Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Osmanlı ve Türkiye'nin Lozan antlaşmaları

Yazının Giriş Tarihi: 17.07.2022 00:02
Yazının Güncellenme Tarihi: 17.07.2022 00:02

Siyasal İslamcılar (dini siyasete alet edenler)

Aslında İslam tektir başına bir şey konmaz Siyasal gibi, radikal gibi fakat ne acıdır ki bizler dahi görüşümüzü ifade etmek için bunları azda olsa kullanmak zorunda kalıyoruz.!

Siyasal İslam diye tanımlanan grup 50 yıldır milletimizin aklını koca bir yalan ile meşgul edip ciddi, ciddi inandırması başarmıştı. Birçok yalandan birini anlatalım.

"2023'te Lozan'ın gizli anlaşması bitecek ve artık kendi petrolümüzü ve madenlerimizi çıkarıp zengin olacağız."

Bu iddiayı savunan arkadaşlar müthiş bir iştahla yıllarca bu yalana inanıp ateşli bir savunucu oldular. Hatta bu sebeple bir takım saf temiz kalpli vatandaşlarımızı da inandırdılar. Bizlerle tartışıp bu tezi savunduklarında cevabını şöyle veriyorduk.

-Batman'da, Adıyaman'da, Siirt'te

Diyarbakır'da, Mardin'de, Şanlıurfa'da, Kilis'te, Kırıkkale'de petrol çıkarıyoruz mu.?

-Evet çıkarıyormuşuz.

- Türkiye'nin yüzde 10 kullanımına tekabül etse de çıkarıyoruz. Peki Uzun Hasan'ı bilirsin Zonguldak 'ta ilk kömürü bulan, o dönemden beri bir çok ilde kömür çıkarıyor muyuz.?

-Evet

- Dünya genelin de Mermerin yüzde 80'i Türkiye'den çıkıp dünyaya satılıyor mu.?

-Öyleymiş.!

-Krom, linyit, demir, alüminyum, bakır, bor ve benzerleri çıkarılıyor mu? Bunlar maden mi.?

-Evet hiç böyle düşünmemiştik.!

-Lozan'ın gizli maddeleri diye bir şey yok inanmayın. Gizliyse,  size söyleyen nerden öğrenmiş madem.

OSMANLI'NIN LOZAN ANTLAŞMASI

ilk Lozan antlaşması 1912 yılında İtalya krallığı ile Osmanlı imparatorluğu arasında imzalanan antlaşmadır. 1912 yılında imzalanan Lozan antlaşması, 1911 yılında yaşanan ve Mustafa Kemal'in de bizzat katıldığı Trablusgarp savaşının bir sonucudur. Tarih içerisinde yanlış anlaşılmalara mahal vermemek için Uşi antlaşması da denilmektedir. Bunun sebebi ise, antlaşmanın İsviçre'nin Lozan şehrinin Uşi (ouchy) semtinde imzalanmış olmasıdır.

Bu antlaşmanın sonuçları ise şunlardır:

- Trablusgarp ve Bingazi yeni bir kanunla özel bir statüde yönetilecek ve özerklik sağlanacaktır.

Bu maddenin bir sonucu olarak İtalya, Trablusgarp ve Bingazi'yi işgal edebilmiştir.

- Trablusgarp'ta yaşayan halk dini inanış ve gelenek bakımından padişaha bağlı olacaktı. Ancak diğer hususlarda kendi çıkarlarını gözetebilecektir.

- 12 adalar İtalya krallığına bırakılacak ve balkan savaşları bitiminde 12 ada Osmanlı İmparatorluğu'na geri verilecektir. Tabi beklenen olmamış, adalar Osmanlı imparatorluğuna geri verilmemiş, ikinci dünya savaşı sonunda adalar Yunanistan'a devredilmiştir.

Bu anlaşma ile birlikte Kuzey Afrika'da Osmanlı hakimiyeti son bulmuştur. ve anlaşmanın üzerinden 110 yıl geçmesine rağmen adalar konusu hala güncelliğini korumaktadır.

Anlaşma yapıldığında ise dönemin sultanı, 35. Osmanlı padişahı V. Mehmed Reşat'tır

TÜRKİYE'NİN LOZAN ANTLAŞMASI

Kurtuluş Savaşı'nda madem sadece Yunanla savaştık, Mudanya Ateşkesini neden İngiliz'le, Fransız'la ve İtalyan'la yaptık.

1922'de ordularımız İzmir'i alınca vakit kaybetmeden İstanbul'a yöneldi. İstanbul İngilizlerin elinde. Bütün ordu İzmit'e yığıldı ve harekat için gün sayıldı derken ateşkes önerdiler. Lozan görüşmeleri başladı. Ordumuz İzmit'te beklerken, Lozan süreci 8 ay sürdü.

Hangi konuda anlaşamıyorduk? Musul mu? Musul ilk ay konuşup geçildi. Lozan'ın 8 ay sürmesinin üç ana nedeni vardı.

1- Yüzyıllarca padişahlar ''kapitülasyon'' adı altında yabancılara öyle imtiyazlar verdi ki gün geldi tepemize çıktılar. Bankalar, işletmeler, limanlar onlarındı. Ordumuz Voynuklar, Martolozlar, Cerahorlar ismiyle Hristiyan askerlerle doluydu. Gün geldi Almanlar yönetti. Paralarımızın üzerine Fransızca, Ermenice, Yunanca ibareler kondu. Devlet dairelerinde onların bayrakları dalgalanıyordu.

Faturalardan istasyon isimlerine her şey onların dilindeydi. O kadar güçlenmişlerdi ki bir yabancı suç işlediğinde Osmanlı zabiti onu tutuklayamıyor, kendi konsolosu gelip ilgileniyordu.

İşte bu rezil düzenin yani kapitülasyonların Lozan'da kaldırılması için ısrar ettik. 8 ay buna direttiler ve sonunda kabul ettiler. Lozan görüşmelerinde ''idari, adli, hukuki bağımsızlığımızı tanıyacaksınız.'' dedik. Yani Türkiye egemen olacaksa o halde bir yabancı suç işlediğinde Türk mahkemesinde yargılanacak! Dedik. 8 ay sonunda kabul ettirdik!

Lozan'da Türkler, yüzyıllarca yabancılar tarafından tanınmayan Türk hukukunu ve egemenliğini yabancılara tanıttılar. Lozan imzalandığı gün, imtiyazlı olan bütün yabancılar, evlerinden, dükkânlarından, idari kurumlardan yabancı bayraklarını kaldırdılar. Yabancı gazeteler, ''Türk Zaferi'' diye başlıklar attılar. Hükümeti düşen İngiltere eski Başbakanı Lloyd George, Lozan Anlaşması'nın İngiltere için bir hezimet olduğunu açıkladı.

İşte Lozan budur. Unutmayın, Kurtuluş Savaşı'mız sonunda İngiliz hükümeti düştü, Yunanistan'da ihtilal oldu, Yunan bakanlar Altılar Davası'nda kurşuna dizildi, kral sürgün edildi, Mısır'daki milliyetçileri ayaklandı, Hindistan'daki direniş sertleşti, İngiltere ve Fransa ilişkileri kopma noktasına geldi ve Türkiye'nin yeni sınırlarını tüm dünya onayladı.

3- Gayrimüslim ile Müslümanın anlaşmazlığı bile çözülemiyordu çünkü Osmanlı mahkemelerini tanımıyorlardı.

2- Bilindiği üzere Osmanlı ekonomisi çökünce Duyun-u Umumiye kurulmuş ve yabancılar Osmanlı maliyesine el koymuştu.

Geçmişte Lozan Hezimettir diyen İngiltere'nin sözlerini bugün hala günümüzde devam ettirenler ve bunun üzerinden Cumhuriyet, Atatürk düşmanlığı yapanlar aslında kimler ve hangi çıkarlar için bunları yapıyor iyi düşünün.

Savaş sonunda İngiltere iflas etmiş büyük bir ekonomik kriz yaşamıştı. Anadolu'ya saldıran Yunan ordusunu finans edip silahları sağlamanın bedelini de ağır ödemişlerdi.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.