Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Mutlu birey yetiştirme adımları

Yazının Giriş Tarihi: 20.02.2021 00:02
Yazının Güncellenme Tarihi: 20.02.2021 00:02

Çocukların mutlu birer birey olması için yetiştiren bireylerin ve yetiştiği ortamında mutlu olması en önemli olgudur.Aile üyeleri sabah uyanmaktan, işe gitmekten sürekli mutsuz ise çocuklarında erken kalkıp okula gitmek istememesi oldukça normal bir durumdur.

Belli bir karakterle doğan çocuklarınkişiliği, büyüme sürecinde bulundukları ortamdan etkilenerek oluşur. En yoğun bulundukları ortam ve etkileşimde bulundukları kişiler aileleridir.Mutlu olunan ortamdan mutlu bireyler doğar.

Mutlu bireyler yetiştirmek için yapmamız gereken ve dikkat etmemiz gereken bazı hususlar var.Öz güveni oluşmuş ve kendi kararlarını alabilen çocuklar yetiştirmek çokta zor değil.

Bunun için aşağıdaki maddelere göz atabilirsiniz.

Sürekli olumlu pekiştirmeler yapın. Cümlelerinizi olumlu bitirmeye çalışın. Elbette her aile mükemmeli ister ancak çocuğunuzu olduğu gibi tüm özellikleriyle kabul edin. Sorumluluk almasına ve aldığı sorumlulukları bitirmesine izin verin. Yapamadığını düşünmemesini sağlayın. Her konuda yardım istemeden desteklemeye çalışmayın. Bırakın zorlansın. Zorlanmadan başarı sağlayamayacağını da öğrensin. Kendi çabaları sonucunda gelişiminin ilerleyeceğinin farkına varsın. Her zaman istediğini önüne koymayın. Bazen sabretmeyi, çabalamayı, beklemeyi bilmesi gerekir. Çocuğunuzu gerekli-gereksiz sürekli ödüllendirmeyin ve hediye almayın. Bazı isteklerine belli başarılar sonucunda ve çabalar sonucunda ulaşabileceğini bilsin. Çocuğunuz ile vakit geçirmek sizin için görev haline gelmesin. Bu hem sizin için hem de çocuğunuz için gereksinimdir. Çocuğunuzla zaman geçirirken eğlendiğinnizi ve mutlu olduğunuzu ona hissettirin. Her çocuğun gelişimi farklıdır. Çocuğunuzdan beklediğiniz durumla, gelişim düzeyiyle çelişmesin. Her çocuk özel ve kendine hastır. Hiçbir çocukla kıyaslamaya girmeyin. Onu ne kadar sevdiğinizi ona hissettirin. Bazen sözle söylemek çok etkili olmayabilir. Her çocuk ebeveynini kahraman olarak görmek ister. Bu durumda ona güven duyduğunuzu gösterin. Her insan gibi onlarda hata yapabilir. Bunun doğal bir durum olduğunu anlatarak, doğruya yönlendirin.

Kendi haklarını koruyan, kenndine güvenen çocuk her olumsuz durum karşısında mutlaka kendi problemini kendisi çözebilir.Özgüvenini tamamlamış çocuklar yaptıkları yanlış ve hatalı durumda ders çıkartmayı bilir.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.