Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Okul-aile işbirliği ile öğrenmenin pekişmesi

Yazının Giriş Tarihi: 06.02.2021 00:02
Yazının Güncellenme Tarihi: 06.02.2021 00:02

Çocuklar Konuşmalardan Neler Öğrenir?

Çocuklar için hem yetişkinlerle hem kendi akranlarıyla yaptıkları sohbetler çok önemlidir. Öğretmenler, çocukların oyunlarını izler, ne konuştuklarını ve nasıl iletişim kurduklarını gözlemler. Sonra bu sohbetleri açık uçlu sorular sorarak genişletilmiş konuşma fırsatlarına dönüştürürler.

Kelime bilgisi; bu dönemde çocuğun dil gelişimi, okuma-yazma becerileri açısından en önemli unsurdur. Kelime bilgisi çok olan anaokulu çocuğu; okumaya başladığında daha kolay okumayı öğrenir, daha hızlı ve iyi okur, okumadan zevk alır, daha çok okur ve daha çok kelime öğrenmiş olur. Bu nedenle çocuklarla yapılan sohbetlerde yeni kelimelerin bol bol kullanılması ve çocuğunda yeni öğrendiği kelimeleri kendi sohbetlerinde kullanmasının teşvik edilmesi, çocuklara sık sık kitap okunması çok önemlidir.

Çocuklar Evde Ne Öğrenir?

Bir çocuğun en iyi ilk öğretmeni anne-babasıdır. Çocuğunuz okul dışındaki tüm sosyal alanlardaki davranışlarını ve iletişimini en iyi sizler gözlemliyorsunuz. Örneğin; doktora gittiğinizde ya da bir arkadaş ziyaretinde çocuğunuzun genel tutum ve davranışları çocuğun okul dışındaki yaşantısında meydana gelen farklı durumları (taşınma, boşanma, bir yakının kaybedilmesi, öfke nöbeti vs.) öğretmenleri ile paylaşırsanız, okulda bu durumun üstesinden gelmesi için etkinlikler aracılığıyla desteklenebilirler.

Çevre, çocuğun öğrenmesindeki en etkili araçlardan biridir. Ev bu öğrenmedeki ilk ve sürekli devam eden ortamdır. Çocuğunuzun sizinle yaptığı sohbetler onun, nasıl düşüneceğini, nasıl hissedeceğini ve nasıl bir kişiliğe sahip olacağını belirler. Çocuğunuzun sizinle ne kadar çok sohbet eder ve fikirlerini ne kadar ifade ederse, o kadar güvenli bir birey olacak ve kendine olan saygısı artacaktır.

Çocuğunuzu her fırsatta araştırmaya ve soru sormaya teşvik etmeniz bize büyük destek olacaktır. Çocukların gelişimi için evde kitap çalışması yapmaktan daha etkili bir yol, onlar için iyi birer dinleyici olmanız ve bol bol sohbet ederek onların kelime bilgilerinin gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz. Onlarla okulda bir günlerini nasıl geçirdikleri hakkında sohbet etmek için en uygun zaman diliminde (yemekte, uykudan önce yatakta vs.) sorularla sohbetinizi şekillendirebilirsiniz.

 · Bugün okulda en eğlenceli etkinlik neydi?

· Bugün en çok hangi arkadaşınla oynamaktan keyif aldın?

· Yemek saatinde tadını en beğendiğin yemek hangisiydi?

 · Bugün okulda sana en zor gelen etkinlik neydi?

Çocukların öğrenme sürecinde başarılı olmalarının yolu, onların ilgi alanlarının ve keyif aldıkları şeylerin tespit edilmesi, doğru yönlendirme ve desteğin sağlanmasından geçer. Bu nedenle siz ve öğretmeniniz, evde ve okulda birlikte hareket ederek öğrenme ortamlarını en doğru şekilde hazırlayabilir ve keyifle bu süreci takip edebilirsiniz.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.