Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Oyun ve Çocuk

Yazının Giriş Tarihi: 30.10.2021 10:05
Yazının Güncellenme Tarihi: 30.10.2021 10:05

Jean Paul Sartre “Oyun insanın ilk sanatıdır” der. Çocukluk döneminde bakıldığında oyun çocuk için çok ciddi bir uğraştır. Aynı zamanda bir eğlence ve öğrenme kaynağıdır. Oyun çocuktaki tüm yetenekleri uyandıran serpilip açılmasına yarayan bir dost, oyun; neşe, hürriyet, memnunluk, rahatlık, dostluk ve barış yaratan bir eylemdir.

Dünyanın her yerinde, her çağda ve her kültürde çocuklar oyun oynarlar. Oyunların özellikleri, oyuncakları çağdan çağa değişse de çocuğun olduğu yerde oyun ve oyuncakların olmaması mümkün değildir. Oyun çocuğun yaşantısında nefes alıp verme kadar önemli bir ihtiyaçtır. Çocuklar her zaman zevkle ve istekle oyun oynarlar. Oyunun çocuğun fiziksel, zihinsel, dil, motor, sosyal-duygusal gelişim alanlarını destekleyici rolü vardır.

Oyun; çocuğa araştırma, gözlem yapma, keşfetme, yeni beceriler geliştirme ve başarısızlık endişesi duymadan istediği kadar deneme yapma fırsatı sunar. Ayrıca çocuk arkadaşlarıyla oyun oynayarak paylaşmayı, yardımlaşmayı, iş birliği yapmayı, sıra beklemeyi, sorumluluk almayı, kurallara uymayı, başkalarının hakkına saygı duymayı ve kendi hakkını korumayı öğrenir.

OYUN ÇOCUKLARA NELERİ KAZANDIRIR?

Dışarıda oynanan hareketli oyunlar çocukların vücutlarını daha koordineli kullanmalarında fayda sağlamaktadır. Oyun oynama, koşma, atlama, tırmanma, sürünme gibi fiziksel güç gerektiren oyunlar çocuğun solunum, dolaşım, sindirim ve boşaltım sistemlerinin düzenli çalışmasını sağlar. Vücuttaki fazla yağların yakılması, kasların güçlenmesi, iç salgı bezlerinin daha düzenli çalışması fiziksel büyümede çok önemlidir. Bu nedenle çocukların açık ve temiz havada hareketli oyun oynamalarına fırsatlar sunulmalıdır.

ANNE BABALARA ÖNERİLER

Çocuğa oyun için uygun ortamın ve gerekli malzemenin sağlanması önemlidir. Bunun için evin bir köşesi, bir odası, evin bahçesi, oyun parkları kullanılabilir. Arkadaşları ile oynayabileceği alanlar oluşturulabilir. Benzer oyuncaklardan çok fazla almak yerine, çocuğun farklı oyunlar kurabileceği çok amaçlı oyuncaklar tercih edilmelidir. Oyuncak alırken çocuğun seçmesine izin verilmelidir. Herhangi bir nedenle çocuğun seçtiği oyuncak alınamıyorsa nedeni çocuğa açıklanmalıdır. Oyuncak alırken farklı gelişim alanlarına fayda sağlayacak özellikte olmasına dikkat edilmelidir. Oyuncakların mutlaka satın alınması gerekmez. Çocuğunuz ile birlikte çeşitli oyuncaklar yapabilirsiniz. Çocuğunuzun oynadığı oyuncaklara ilgisi azaldığı zaman bir süre ortadan kaldırıp daha sonra tekrar ortaya çıkarabilirsiniz. Çocuğunuzla karşılıklı oturarak sadece çocuğunuz ve oynadığınız oyunla ilgilenerek oyunlar oynayınız. Çocuğunuzla oyun oynayarak ona yaklaşma ve duygularını tanıma imkanı bulabilirsiniz. Oyun çocukla iletişim kurmanın en etkili yoludur. Çocuğunuzla ileri yıllarda iyi bir iletişiminiz olmasını istiyorsanız onunla oyun oynayarak onun duygularını tanırken çocuğunuzun hayatında geri gelmeyecek bu zamanı birlikte paylaşınız.
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.