü, mobilya sektörü gibi alanlarda ihracat artışı yaşandı. Bu süreçte de işçiler çok yoğun çalışmak zorunda bırakıldı. İşveren elinden gelse altı vardiya çalıştıracak. Hal böyle olunca da sosyal mesafe kurallarına çok fazla uyulmuyor. İşçi ölümlerinin pek çoğu da çalışma ortamında ki alınmayan önlemlerden oluşuyor.”

ŞU AN NE TÜR ÇALIŞMALARINIZ VAR?

Yıldız: “Karayollarındaki kadroya geçen işçi arkadaşların üyelikleri tamamlandı. 1 Haziran’da kitlerden gelen arkadaşların örgütlenmesi tamamlandı, yetki aşamasındayız. İnşaat sektöründe büyük ihalelerin olmaması sebebe ile o sektörde çalışmalarımız durma noktasına gelmiştir.”

AYNI İŞE FARKLI ÜCRET

“Özellikle 2005 yılından bu yana kamuda aynı işyerinde çalışıp üç dört farklı ücret alan insanların olduğunu belirten Yıldız, “Eşit işe eşit ücret istiyoruz. Son yıllarda iktidarın yapmış olduğu politikalarla saat ücretlerinde ivme sürekli aşağıya çekildi. Neredeyse çalışan işçiler ile pazarlık yapıyorlar. 4 farklı zamanda işe giren arkadaşlar 4 farklı maaş alıyor. Hepside aynı arabayı kullanıyor, aynı işi yapıyor. Bu konuda bir düzenleme yapılması gerekiyor. Özellikle toplu sözleşmelerde taban ücret belirlenmesi gerekiyor. Kamuda çalışan arkadaşlar için bunun işi kolay, bunun işi ağır diye bakılmaksızın taban ücret belirlenmesi en doğrusu diye düşünüyorum. Bizim şöyle bir önerimiz olacak; Bu konuda yaklaşık bin arkadaşımız ile görüşerek söyle bir karar aldık. Bunu da yetkililere sunacağız. Başlangıç aşamasında taban ücretin brüt asgari ücretin yüzde elli fazlasının 30’da bölünmüş hali günlük taban ücret olmalı. Daha sonrasında iş riskine göre de artış sağlanmalı. Bizler daha maaşını almadan vergisini ödeyen insanlarız. Bu şartlarda maalesef geçinmek çok zor hale geldi. Devletinde bu şartları göz önünde bulundurarak ücret belirlemesi gerekmektedir” dedi.

1 MART’TA TOPLU SÖZLEŞMELER OLACAK

Toplu sözleşmelerine değinen Başkan Yıldız şunları söyledi: “Bu yıl 1 Mart’ta yapılacak toplu sözleşmeleri dört gözle bekliyoruz. Eskiden çalışan kesim bütçe görüşmelerini umursamazdı. Ayın 15’inde aldığı maaşa bakardı. Geldiğimiz noktada artık çalışan kesim daha bilgili. Yapılan bütçe görüşmelerinden çıkacak sonucu dört gözle bekliyor ve kendilerine ne verilmesi gerektiğinin farkında. Biz de bu yıl toplu sözleşme görüşmelerinde hakkımız olan tutarı alma konusunda kararlıyız. Hakkımızı almak için gerekirse tabi salgın koşullarına uyarak eylem yapmak gerekirse eylem yaparak hakkımızı almayı hedefliyoruz.”

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.