Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

OBEZİTENİN ASIL NEDENİ

Yazının Giriş Tarihi: 08.11.2021 00:07
Yazının Güncellenme Tarihi: 08.11.2021 00:07

Yurdumuzda ve tüm dünyada bir salgın hastalık gibi yayılan obezitenin temel nedenlerinden biri hareketsizlik diğeri ise hatalı besin seçimidir. Yani kilolarından derdi olanların bir kısmında asıl sorun çok yemeleri değil hatalı besin seçimi yapmalarıdır.

         Gerçekten de odaklanılması gereken konu yenen yemeğin miktarı değil ne yendiğidir. İşte tam burada Glisemik indeks isimli makaleme göz atmanızın tam sırasıdır. Google' Dr. Cemal Nuri Gürbüz Glisemik indeks yazarak bu makaleme ulaşabilirsiniz.

         Aşırı derecede işlenmiş, lif içeriği düşük, trans yağın yanı sıra (  Trans yağ kırmızı et ve süt ürünlerinde doğal olarak az miktarda bulunur. Bitkisel yağa hidrojen eklenerek de üretilebilir. ) bolca şeker veya tuz içeren besinler doğrusu bu ya oldukça lezzetli besinlerdir. Bu besinler glisemik indeksi yüksek besinlerdir.

         Glisemik indeksi yüksek olan türde besin tüketimine ağırlık verildiğinde bakın neler olur. Bu besinler bağırsaklardan hızlıca ve bol miktarda kana geçip pankreastan insülin salgılanmasını uyarır, kana bolca insülin geçer. Aynı zamanda glukagon isimli hormonun salgılanması ise azalır. Kandaki aşırı insülin yağ hücrelerine yağ depolanması için sinyal verir. Bunun yanı sıra kaslara ve enerji harcanmasında ön planda olan tüm organlara daha az enerji harcanması sinyali gönderilir. Beyin de bu uyarılardan nasibini alır, vücudun enerjisiz kaldığına hükmeder. Bu sırada vücuda adeta yakıt tasarrufu genelgesi gönderilmiş gibi olur, hareket etme eğilimi azalır, metabolik faaliyetler yavaşlar, iştah artar. Böylece vücut yağlanmaya devam ederken açlık hissi de beraberinde gelir. Hatalı beslenmeye son verilmezse bu kısır döngü sürer gider.

         Yukarıda anlattığım modelin adı karbonhidrat insülin modelidir. Son zamanlarda en çok rağbet gören, konuyu en iyi anlatan model bu modeldir.

         Özetle belirtmek isterim ki son yıllarda 15-16 yaşlarındaki çocuklarda bile görülmekte olan obezitenin altında yatan temel neden pek kuvvetle muhtemeldir ki, metabolik değerleri alt üst eden lezzetli ve aşırı işlem görmüş besinledir.

         Sağlıklı ve mutlu kalmanız dileğiyle.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.