Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Mudanya’da doğan eğitim güneşi !...

Yazının Giriş Tarihi: 18.08.2022 00:20
Yazının Güncellenme Tarihi: 18.08.2022 00:20

Bursa, tarihi, turistik yerleri, eski yapıları, kalesi, denizi, gölü ve sanayisi ile ülke ekonomisine katma değer sağlayan çok önemli bir kentimiz. Bunun yanı sıra Bursa Uludağ Üniversitesi ile Bursa Teknik Üniversitesi bu kentin eğitim ve kültürel zenginliklerinin başında geliyor.

Şimdi bu üniversite ve eğitim kurumlarına bir yenisi eklendi. Mudanya Üniversitesi.

Mütevelli Heyeti başkanı değerli arkadaşım Gıyasettin Bingöl’ü uzun yıllardan bu yana tanıyorum. Kendi anlatımıyla inşaat işçiliği, tarım işçiliği ve amelelik, ırgatlıktan bugünlere geldi. İyi bir eğitimci. Bursa’nın dershaneleri ve kolejleri denildiğinde ilk akla gelen isimlerden bir tanesi. Her ortamda hayalinin üniversite kurma olduğunu sürekli anlatıp duruyordu.

Ne yaptı, etti, sonunda bu hayaline kavuştu.

Tabi, bizler bu gelinip geçilen yollardaki köprülerin nasıl kurulduğunu, temellerin nasıl atıldığını, amaca ulaşma aşamasında ne gibi zorluklarla karşılaşıldığını pek bilemiyoruz. Ama, Bursa’ya yeni ve modern bir üniversite kazandıran, kampusunu inşa edip Vakfeden Gıyasettin Bingöl, Bursa’nın ilk vakıf üniversitesini kuran kişi olarak bu kentin tarihine derin i iz bırakıp ismini yazdırdı.

Hayırlı uğurlu olsun.

Bursa’nın sahip olduğu üçüncü üniversite olan Mudanya Üniversitesi’nin dün sabah tanıtım toplantısı vardı.

Önce, bu sene ilk olma özelliği taşıyan ve Türkiye’nin en geç üniversitesi olan Mudanya Üniversitesi yerleştirme sonuçlarına göre kontenjanlarını yüzde yüz doldurmuş.  Yabancı kontenjanı için boşlukları var.

Gelelim, ÖSYM’nin yerleştirme sonuçlarına göre Mudanya Üniversitesi’nin Türk eğitim sıralamasında ilk yıl yerleştiği konuma.

Endüstri Mühendisliği dalında 19 Vakıf üniversitesi arasında tercih edilen 4. Üniversite olmuş.

Psikoloji dalında 46 vakıf üniversitesi arasında 5. Sırada yer almış.

Hemşirelim ve sağlık bilimleri alanında 45 vakıf üniversitesi arasında 24. Sırada,

Fizyoterapi alanında 43 vakıf üniversitesi arasında 1. Sırada,

Tıbbi Görünürlük ve Radyoloji alanında 50 vakıf üniversitesi arasında 2. Sırada

Anestezi bölümünde 50 vakıf üniversitesi arasında 3. Sırada,

İlkyardım alanında 52 vakıf üniversitesi arasında 4. Sırada yer almış.

Bu hesaplamalara göre, Türkiye genelindeki vakıf üniversitesi arasında en çok tercih edilen üniversitelerin ilk yedisi arasında bulunuyor. İlk yıl ve başlangıç için çok büyük bir teveccüh kazanmış.

Bingöl bu durumu şöyle ifade etti; “Biz kurulduğumuzda Bursa’nın üniversiteyiz dedik, Bursa halkı bizlere sahip çıktı.”

Üniversite ile ilgili bir başka veri daha, 290 öğrenciden bölümleri kazanan 221 öğrenci kız. Bu durumu dikkat çeken Bingöl, “Bursalılar, bizi tercih edip kızlarını şehir dışında okumaya göndermemiş” diye esprili bir açıklama yaptı.

Duruma bakıldığında, yabancı öğrenci kontenjanları hariç, Mudanya Üniversitesi bu sene vakıf üniversiteleri arasında en fazla tercih edilen ilk yedi üniversite arasında yer almanın haklı gururunu yaşıyor.

Bina olarak diğer vakıf üniversitelerine oranlaması bile yapılması bana göre Pek çok devlet üniversitesi kampüslerinden daha iyi ve daha modern bir kampüse sahip. Eğitim imkanları ve laboratuarları ise son derece modern. Şehir dışından gelen öğrenciler içinde yurt imkanları mevcut. Erkek ve kız öğrenciler için ayrı ayrı yurt binaları mevcut.

Bir Bursalı olarak bende bu binayı ve öğrencilerin üniversite tercihleri sırasında yeni kurulmuş olan Mudanya Üniversitesini ilk beş arasında tercih etmeleri ve üniversitenin vakıf üniversiteleri arasında ilk yedide yer almasından son derece mutlu oldum.

Gıyasettin Bingöl’ün senelerdir süren uğraşları, hayallerini gerçekleştirmiş olmanın huzurunu kendisinde gördüm. Eğitim kadrosu ve akademisyen ordusu da epey kaliteli. Benimde tanıdığım 16 profesör ile vakıf üniversiteleri arasında belki de en fazla profesör ünvanlı akademisyen kadroya sahip bir eğitim yuvası.

Kadro epey iyi, eğitim kalitesini ise öğrencilerin ders başı yapması ve akademisyen kadronun araştırma, geliştirme ve uluslar arası yayınlara makale yayınlamasıyla hep beraber ölçeceğiz.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.