Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Okul Öncesinde Yeni Normal

Yazının Giriş Tarihi: 08.08.2020 00:01
Yazının Güncellenme Tarihi: 08.08.2020 00:01

Okulların açılmasına az bir süre kaldı. Toplumda, çocuklarda, düzende, sistemde olduğu gibi okullarada yeni normal kavramı yerleşti. Çocuklar pandemi nedeniyle uzun bir süreci rutinlerinden ve sosyal çevresinden uzakta geçirdiler. Okulların açılması ile birlikte kademeli şekilde kontrollü bir sosyal hayatın içine dönmeye hazırlanıyorlar. Okul öncesi eğitim döneminde bulunan çoğu çocuk bu sisteme diğerlerinden erken başladı. Okullarda sıkı denetimler altında pandemi önlemleri alınıyor. Okula gönderip göndermemekte tereddüt yaşayan aileler endişeli ve kaygılı bir ruh hali içerisindeler.

Çocukların yeni normale alışabilmesi için okul ve ailenin iş birliği içerisinde hareket etmesi çok önemlidir. Sadece ebeveynin çabası çocukta öfke nöbetleri geçirmesine neden olurken, sadece okulun bu konuda çalışması da çocuğun okuldan soğumasını sağlayabilir. Bu yüzden okul aile işbirliği gereklidir. Okulda belirlenen önlemleri evde de gören çocuklar, bu durumun gerekli olduğunu kavrayarak daha rahat adapte olurlar. Çocukların yaşı, mizacı, gelişim düzeyi bu yeni düzene verdiği tepkiyi farklılaştırabilir. Bazı çocuklar anne baba ile daha çok vakit geçirebildiği için okulların açılmaması onları mutlu etti. Bazı çocuklar ise hareketlerinin ve sosyal çevresinin kısıtlanmasının zorluklarını yaşadı. Az öncede bahsettiğim gibi kimi çocukta eve kapanma durumu öfkelendirici ve hem ebeveyni hemde çocuğu zorlayıcı oldu.

            Okulların açılması durumu hem ebeveyni biraz daha rahatlatacaktır hem de çocuğun sosyal çevreden uzak olduğu zamanda yaşadığı duygusal endişe ve kaygıyı en aza indirmesine neden olacaktır. Elbette toplum  sağlığı en önemli unsurdur. Ancak her zaman söylediğim gibi, okullar parklardan, kafelerden, avmlerden ve tatil yerlerinden daha korunaklıdır. Bu alanlarda pandemi önlemleri en üst düzeyde alınmalıdır. Okulların bakanlıklarca hazırlanan pandemi eylem planları vardır ve okulunda belirlediği kriterler ile birlikte uygulanmalıdır. Okulunuzu belirlerken, pandemiye uygun hale getirilip getirilmediğini gözlemleyin.

            Okullarda uygulanacak pandemi eğitimi elbette bu yaşlarda kritiktir. Küçük çocukların yeni normale ayak uydurabilmesi için öğretmenler buna uygun programlar ve çalışmalar geliştirmiştir. Sosyal çevreyle kontrollü bir şekilde temas edecek çocukları hazırlamak önemlidir. Okula gitmeden önce evde de çocukları bu konuda bilgilendirmek gerekir. Ancak çocukların merak ettiği soruları kısa ve net şekilde cavaplamalıyız. Ayrıntılara girerek oluşturacağımız kafa karışıklığı endişelenmelerine neden olabilir.

            Bu süreçte güven duygusuna ihtiyaç duyacaklardır. Bilim kurulunun açıklamalarına göre maske kullanmak, elleri sık sık yıkamak ve dirseğe hapşurma kurallarına uyulduğu zaman sorun yaşamayacağı çocuğa anlatılmalıdır. Daha fazlası kaygı verici olur.

            Okul öncesi dönemde olan çocukların ebevynleri de bu konuda endişe yaşıyorlar. Önlemler ve eğitim konusunda güven duyacağınız kurumlar ile kayıt oluşturmanız ve önlemlerin uygulanabilirliği konusunu takip etmeniz gerekir.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.