Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Osmangazi’den Hayat üniversitesi

Yazının Giriş Tarihi: 29.12.2020 00:02
Yazının Güncellenme Tarihi: 29.12.2020 00:02

Dünyanın bazı bölgelerinde yerel yönetimler halka hizmet konusunda pek çok yetki ile donatıldı. Belediyeler artık sadece yol yapıp çöp toplama hizmeti vermiyor. Eğitim alanında da halka yönelik büyük destekler sağlıyorlar. Bursa’daki örneği ise Osmangazi Belediyesi.

Günümüzde yerel yönetim hizmetleri, rutin hizmetlerden çıkıp, halkın eğitimine yönelik katkı sağlamaya devam ediyorlar. Milli Eğitim Bakanlığı’nın Halk Eğitim Merkezleri aracılığıyla yaptığı bu tür hizmetlere, belediyeler de katkı sağlıyorlar. Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin bu konudaki en yaygın hizmet alanı BUSMEK. Osmangazi Belediyesi ise OKİM aracılığıyla bu tür hizmetleri devam ettiriyor.

Osmangazi Kariyer İstihdam Merkezi (OKİM) ile son 4 yılda yaklaşık 3 bin 200 kişiyi işe yerleştiren Osmangazi Belediyesi, düzenlediği girişimcilik eğitim programı ile ev hanımı, öğrenci, emekli, mühendis, yazılımcı farklı kesimlerden birçok kişinin hayallerini gerçekleştirmesini ön ayak oldu. Belediyenin açtığı bu yollar sayesinde, ev hanımlarından öğrencilere kadar pek çok insanımız kendi işini kurup girişimci oldu. Ekonomik olarak güç kazandı. Aile hayatına güç katmaya başladı.

Bu konuda çalışmalarını sürdüren Osmangazi Belediyesi, Bursa Teknik Üniversitesi ile örnek bir projeye daha imza attı. İnovatif iş fikirlerini hayata geçirmek isteyen girişimcileri desteklemek için ‘Girişim 2020’ programı ile katılımcılara uygulamalı girişimcilik eğitimi ve geliştirici eğitim modülleri, akademik ve sektörel mentorluklar, iş fikrini yatırımcıya sunma imkanı, finans yönetimi, pazarlama, marka, patent, lisans sözleşmeleri ile firmasını kuranlar için aylık takip mentorlukları eğitimi verildi.

Yapılan bu eğitim- öğretim çalışması ise çok kısa zamanda meyveleri sundu. Kurslara katılan ve girişimcilik hayalinin bu kadar kısa sürede gerçekleşeceğini düşünmediğini belirten İlayda Apay, aldığı eğitimle sağlık alanında faaliyet göstermeye başladığını söyledi. Bu örnek, eğitimin ne kadar önemli olduğunu gösteriyor.

Üniversite Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü 3. sınıf öğrencisi Yasin Çelik ise 4 arkadaşı ile birlikte henüz öğrencilik döneminde girişimci oldular. Sivil havacılık alanında çalışacak şirketlerini kuran gençler, kişiye ve sorunlara özel "Camgöz MF1" isimli, yazılım, donanım ve tasarımı yerli imkanlarla yapılan prototip dronun üretimini yaptılar. Dron deyip geçmemek gerekiyor. İnsanların ulaşamadıkları yerlerden fotoğraf ve video çekimiyle hayatımıza giren Dronlar, bugün pek çok alanda hizmet veriyorlar. Askeri alanda gözetleme ve takip hizmeti, bazı alış – veriş şirketlerinde ise kurye hizmeti olarak kullanılabiliyor. Yani, bu cihazların önü açık. 21. Yüzyılın en iyi icadı unvanını alan dronları üniversite öğrencilerinin tasarlayıp geliştirmesi ve iş dünyasına sunması da Osmangazi Belediyesi’nin öncülüğündeki bu kurslar sayesinde hayata geçirilmiş.

20 yıl özel sektörde çalıştıktan sonra aldığı özel eğitimle hayallerinin peşinde koşmaya Dilek Tekin, şimdi kendi özel e-ticaret şirketini faaliyete geçirmiş. Tabi, bu işe Osmangazi Belediyesi’nin açtığı kurslar ve üniversite görevlilerinin verdikleri akademik eğitimler sayesinde cesaret edip girişmiş.  Elektronik ortamda Türkiye’ye satış yapıyor. Çok kısa zamanda iş ve müşteri potonsiyeline sahip olmanın mutluluğunu yaşıyor Delik Tekin hanım.

Yazılım alanında faaliyet gösteren mühendisler Safa Orakçı ve İbrahim Küçükhalıcı da girişim eğitim programı sayesinde kendi özel yazılım uygulamaları ile önce Türkiye’ye ardından dünyaya açılmak için ilk adımları attıklarını söyledi.

Tabi, eski deyimle bizlerin hatırladığı kadarıyla isimlerine mucit dediğimiz yeni buluşçuların, bu buluşlarını tanıtma ve halka sunma konusunda pek çok sıkıntılar ile karşılaştıklarını biliyoruz. Öyle kolay değil, yapılan bir işi, yeni icat edilen bir aleti, cihazı hemen piyasaya sürüp para kazanmak. Osmangazi Belediyesi’nin OKİM eğitimleri sayesinde mühendisler Safa ve İbrahim kardeşlerimiz de yeni dünya düzeninin vaz geçilmesi olan yazılım ve programcılık konusundaki çalışmalarını böylece tanıtma imkanı elde etmişler.

Bu işler öyle kolay olmuyor.

Belediye açısından da bu işlere gönül vermiş bir başkan olmalı. Sonra, bu işleri kovalayıp takip edecek ekip olmalı. Bütçe disiplini içinde, eğitim çalışmalarına katılacak olanların belirlenmesi ve gerçek ihtiyaç sahiplerinin tespit edilmesinde dikkatli olunmalı.

Ülkemizdeki pek çok kentten daha fazla nüfusa sahip olan Osmangazi ilçesi ve Belediyemiz, yaptığı öncü hizmetlerine eğitim alanındaki bu çalışmalarla katkı sunması son derece büyük bir başarı. Pek çok belediye benzer işleri yapıyor ama, yapılan işlerden sonuç ve başarı sağlanıp, eğitime katılanların kendi işlerini kurması, projelerini geliştirmesi ve iş sahibi olmaları takdir edilecek bir başarıdır.

Girişim programının kısa sürede meyvelerinin vermesinin mutluğunu yaşadıklarını belirten Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar, programın fırsat sunulduğunda insanların içindeki girişimcilik ruhunu nasıl ortaya çıkardığının en güzel örneği olduğunu ifade ediyor.

İstihdam ve girişimcilikle ilgili çalışmaları hayata geçirmeye devam edeceklerini belirten Dündar, Osmangazi Kariyer İstihdam Merkezi (OKİM) ile son 4 yılda yaklaşık 3 bin 200 kişiyi işe yerleştirdiklerini, hedeflerinin ise 2024 yılına kadar 10 bin kişiye eğitim vermek olduğunu açıkladı.

Bu çalışmalarla Mustafa Dündar ve çalışma arkadaşları gerçekten alkışı hakkediyorlar….

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.