Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Oruç Bize Neler Kazandırmalı

Yazının Giriş Tarihi: 29.04.2020 00:00
Yazının Güncellenme Tarihi: 29.04.2020 00:00

Her ibadetin birçok hikmeti ve faydaları söz konusudur. Mümin, sırf Allah’ın emri diye ibadet ve itaatini yerine, getirirken doğal olarak o ibadetlerdeki faydayı hem bu dünyada hem de ahrette görecektir.

   İbadetler insanı ahlaken olgunlaştıran, nefsini terbiye eden, birçok kötü alışkanlıklarını dizginleyen özelliklere haizdir. Bu bağlamda tuttuğumuz oruçlar da bize kulluğumuzu hatırlatır, nice güzelliklerle buluşturur.

 Yüce Allah buyuruyor ki:

  "Ey iman edenler! Allah’a karşı gelmekten sakınmanız için oruç, sizden öncekilere farz kılındığı gibi, size de farz kılındı." (Bakara, 183.)

  Bu ayeti kerimeden anladığımız; oruç ibadetinin bizden önceki ümmetlere de farz kılınmış olması;  ta ki, günahlardan korunalım ve rabbimizi tanıyalım.

   Peygamber efendimiz de şöyle buyuruyor:

  “Oruç sahibini koruyan bir kalkandır. Oruçlu kimse saygısızlık yapmasın, ahlaksızca konuşmasın. Eğer birisi kendisiyle dövüşmeye veya sövüşmeye kalkışırsa, iki defa, “Ben oruçluyum, ben oruçluyum” desin, Ona bulaşmasın.” (Buhari, Savm 3)

   Oruç, imsak vaktinden iftara kadar devam eden, her daim ibadet sevabına bizleri ulaştıran, ihlâs ve samimiyeti en fazla içerisinde barındıran bir ibadettir. Bu nedenle oruç tutan insan sırf Allah rızası için tutmuş olur; kibir, gösteriş, enaniyet oruçta olmaz, kimse sizin oruç tuttuğunuzu bilemez,  tutanın niyeti sırf Allah’ın rızasına nail olmaktır.   Niyetlerde ki samimiyet ve ihlâs nedeniyle oruçlunun mükâfatını bizzat Allah Teâlâ vereceğini bildiriyor.

   Helal olan şeyleri bile kendimize haram kılarak, hiçbir şey yemeden içmeden ve bazı arzu ve isteklerimizi yerine getirmeden tutmuş olduğumuz oruç ibadeti bizim manevi bağışıklık sistemimizi güçlendir; nimetin kıymetini öğretirken fakirlerin haliyle de hâllenmemize vesile olur.  Oruç, her başarının arkasında ki gerçek amil olan sabrı kuşanmamızı, teenni ile hareket ederek nice müspet neticelere ulaşmamızı sağlar.

  Oruçla sadece midelerimizin boş kalmasını değil, bütün azalarımızı rabbimizin buyruklarına teslim hale getirmemiz gerekir. Aksi halde tuttuğumuz oruç,  sadece aç ve susuz kalmamıza sebep olur. Buyuruyor ki Allah resulü:

"Nice oruç tutan vardır ki, orucundan kendisine kuru bir açlıktan başka bir şey kalmaz!" (İbn-i Mâce)

  Yaptığımız hiçbir ibadete yüce rabbimizin ihtiyacı yok, biz muhtacız onlara. Yaptığımız ameller kendi menfaatimiz içindir. Öyleyse her ibadetti o ibadette ki manevi gaye ve niyet etrafında yerine getirmeye gayret etmeliyiz; midemizi rabbimizin emrine teslim ederken diğer azalarımızı da o teslimiyete uygun bir şekilde kullanmalıyız; dilimizi muhafaza etmeli,  kulağımızı gayri meşru ve anlamsız şeylere kapatmalı, gözlerimizi haramdan sakındırmalıyız.

  Allah resulü buyuruyor ki:

“Yalanı ve yalana göre hareket etmeyi terk etmeyenin yemeyi içmeyi bırakmasına Allah’ın ihtiyacı yoktur!” (Buhari, Savm, 8.)

Abdullah bin Ömer (r.a.) şöyle buyurur:

“Namaz kılmaktan zayıflayıp yay gibi, oruç tutmaktan da eriyip çivi gibi olsanız da, haram ve şüphelilerden kaçmadıkça, Allah o ibadetleri kabul etmez.”

 Selam ve dua ile…

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.