Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Otizmli çocuklara BEBKA desteği

Yazının Giriş Tarihi: 09.03.2020 00:01
Yazının Güncellenme Tarihi: 09.03.2020 00:01

Bursa Bilecik ve Eskişehir Kalkınma Ajansı (BEBKA) uyguladığı ekonomik ve kalkınma projelerine ek olarak önemli bir sosyal projeye imza attı.

Mavi Yaşam Eğitim ve Spor Kulübü Derneği ve BEBKA ortaklığı Osmangazi Belediye Başkanlığı ile Bursa Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü destekleriyle,  Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü’nün Celal Sönmez Gündüzlü Bakım Rehabilitasyon ve Aile Danışma Merkezi'nde otizmliler için örnek çalışma başlatıldı. Otizmlilerin hayat kalitelerini artırmak maksadıyla cumartesi ve pazar günleri 8 saat eğitim veriliyor.

 40 öğrenci 75 gün süreli bakım becerisi eğitimi alacak. Programın açılışına Bursa Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürü Hasan Yılmaz, Osmangazi Belediye Başkan Yardımcısı Raif Endar, Anadolu Üniversitesi Özel Eğitim Başkanı Prof. Dr. Sezgin Vuran, dernek üyeleri ve aileler katıldı.

Bursa Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürü Hasan Yılmaz, "Engelli vatandaşlarımıza yönelik her türlü faaliyeti burada yapıyoruz. Çok kısa önce açılışını yapmıştık. Bütün engel gruplarına hizmet veriyor. Kuruluş amacına uygun bir faaliyetle buradayız. 2 buçuk ay boyunca otizmli çocuklarımızın hayat kalitelerinin arttırılması amacıyla faaliyetler olacak. Üniversitelerden hocalarımız gelip, ailelere de eğitimler verecek. Çocuk ve engelli üzerinden değil bu durumu yaşayan ailelere de ciddi anlamda katkı sunmamız gerekiyor. Bu proje ailelerin eğitimine de katkı sağlayacak" dedi.

Bu çocukların toplumsal alanda görev alabildiklerini ve çalışabildiklerini bildiklerini ifade eden Vuran, "Yüzde 30 kadar zihin yetersizliği eşlik ederken, yüzde 70 kadarında ise etmiyor. Hangi grupta olursa otizmlilerin kabulü ile ilgili ciddi sıkıntılar var. Uygun öğrenim alanları ve eğitim personeli ile teşhisten itibaren sistematik eğitim sunduğumuzda hayata kolayca katılabiliyorlar. Burada otizmli çocuklarımıza günlük hayat becerilerinin öğretildiği bir proje var. Çocuklarımıza bu projede bakım becerileri öğretilecektir" dedi. 

Mavi Yaşam Eğitim ve Spor Kulübü Derneği yöneticisi Mustafa Duman, otizmli bireylerin topluma kazandırılması adına, BEBKA ortaklığı ve kendilerine destek olan başta Aile ve Sosyal Politikalar il müdürlüğü, yerel yönetimler adına Osmangazi Belediyesine yardım ve katkıları nedeniyle teşekkür etti.

Evet, ülkemizde ve dünya genelinde otizmli çocukların, özellikle de yetişkin hale gelen bireylerin toplumda yer almaları ve toplumsal ve sosyal hayatta bulunmaları pek zor. Bu zorlukların yıkılması adına, BEBKA’nın hazırlanan projeye mali destek vermesi de gerçekten sosyal yardımlaşma açısından büyük önem taşıyor. Destek her ne kadar küçük bir miktar olsa bile, ailelerin ve çocukların akademik alanda söz sahibi olan ve otizm konusunda ülkemizde hatırı sayılır insanların eğitim amaçlı getirilmesi de epey önemli bir konu.

Bu konuda, ekonomik ve kalkınma alanlı projelerin haricinde ilk kez otizmli ve toplumda özel eğitim gerektiren, özel ilgi gerektiren insanların eğitimleri amaçlı destek veren BEBKA yöneticilerini başta genel sekreter İsmail Gerim olmak üzere kutluyorum.  Gerçekten toplum yararına ve toplumda bu kişilerin de var olduğuna dair farkındalık oluşturan bir projeye imza attılar.

Projenin uygulanması hafta sonları yapılıyor. Dernek yöneticisi Mustafa Duman, katılımın beklenilenden çok daha fazla olmasının sevindirici olduğunu söyledi. Ayrıca, ailelerin ve çocukların bu gibi konularda aldıkları eğitimle, toplum ve sosyal alandaki yaşantılarında daha aktif rol alabilme adına sevindirici sonuçlar alınmasından mutlu olduklarını ifade etti.

Başta otozimli çocuklar olmak üzere engelli insanlarımızın bu toplumda yok sayılmasına kimsenin gönlü razı olmuyor. Çünkü, hepimiz birer engelli adayıyız. Bugün belki, elimiz ayağımız tutuyor olabilir. Allah göstermesin, bir kaza anında sakat kalmamız an meselesi. Bir hastalık musallat olduğunda ise elimizin ayağımızın ne derece derman tutacağı ise meçhul. Bu nedenle, toplum olarak gerek insani yaşam koşullarında gerek okul, gerek eğitim, gerekse sosyal aktivitelerimizde başta otizmli bireylerimiz olmak üzere, engelli bireylerimizle el ele kol kola olmamız gerekiyor.

Çünkü, insanları mutlu etmek, insanlara her zaman huzur veriyor.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.