Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Navtex

Yazının Giriş Tarihi: 11.10.2020 00:01
Yazının Güncellenme Tarihi: 11.10.2020 00:01
Navtex, navigational telex in kısaltılmasıdır. kıyı istasyonlarından gemilere seyir uyarıları ve hava tahminleri vb . yayınlar bu cihaz üzerinden yapılmaktadır. Navtex uluslararası orta frekansta gemilere belli koordinatlarda oluşan seyr-ü seferi etkileyebilecek hava durumu ve güvenlik bilgilerinin yazılı olarak iletilmesini sağlayan bir cihazdır."denizcilere, meteoroloji tahminleri, seyir bilgileri, aciliyet, emniyet ve denizde çalışma yapılan sahalar hakkında bilgi veren haberleşme cihaz sistemdir. uluslararası bir faks makinası gibi çalışır. gemilerde ve teknelerde, mevcut yayınları almaları için navtex cihazı bulunmalıdır. Kısaca NAVTEX (NAVigational TEleX), Navtex veya NavTex, orta frekansta gemilere olası tehlike, emniyet, hava rapor ve uyarılarını otomatik olarak ileten uluslararası haberleşme sistemidir. Türkiye yeniden Navtex ilan etti ve sosyal medya kullanıcıları 'Navtex nedir' sorusunu internette aratmaya başladı. Navtex, denizcilikte kullanılan bir haberleşme sistemidir. Navtex ilan edilmesi, belirtilen bölgede çalışma olacağı ve bu bölgelere başka gemilerin girmemesini sağlamak için ilan edilir.

Türkiye'de Navtex,Türk karasularında Navtex mesaj ve seyir duyuruları, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı Seyir, Hidrografi ve Oşinografi Dairesi Başkanlığı tarafından Antalya, Samsun, İstanbul ve İzmir yayın istasyonlarından yayınlanmaktadır. Duyuru ve uyarılar sivil veya askeri farketmeksizin tüm gemi ve tekneler için bağlayıcı niteliktedir. Bu duyurular aynı zamanda Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü'nün internet sitesinde halka açık bir şekilde yayınlanmaktadır.Ülkelerin Deniz Kuvvetleri, eğitim ve tatbikatların bilgisini önceden duyurarak bu sahalara girilmemesi konusundada uyarılarda bulunmaktadır.

Navtex yayınları basitleştirilmiş olarak kısa formatta yayınlanır fec modunda ( forward error correction) yapılmakta olup , kullanılan emisyon türü dür.gmdss'e tabi tüm gemilerin, seyir yaptığı bölge farketmeksizin bulundurması zorunlu olan; seyir tehlike ve emniyet raporları ile hava tahminlerini almaya yarayan cihazdır. 518 khz üzerinden ingilizce, 490 khz üzerinden mahalli dilde yayınları alır. Navtex mesajları yayın için binary kodlama sistemini kullanmaktadır. bütün Navtex mesajları, mesajın başlangıcını belirten zczc harfleriyle başlar. mesaj b1, b2, b3, b4 serileri kapsamında 4 karakterle devam eder.
b1 karakteri: istasyon adını ifade eden harf bulunur.
b2 karakteri: gönderilen mesajın içeriğini belirten harf bulunur.
b3, b4 karakterleri: mesajın sıra numarasını belirtir. alınan mesaj içeriklerini belirten kodlar aşağıdaki gibidir.
a: seyir bilgileri ve uyarılar-h:loran-c mesajları-b:meteorolojik uyarılar
ı:omega mesajları-c:buz rapor ve uyarıları-j:differential omega mesajları
d:arama ve kurtarma (sar) bilgileri-k:diğer elektronik seyir sistem mesajları
e:hava tahminleri ve fırtına ihbarları-l:navarea uyarıları-f:kılavuzluk hizmetleri bilgileri
m-y:hiçbir kategori tahsis edilmemiştir-g:decca mesajları
z:qru elde herhangi bir mesaj bulunmamaktadır.

Denizcilere, meteoroloji tahminleri, seyir bilgileri, aciliyet, emniyet ve denizde çalışma yapılan sahalar hakkında bilgi veren haberleşme cihaz sistemdir. uluslararası bir faks makinası gibi çalışır. gemilerde ve teknelerde, mevcut yayınları almaları için Navtex cihazı bulunmalıdır.
Navtex, mf yani orta dalga boyu frekansından yayın yapar. yaklaşık 400 deniz mili (740 km) mesafeye kadar yayın gönderilebilmektedir. aynı zamanda gmdss biriminin 'küresel denizde tehlike ve emniyet sistemi'nin de bir parçasıdır. navtex, 4 saatte bir yayın yapar. 10 dakikadan fazla yayın yapılamaz.

Navtex, mf yani orta dalga boyu frekansından yayın yapar. yaklaşık 400 deniz mili (740 km) mesafeye kadar yayın gönderilebilmektedir. aynı zamanda gmdss biriminin 'küresel denizde tehlike ve emniyet sistemi'nin de bir parçasıdır. navtex, 4 saatte bir yayın yapar. 10 dakikadan fazla yayın yapılamaz.

ülkelerin uluslararası sulardaki sorumluluk bölgelerinde ilan edilir. sorumluluk bölgeleri de potansiyel ve tahmini münhasır ekonomik bölgelerdir.

karasal yayın yaparak denizcilere seyir, hava durumu, acil durumlar hakkında bilgi veren cihaz. bölgesel çalışmakta, ingilizce ile yerel dilde yayın yapmakta olup her istasyonun, almak istediğiniz mesaj türlerinin kodları mevcuttur. 490 khz’dan yerel dilde, 518 khz frekansından ise ingilizce yayınlar yapılır.

Bundan sonra Navtex ilanlarını uzun süre daha duyacağız.

Son yıllarda Ülkemiz  savunma sanayinde tüm Dünya ülkelerini kıskandıran hamleler yaptığını, Havadan,Karadan,Denizden ülkemize olabilecek her türlü saldırı girişimini başlamadan anında etkisizleştireceğimiz savunma silahlarımızın mevcut olduğunu  herkez biliyor.

Bu çalışmaları başarılı ve özverili bir şekilde yürüten başta Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan  ve  Selçuk bayraktar, Sanayi ve Teknoloji bakanı Mustafa Varank, olmak üzere emeği geçen tüm milletvekillerimize, tüm çalışanlara teşekkürlerimizi sunar, bundan sonraki çalışmalarındada üstün başarılar diler,

Tüm okurlarımıza hayırlı sağlıklı mutlu pazarlar dilerim..

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.