Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Okul Öncesi Çocuklarıyla Pandemi Önlemleri

Yazının Giriş Tarihi: 23.05.2020 00:07
Yazının Güncellenme Tarihi: 23.05.2020 00:07

Pandemik süreç biz yetişkinler kadar çocuklarıda çok etkiledi. Orta öğretim ve lise çağındaki grup kendilerini bir nebze oyalamayı bilip, zorlansalarda alışma konusunda daha iyi ilerleyiş gösteriyorlar. Ancak İlkokul ve okul öncesi grup, bu süreçte en etkilenen ve olaylara karşı en tepki gösteren grup oldu.

Özellikle okul öncesi dönemde olan çocukların çoğu kreşlere, anaokullarına ve çocuk klüplerine gidip, orada eğlenceli vakitler geçirip arkadaş ortamı ile iç içe olarak sosyal ortama dahil olurlardı. Bu düzene alışkın olan çocuklar birden bire anlayamadığı ve onlara çok soyut olan bir kavramla karşılaştılar. Bunun uzun sürmesi onlarda kendilerince haklı sebeplerden tepkisellik, öfkelenme, sıkılma, gibi tutumlar geliştirdi.

Bu süreçte çalışmak zorunda olan anne ve babalar okulların, kreşlerin kapalı olmasıyla birlikte çocukları ile ilgili büyük sıkıntıya düştüler. Büyük aile ile aynı şehirde yaşamayan gün boyu işte olmak zorunda olan ebeveynler küçük çocuklarını evde bırakmak zorunda kalıyor. Bu durum da olabildiğince tehlike doğuruyor ve aklı evde kalan aile bireyleri kendisini iş yaşamına adapte edemiyor. Bu sebeple yeni normalleşme süreci için açıklamalar ve alınan kararlar arasında çalışan ailelerin zor durumda kalmaması için kuruların 15 Haziranda açılması planlanıyor. Peki ama kurumlarda çocukların ve çalışanların sağlığı için ne gibi önlemler alınmalı ?  Haydi birlikte göz atalım.

Kurumun haftalık olarak dezenfeksiyon işleminden geçmesi ile birlikte, her gün sabah ve akşam şeklinde iki kez dezenfekte edilmelidir. Gün içinde özellikle bu yaz döneminde çocuklar açık hava etkinliğine bol bol katılmalı ve çocuklar sınıflarında olmadığında sınıf havalandırıp aynı zamanda dezenfekte edilmelidir. Klimaların zorunlu olduğu hallerde sık sık bakımının ve temizliğinin yaptırılması önemlidir. Genelde doğal havalandırma tercih edilmelidir.

Ortak kullanım alanları olan uyku odası ve yemekhane gibi alanlarda çok çocuk bulundurulmaması hatta her sınıfın ayrı zaman dilimleri ya da ayrı alanlarında yemek yemesi ve uyuması bu pandemi sürecini olumlu etkiler.

Kurumlarda velilerin çocukları getirme saati için ayrıca önlemler alınmalıdır. Okul girişinde geçilmemesi gereken şeritler ve yerlerde sosyal mesafe kuralına ve ölçüsüne uygun bantlar olmalıdır. Veli,öğrenci,öğretmen ve diğer personellerin  ateşleri ölçülerek kayıt haline alınmalı ve arşivlenmelidir.

Okulun girişinden başlayarak belli alanlarda istasyonlar kurulmalı, bu istasyonlarda ateş ölçer, dezenfektan, 80 derecelik kolonya ve tek kullanımlık mendil bulunmalıdır.

Kurum içerisinde tektil ürünleri ve halı gibi eşyalar bulundurulmamalı, sınıflar çocukların sosyal mesafe kuralına uygun şekilde düzenlenmelidir. Örneğin; 1 masada 2 çocuk oturabilir ve hatta çocukların masası kendi fotoğrafı ile belirlenerek sosyal mesafelerini koruyabilecekleri bir oturma düzeni sağlanabilir.

Kurumun belli alanlarında pandemi eğitimi ile ilgili ve el yıkama, dirsek içine hapşurma ve maske kullanımının önemi ile ilgili görseller asılması gerekir.

Bu süreçte çocukların kuruma evden oyuncak, kitap gibi malzemeleri getirmemesi hem öğretmen hem de ebeveynin dikkat etmesi gereken hususlardan biridir.

Veli toplantılar gibi organizasyonların online yapılması bu süreçte önemli bir detaydır.

Herhangi bir hastalık belirtisi gösteren öğrenci ve personelin hemen alandan izole edilerek, doktor raporu olmadan ve iyileşmeden kuruma alınmaması gerekir.

Kurum personeli kuruma girdiğinde kıyafetlerini değiştirmeli, maske ve eldiven takmalıdır. Maske ve eldivenler günde en az 3 kez değiştirilmelidir. Temizlik ve yemekhane görevlilerinin günlük değiştirebileceği önlük giymesi, bone, maske ve eldiven takması hayati önem taşır.

Personeller gün içerisinde dışarı çıkmamalı ve kurum içinde 2 kişi bir araya gelmemeli sosyal mesafeye dikkat edilmelidir.

Öğretmenin bel çantasının bulunması ve içinde mendil, 80 derece kolonya, maske, eldiven ateş ölçer ve dezenfektan bulunmalıdır.

Çocukların okula geldiklerinde hemen el yıkamalarının alışkanlık haline dönüştürülmesi ve doğru tutumlar uygulamasında desteklenmesi önemlidir. Çocukların 20 sn. kuralı ile el yıkaması için şarkı ile eşlik edilmesi teşvik olur. Sosyal mesafe kuralını uçak olmak, kolları iki yana açmak şeklinde anlatabilir ve koruyabiliriz.

Hikaye etkinlikleri ile pandemi eğitimi ve kendilerini kötü hissettiklerinde kendilerini ifade etmeleri konusunda bilgiler verilebilir.

Uçak olma, kanat çırpma oyunları ile çocuklara her alanda sosyal mesafe kuralını benimsetmeli ve bunu alışkanlık haline getirmelerini sağlayabiliriz.

Hastalık belirtisi gösteren hiçbir öğrenci okula alınmamalıdır. Aile, çevresinde hastalık geçiren biri olduğunda hemen okula bilgi vermelidir. Ailelerinde okula gelmeden önce çocuklarının ateşlerini ateş ölçer ile kontrol ederek evden çıkmalıdır.

Bu ve bunun gibi sağlık ve pandemi önlemleri alan kurumlar ile iletişime geçmenizi şiddetle öneririm. Bu süreçte elbette ebeveynler kaygılı ve endişeli ancak zorunda kalan çalışan ailelerin çocuklarının sağlığı için gerekli önlemler almak her kurumun görevidir.

Kuruma güven çok önemlidir. Belli periodlarda size çocuğunuz ile ilgili bilgi veren kurumlar içinizi bu anlamda biraz daha rahatlatabilir.

Unutmayalım;

Çocuklarımızın bu süreçteki sağlığı için kurum gerekli önlemleri almakla, ebveynlerde çocuklarının genel sağlığını korumakla yükümlüdür.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.