Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Ne olacak bu mesleksizliğin hali?...

Yazının Giriş Tarihi: 26.08.2019 00:09
Yazının Güncellenme Tarihi: 26.08.2019 00:09

Geçtiğimiz günlerde Demirtaş Organize Sanayi Bölgesi Sanayici ve İş İnsanları Derneği  (DOSABSİAD) Başkanı Nilüfer Çevikel, birkaç gün önce de Türkiye İnsan Yönetimi Derneği (PERYÖN) Güney Marmara Şubesi ve Faveo Eğitim Danışmanlık ve İnsan Kaynakları Yönetim Kurulu Başkanı Barış Gül, işsizlik sıkıntısı bağlamında mesleksizliğe dikkat çeken açıklama yaptılar.

TÜİK tarafından açıklanan işsizlik verilerine atıfta bulunan her iki Başkan da konuyu bir kez daha gündeme getirdiler.

DOSABSİAD Başkanı Nilüfer Çevikel, çok net bir şekilde “iş var eleman yok” dedi. DOSAB’daki fabrikaların önlerine asılı eleman arama ilanlarından örnekler veren Çevikel, “Demirtaş Organize Sanayi Bölgesi’ndeki birçok fabrikanın önünde hala daha eleman arama ilanları asılıdır. Bu ilanların bazılarında vasıfsız eleman bazılarında da meslek sahibi elemanlar aranmaktadır. Ama sanayicimiz maalesef fabrikasında çalıştıracak eleman bulamıyor. Hatta birçok işletme yetiştirecek vasıfsız eleman bile bulamıyor. İş var eleman yok” şeklinde konuştu.

“Yapılan bir araştırmanın sonuçlarına göre Bursa’da iş dünyasının yüzde 46'sı eleman temininde zorluk çekiyor, bunların yüzde 72'si de gerekli niteliğe sahip eleman bulamadığını söylüyor” diyen Çevikel, bazı fakülteler hariç üniversite mezunu olmak iş garantisinin olacağı anlamına gelmiyor. Fakülte diplomasını her kapıyı açan bir anahtar olarak gören, iş dünyası hakkında en ufak bir fikre sahip olmayan on binlerce genç var” dedi ki son derece haklı…

TÜİK’in açıkladığı verilere göre işsiz sayısının, geçen yılın aynı dönemine göre 1 milyon 21 bin kişi artarak, işsizlik oranının yüzde 12.8, 15-24 yaş arası genç işsizlik oranının ise yüzde 23.3 düzeyinde olduğunu hatırlatan PERYÖN Güney Marmara Şubesi ve Faveo Eğitim Danışmanlık ve İnsan Kaynakları Yönetim Kurulu Başkanı Barış Gül de, “Üniversitelerden mezun gençlerin çoğu mesleğini seçmemiş oluyor. Bu sefer de mesleksiz işsiz sayısı artıyor. Kısaca; genç işsizler üniversite mezunu ama mesleksiz diyebiliriz” değerlendirmelerinde bulundu.

Gençlere üniversite mezunu olmak yerine, üniversite mezunu olup hangi meslekte çalışması gerektiğinin empoze edilmesinin daha faydalı olduğuna değinen Gül açıklamasının devamında, “Okul eğitimleri iş hayatına çok fazla entegre edilemiyor. Aileler gençlerin üniversite eğitimi almasını istiyor ve bu yönde gençleri yönlendiriyorlar, bu durumda gençler meslek tercihlerini yapmadan, puanları hangi üniversiteyi ve bölümü tutarsa orada okuyorlar. Ailelerin işin içine yanlış girmeleri, meslek uzmanlarının çok bilinçli olmamaları gençlerin tercihlerini doğru yapamamasına sebep oluyor. Böyle olunca da mesleksiz işsiz sayısı artıyor, gençler üniversite mezunu ama mesleksiz oluyorlar. Örnek olarak makine mühendisliği bir meslek değildir. Biz makine mühendisini alıp, üretim mühendisi yapmaya çalışıyoruz. Birçok bölüm için bu durum geçerli. Ancak doğru olanı, öğrencinin o meslek bilgisini üniversitedeyken seçmeli ve mezun olduğunda o konuda uzmanlaşmış olması lazım” diye konuştu.

Evet, makinacı, kalıpçı, elektrikçi ve elektronikçi, kaynakçı, matbaacı, mobilyacı, itfaiyeci, sağlık hizmetleri personeli gibi pek çok branşta eğitim veren meslek liselerinin önemi daha iyi anlaşılıyor. Ancak bunu söyleyebilirim…

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.