Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Ödüllü anketin yansıması

Yazının Giriş Tarihi: 13.10.2021 00:01
Yazının Güncellenme Tarihi: 13.10.2021 00:01

Biliyordum ama bu kadar da tahmin etmiyordum. İnsanlarımız ne kadar da anket meraklısı olmuş çıkmışlar. İnternet ortamında, sosyal medya ortamında yapılan ve katılanların özel bilgilerinin istendiği ankete tabi ki benim gibi tepki gösteren pek çok siyasetçi arkadaşım oldu.

Anketi inceleyenler zaten bunun bir düzmece anket olduğunun farkına varabiliyorlarmış. Yazım üzerine, anket epey bir ilgi çekmiş. Sanırım katılımcı fazlalığı olmuş. CHP’li arkadaşım Erdoğan aradığında, “bu anket tıpkı senin dediğin gibi ısmarlama gözüküyor” diye yorumlar yaptı. Sonra da ekledi. CHP içinden Millet İttifakının adayı olmak için bekleyenlerin sadece İl Başkanı İsmet Karaca, Turgay Erdem, Mustafa Bozbey olmadığını, bunlara milletvekili Erkan Aydın’ın da isminin eklenmesi gerektiğine dikkat çekti. Yazıyı yazmadan önce baktım, kontrol ettim. Erkan Aydın’ın da ismi eklenmiş ankete.

İYİ Parti açısından ise Büyükşehir Belediye başkanlığı için milletvekili İsmail Tatlıoğlu ile İl Başkanı Selçuk Türkoğlu’nun isimleri geçmesine rağmen, geçen dönem aday olabilme adına nabız yoklayan ama Bursa’nın ittifak CHP’ye bırakılması nedeniyle açıkta kalan Prof. Dr. Emin Balkan’ın da Millet İttifakı içinde ciddi adaylar arasında olduğunu böylece öğrenmiş oldum.

Meğer ki, 2024 yılında yapılacak olan Mahalli seçimler için aday adayları bugünden yola çıkmışlar.

Hepsi, birbirinden değerli olan bu isimlere yenilerinin eklenmesi de tabi ki bekleniyor. Ama, CHP açısından sıkıntılar var. Malum, genel başkan Kemal Kılıçtaroğlu, “Bizim Bursa adayımız Mustafa Bozbey’dir” diye konuşup, ipin uçunu baştan kesti. Buna rağmen, aday sayısının çokluğunun dikkat çekmesi de kayda değer bir işarettir. Çünkü, siyasette ne zaman ne olacağı pek belli olmaz.

Ali ile yola çıkarsınız, yolda Mustafa’ya rastlarsınız, sonra bitişe doğru bir bakarsınız ki Emin orada oturmuş sizi bekliyor. Önemli olan adayın ismi değil, hangi adayla seçimin kazanılıp hedefe ulaşılacağıdır. CHP zaten bunu hep yapıyor. İstanbul seçimlerinde konuşulan isimlerin hepsi yarı yolda kaldı. Ankara için de öyle oldu.

Bursa için neden olmasın? Diye kendi aralarında soru sorup, yeni bir Büyükşehir adayı belirlemek isteyen çok sayıda insan var CHP’nin içinde. Yönetimlerinde.

Bu konuda epey tartışmalar ve epey ayak oyunlarıyla karşılaşacağımız malum.

Çünkü, 2014 seçimlerinden önce ülkemizde 2023 seçimleri var. Muhalefete göre bu seçimler yeni bir milat olacak. Hani, Millet İttifakının genişletilmesi için mevcut CHP, İP ve SP’nin yanına HDP’nin alınması, MP ile Babacan’ın da ittifaka kayıt edilmesiyle yüzde 50 sınırının aşılması hesapları var ya, işte o hesaplar önemli.

2023 seçimlerinde bu hesap tutmazsa, zaten CHP ve Millet İttifakının geleceği de tartışmalı olacak. Çünkü, ideolojik olarak birbirleriyle doku bağı tutmayan bu partilerin sırf kendi çıkarlarını demokrasi adına millete baskı yapmasıyla oluşan ittifakın, “seçim bitti, ittifak gitti” şeklinde 2023 seçimlerinde bir takıntısının olduğunu biliniyor.

Yine, bugünden hesap kitap yapmak yerine, vakti zamanı geldiğinde olayların akışına gire siyaset sahnesinin oluşacağı zaten malum.

Gelelim, ödüllü ankete.

Ödüllü anket ve sorularıyla ilgili olarak Bursa’da gerçekten bu anketi kimin ve ne için yaptırdığını benim gibi merak eden binlerce insanımız var.

Siyasi parti yönetimleri, bu ankete sahip çıkmadılar. İktidar AK Parti, “bizim böyle bir ankete ne ihtiyacımız var, ne de böyle bir anket için ismi cismi bilinmeyen birileriyle çalışmaya..” diyerek anketin düzmece olabileceğine dair iddiaları perçinlenmesine yol açtılar.

CHP’li örgüt yöneticileri de “bizim böyle bir anketten haberimiz yoktu. Yazıyı okuyunca öğrendik” diye konuşuyorlar.

İyi Parti cephesinde ise, “biz yerel bazda anket yaptırmadık” cevabı geldi.

MHP zaten “bizim anketlerimizde bu şekilde sorular sorulmaz” diyerek anketle ilgili düzmece iddialarının dikkate alınmasını istediler.

Bakalım, bu açılacak dosyanın içinden kim ve kimler çıkacak?

Kimlere, seçmenlerin özel bilgileri lazım olmuş?

Kimler, insanların hangi partiye oy verdiğini, bundan sonraki seçimlerde de hangi partiye oy vereceklerini sorup, onlara ödül verme gibi vaatlerle, etik dışı yöntemlerle seçmenlerin bilgilerini elde etme, arşivleme ihtiyacı duymuş?

Bakalım.

Doğruyu, eğriyi sanırım en kısa zamanda göreceğiz.

Yakın zamanda, bu anket sonuçlarına göre kimler kamuoyu önüne çıkıp, “Bursa halkı bunu istiyor, bunu istemiyor” diye konuşmaya başlarsa, durum o zaman açık ve net şekilde belirginleşir.

Şimdilik, konuya tahmin edebiliyoruz ve eski siyasetçilerimizden rahmetli Süleyman Demirel’in dediği gibi “henüz doğmamış olan bir çocuğa don biçmek” için çalışıyor diye düşünmekten de kendimizi alamıyoruz.  

Göreceğiz….

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.