Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

‘Mudanya Üniversitesi’ ‘Çağrışan’ı değiştirir

Yazının Giriş Tarihi: 19.08.2022 00:06
Yazının Güncellenme Tarihi: 19.08.2022 00:06

Bursa’nın ilk ve tek vakıf üniversitesi Mudanya Üniversitesi, ‘2022-2023 Eğitim ve Öğretim Yılı’na tüm kadrolarıyla hazır.

Cumhuriyetimizin banisi, Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarının imzaladığı ilk uluslararası antlaşma olan Mudanya Mütarekesi’nin 100. Yıldönümü olan 11 Ekim 2022’de kapılarını açacak olan Mudanya Üniversitesi, YKS yerleştirme sonuçlarına göre, kontenjanlarını doldurmuş olarak görülüyor… Üniversiteyi tercih edenlerin 22 Ağustos 2022’de başlayacak kayıt işlemlerinin ardından öğrenci sayısı da belli olacak… Umarım tüm öğrenciler gelir de Mudanya Üniversitesi geleceğe olan yolculuğuna büyük bir şevkle başlar…  

Önceki sabah, Mudanya Üniversitesi’ndeki ‘Tanıtım ve YKS Sonuçları’ ile ilgili olarak düzenlenen basın toplantısına giderken, Çağrışan içinde yılan gibi uzanan yollardan geçtik… Daracık yolun ardından eğimi yüzde 70 olan tepeyi tırmanırken oldukça tedirgin oldum… Bir seviyeye kadar üniversitenin sadece en üst bölümü görülebiliyor… Solda çim futbol sahası ve doğal yeşil alanı gören bölümü geçerken içimden ‘Kış aylarında buradan araç çıkmaz’ dedim… Mutlaka bir şeyler yapılmalı…

Araçtan indiğimde dönüp üzümleriyle ünlü Çağrışan’a doğru baktım… 25 yıl önceki Görükle karşımdaydı… Uludağ Üniversitesinin hemen yanı başındaki köy, 100 bin kişiyi ağırlıyor artık… Çağrışan da öyle olacak… İmar planlarının bu gerçeğe uygun olarak hayata geçirilmesi gerekiyor… Göynüklü ve Çağrışan planlarının 50 yıl içinde bu bölgeye yerleşecek nüfusa göre düzenlenmesi gerekiyor… Gerisini müteahhitler yapar zaten… Hem Mudanya Üniversitesi büyüyecek hem de Çağrışan…   

Konumuza dönelim… Mudanya Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Gıyasettin Bingöl, düzenlediği basın toplantısı ile Mudanya Üniversitesinin kuruluş sürecini ve yerleştirme sonuçlarını paylaşırken oldukça heyecanlıydı… 19 mikrofona ve 100 gazeteciye karşı konuşmak kolay değildi…

Mudanya Üniversitesi Rektör Vekili Prof. Dr. Hasan Tosun, Mütevelli Heyeti Üyesi Prof. Dr. Atilla Eriş, Mudanya Üniversitesinin işbirliği protokolü imzaladığı Medicalpark Bursa Hastanesinin Genel Müdürü Metin Arslan (Bir dönem birlikte çalışmıştık. Köşe yazarı olarak da başarılıydı), yazdığı kitaplar boyunu geçen Prof. Dr. Necmi Gürsakal, mimar Hasan Sözüneri ve müteahhit inşaat mühendisi Necati Şahin karşımızdaydı… Sorulacak çok soru vardı…

Sınav dershaneleri ve okullarının mimarı Gıyasettin Bingöl, üniversite kurma hayalinin 18 yıl önce başladığını belirterek, bugün bunu başarmanın gururunu yaşadığını söyledi… Mudanya Üniversitesini ‘hayatımın özeti ve son projem’ diyerek tanımlayan Bingöl, “Neyim varsa Mudanya Üniversitesine vakfettim. Bizler eser bırakarak dünyadan geçecek olan fanileriz. Ne yaparsak yapalım isim bırakalım” dedi…

Mudanya Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Gıyasettin Bingöl, ‘2022 YKS Yerleştirme Sonuçlarına’ da özel bir bölüm ayırdı ve moderatörlük yaptığı anlarda bilgileri serpiştirdi…

Bingöl, “Bursa’nın tek vakıf üniversitesi Mudanya Üniversitesi, eğitime başlayacağı ilk yıldan büyük ilgi görerek öğrencilerin tercihinin adresi oldu. Lisans programlarında Endüstri Mühendisliği, Psikoloji ve Hemşirelik Bölümünde kontenjanlarımızın yüzde 100’ü doldu. Yine Meslek Yüksek Okulumuzun ‘İlk ve Acil Yardım, Tıbbi Görüntüleme Teknikleri, Fizyoterapi ve Anestezi’ programlarında da yüzde 100 doluluk oranını yakaladık. Yani YÖK’ün bize verdiği 290 öğrenci kontenjanımızın tamamını doldurduk. Üniversitemizin ayrıca 290 yabancı öğrenci kontenjanı da bulunuyor. Bu konuda da kayıtlarımız devam ediyor. Yabancı öğrencilerin tercihinin de Mudanya Üniversitesi olacağına inanıyorum” dedi.

KIZ ÖĞRENCİLERE YURT

Bingöl’ün verdiği bilgiye göre; Üniversitede eğitim alacak olan her iki öğrenciden biri yabancı olacak… Dünyanın her yerinden gençler Mudanya’ya gelecek… Ağırlıklı olarak Suriyeli öğrenci olacağını sanıyorum… Afrikalılar da yer alacaktır… Bir başka ayrıntı da okulun ‘kız öğrenci’ sayısı; Şimdilik 221 KIZ ÖĞRENCİ ÜNİVERSİTEYİ TERCİH ETMİŞ DURUMDA…   

Bu aşamada, “Öğrenciler nerede kalacak, nasıl gidip gelecekler?” diye sordum… Sayın Bingöl, özel yurtların yanı sıra Altıparmak’taki Kızılay Kız Öğrenci Yurdu’ ile anlaştıklarını, öğrencileri taşıyacaklarını söyledi… Çünkü üniversiteye gidip gelmek şu aşamada çok önemli… İlk kez Bursa’ya gelen 17 yaşındaki gençlere rahat bir ortam sağlamak gerekiyor… Köy içinden yürüyerek gelseler, yarım saat sürer… Derslerden akşam saatleri çıkan öğrenciler, köy içinden Mudanya Caddesi’ne doğru yürürken sıkıntılar olabilirdi…

Bingöl, vakıf üniversiteleri arasındaki başarı sıralaması ile ilgili de şu bilgileri verdi: “Endüstri mühendisliği bölümü bulunan 19 vakıf üniversitesi arasında başarı sıralamasına göre 4. sıradayız. Psikoloji bölümü bulunan 46 vakıf üniversitesi arasında 5. sıradayız. Hemşirelik bölümü bulunan 45 vakıf üniversitesi arasında 24. sıradayız. Burada şuna dikkat çekmek istiyorum. Diğer vakıf üniversitelerindeki hemşirelik bölümlerinin kontenjanları bizden daha az. Biz bu yıl hemşirelik bölümüne tamamı burslu 40 öğrenci alacağız. Bu bölümde, başarı sıralamamız buna göre oluşmuş durumda. Meslek Yüksek Okulumuza gelirsek; Fizyoterapi programı bulunan 43 vakıf üniversitesi arasında 1. sıradayız. Tıbbi görüntüleme programı bulunan 50 vakıf üniversitesi arasında 2. sıradayız. Anestezi programı bulunan 50 vakıf üniversitesi arasında 3. sıradayız. İlk ve Acil Yardım programı bulunan 52 vakıf üniversitesi arasında 4. sıradayız.

Hemşirelik ve sağlıkla ilgili bölümleri kazanan öğrenciler Medicalpark Hastanesi’nde staj yapacaklar. Okulu başarı ile bitirenler de yine bu hastane de işe yerleşecekler… Bu protokolü imzalayanları ayakta alkışlıyorum.

İş garantili okul projesi tutar…

Zaman içinde tıp, diş ve veterinerlik bölümleri de açılırsa üniversite ete kemiğe bürünür… Kendisi de ‘sarı basın kartı’ sahibi olan Bingöl, bir soru üzerine “İletişim Fakültesi açmayı isterim” dedi…

Üniversite binasının bazı bölümlerinin kaçak olup olmadığı yönündeki soruya da içtenlikle yanıt veren Bingöl, “Mudanya Belediyesi’nin açtığı davayı kazandık ve o sorun da aşıldı” dedi… Bu arada şu andaki binanın yanındaki arazilere de yeni binalar yapılacağını biliyorum. Belki o zaman yeni sorunlar çıkabilir… 1/100 binlik planlarda bu bölge değişecektir…

Mudanya Üniversitesi yeni bölümleriyle, özgür düşünen, konuşan, bilim üreten gençlerin eğitim yuvası olacak. Doğa ile iç içe eğitim almak da bir başka şans…

Bursa, iki üniversiteyi daha bekliyor…

Bunlardan biri ÇEK Üniversitesi olmalı… Çok yakışacak…  

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.