Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Okullar açıldı, trafik dert oldu

Yazının Giriş Tarihi: 10.09.2019 00:00
Yazının Güncellenme Tarihi: 10.09.2019 00:00

Bursa’nın kaderi bu. Hep aynı, kim gelirse gelsin değişmiyor. Hani, şarkılarda söyleniyor ya, “kaderim böyle imiş...” diye kendi kendimizi avutmaya devam ediyoruz.

Önce, 2019-2020 eğitim ve öğretim yılının ülkemize, milletimize, öğretmenlerimize, öğrencilerimize, her türlü sıkıntıyı çeken ve çocuklarımız “eğitim alsınlar, ülkeye ve millete faydalı birer evlat olsunlar” diye düşünen velilerimize hayırlı ve uğurlu olsun.

Okulların açılması demek, ülkemizde yaz ayları boyunca ertelenen pek çok işlerin yeniden iş başı yapılıp konuşulmaya başlanması demektir. Çünkü yaz aylarında tatil beldelerine giden, yazlıklarına giden pek çok aile, kentin sorunlarından uzak kalıp, kafa dinledikleri için böylesi sorunlardan uzak kalıyorlar. Okullar açılır, açılmaz, “çocuğumu okula güvenli götüreyim” düşüncesiyle yola çıktıklarında gerçeklerle tekrar yüzleşiyorlar. Bir başka konu ise okul servisleri ve bu servislerin trafiğe yaptıkları olumsuz etkiler.

Okul servislerinin arkasında “okul taşıtı” yazılı var. Fakat bu servisler, sadece öğrenci taşımıyorlar. Bakıyorsunuz, içinde bir sürü insan var. Başka servis yapıyorlar. Başka amaçlı kullanılıyorlar. Bir de, okul ve öğrenci servisi yaptıkları için “geçiş üstünlüğü” bulunan bu araçları ile işçi servisi yaparken de aynı şekilde kullanmak istedikleri için yolları tehlikeli hale getiriyorlar. Öyle sanıyorum ki İçişleri Bakanlığı bu konularla ilgili önleyici kararlar almıştı. Fakat seneler geçti. Bu kararların uygulandığına ben rastlamadım. Rastlayan varsa, nerede ve nasıl yapıldığını anlatırlarsa bizlerde bilgi sahibi oluruz.

Yoksa bu servislerin ve araçları kullananların, trafikte işlerine yetişmeye çalışan insanları sıkıştırıp, tehlikeye düşürmelerinin sorumlusu kim acaba?

Bu konuda bilgisi olanlar varsa, bize de anlatsınlar da bizlerde bilgilenelim ve bu olaylarla karşılaştığımızda ilgiliye ulaşıp, gereğinin yapılmasını isteyelim.

Bu servis olayında hem veliler, hem öğrencilerde dertli. Mesela, ders saati 09.00’de başlayacak olan bir öğrenci, okulun uzaklığına veya servis güzergahına göre sabahın körü diyebileceğimiz saat 07.00’de evinden alınmak isteniyor. Yine okul çıkışında, servis güzergahlarının uzun olması nedeniyle evine geç getiriliyor. Öğrenciler ve veliler bu konuda kim etkili veya yetkili ise servislerin güzergahları ile ilgili yeni düzenlemeler yapmalarını bekliyorlar.

Servislerle ilgili diğer başka sıkıntı ise okul güzergahlarındaki trafiği ve kavşaklardaki trafiği sıkıştırmaları.

Tabi, bu konularla ilgili yılların sancıları aynı. Her sene, sorunların en kısa zamanda çözümleneceği söylenir. Vakit geçer, insanlar, sıkıntılı trafiğe alışırlar. Dertleri unuturlar. Zaten tatil de zamanı geldiğinde başlayınca, bu konu unutulur. So6nra, yaz aylarındaki rahatlamadan sonra, okulların yeniden başlamasıyla birlikte, aynı sıkıntılar yeniden baş gösterdiğinde bu konu gündeme gelir. Tartışılır. Ya da etkili veya yetkililer olayları kulak arkası yapıp, duymazlıklar gelirler. Sonra, insanlar başka iş ve dertlerle karşılaştıklarında, yaşanılan olaylara alışırlar, alışmak zorunda kalırlar. Zaman da böyle gelip gider.

İşte, bu örneklemede ve alışılagelmiş senelerin birikimi olayların tekrarlanması dün sabahtan itibaren başladı. İnsanların servis sıkıntısı, ulaşım dertleri, okul masrafları, okulların öğrencilerden bazı masraflar için para istemeleri, servislerde okul idarelerinin belirlediği ve okullara “bağış” adı altında bazı yardımların yapılmasının istenmesi nedeniyle velilerden talep edilen yüksek miktarlarla ilgili sıkıntılar da ekleniyor bugünden itibaren gündemimize.

Bu servis olayları konusunda sıkıntılar gerçekten büyük. Araçlar, sabah işçi servisi yapıyorlar, işçileri indirip öğrencileri alıyorlar, öğrencileri indirip işçileri alıyorlar. Şekle bakıldığında ise arkasında “okul taşıdı” yazıyor. Bu tezatlık çözümlenmedi. Ben ne olur ne olmaz tekrar bu konuları hatırlatmak istedim, etkili ve yetkililere. Belki, bu satırları okuduktan sonra gerekli önlemleri alırlar. Hani, işçi servisleri ile öğrenci servisleri aynı araçla yapılmayacaktı ya, seneler önce böyle bir açıklama vardı ya, belki hatırlarlar diye düşünüyorum.

Gelelim, öğrenci servisleriyle ilgili bir başka öneriye. Bursa açısından bazı öğrenci velileri, bu servis olaylarının Büyükşehir Belediye eliyle yapılmasını istiyorlar. Nedeni, daha güvenli olacağı ve belediyenin de bu işten okul zamanlarında ek para kazanma imkanla bulunması. Bursa’da şehir içinde bazı hatlarda kullanılmaya başlanılan midibüslerle bu iş çok kolay olur. Çünkü servisler, bir tek okula öğrenci taşıyorlar. Oysa belediye iyi bir planlama ile aynı bölgede bulunan bütün okullardaki öğrencileri aynı servis aracı ile taşıyabilir. Böylece, trafik sıkışıklığı hem önlenir hem de taşıma ücretleri azalır.

Daha önce Bursa’da trafik polisliği yapan arkadaşım Şevket’in söylediğine göre, okul zamanı trafiğe çıkan servis aracı sayısı böylelikle dörtte üç azalabilir. Bu sistem, denenip, başarılı olması halinde bütün Türkiye’ye örnek olur.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.