Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Modern hayat müjdesi

Yazının Giriş Tarihi: 02.12.2020 00:00
Yazının Güncellenme Tarihi: 02.12.2020 00:00

Dünyanın pek çok ülkesinde olduğu gibi bizim ülkemizde de bir gerçek var. Kentimizin kırsal kesimlerinde oluşan mahalleler. Bazı deyimle gecekondular, bazı deyimle kaçak yapılar.

Bu binaların içinde insanlar yaşıyor. Aileler yaşıyor. Hayatlarını idame ettiriyorlar. Bazen, şebeke suyu verilmediği için evlerinde su tesisatı yok. Bazen, elektrik verilmediği için gaz lambalarıyla aydınlanıyorlar. Bazen, doğalgaz verilmediği için sobalarla ısınıyorlar. Olayın bir insani boyutu, birde kanunlara karşı yapılan ve suç işlendiğine inanılan yasal boyutu var.

Yani, onların yaşadıkları hayat, bizim modern dünyamızla uyuşmuyor. Bu insanların suçu günahı ne diye konuşan, çözüm aranması için taleplerde bulunan pek çok kişi var. Bunun yanında, yapılaşma ve imar mevzuatıyla ilgili kanunlar var. Yani, kaçak yapılaşma, ruhsatsız yapılaşma ülkemizde suç. Yapılanların yıkılması gerekiyor ama, kimse eline balyozu alıp bu yapılanları yıkmıyor. İstemiyor. Çünkü, bu evlerde yaşayan insanlar da seçmen.

Olayın düğünü burada.

Sonrasında, bu insanların kaçak yaptıkları evlerin önüne asfalt geliyor, toplu taşıma hizmetleri geliyor. Fakat, modern çağın gerektirdiği, elektrik, su ve doğalgaz bağlanmasında problemler var.

Geçtiğimiz yıl çıkarılan İmar Affı ve kaçak yapılara Yapı Kayıt Belgesi verilmesiyle birlikte, bu yapılarla ilgili sıkıntıların yüzde 50’si çözümlenmiş oldu. Fakat, yüzde ellilik dilimde kalan doğalgaz, elektrik ve su bağlanmasıyla ilgili epey problemler devam etti.

Bu problemlerin çözümü için de Bursa Milletvekili Mustafa Esgin devreye girdi. Geçen hafta çıkarılan Vergi Affı ve kamu borçlarının yeniden yapılanmasıyla ilgili kanuna bir madde eklendi ve Yapı Kayıt Belgesi bulunan bütün binalara elektrik, su ve doğalgaz bağlanmasına yönelik eksiklikle ilgili kanun çıkarıldı.

Şimdi, bu kanundan Bursa kazançlı çıktı.

Yıldırım Belediye Başkanı Oktay Yılmaz, yeni çıkarılan kanunla, kendi bölgelerinde elektriği, suyu ve doğalgazı olmayan ev kalmayacağını duyurdu. Belediye Başkan Yardımcısı Ali Mollasalih de Yıldırım’da senelerdir çekilen dertlerin ve sıkıntıların sona erdiğini ifade etti.

Evet, iyisiyle, kötüsüyle, insanların hayatlarına modernlik katma adına güzel bir iş yapıldı ve karar alındı.

Yıllardır özlemle elektrik, su ve doğalgaz bekleyen ailelere hayırlı olsun. Bizim isteğimiz ise, kentin gelişmesi, imar kanunlarının uygulanması, kaçak yapıların engellenmesi, yapılmasına engel olunması.

Gerçekten zor ve sıkıntılı günler geçiriyoruz.

İnsanların birbirlerine tahammül sınırları artık zorlanmaya başlandı. Bir yanda küresel salgın, Covid-19 Koronavirüs var. Bu pandemi salgını nedeniyle insanlarımız işlerine gitmeye bile korkar hale geldiler. Diğer yandan da geçim dertleri var. Çalışmadan para kazanılmıyor.

Hastalıktan korunma ve kurtulma adına tabi ki birtakım özverilerde bulunacağız. Evimizde kalacağız. Sağlık her şeyden önemli. Eğer sağlığımızı kaybedersek, hayatında önemi kalkıyor.

Bu yüzden, salgın tehlikesi bitene kadar dikkatli yaşamamız, maske, mesafe ve temizlik kurallarına aynen uymamız gerekiyor. İleride daha sağlıklı ve mutlu yaşamanın formülü bu.

Ülkemizdeki pandemi salgınının hızlı yayılması üzerine hükümet tarafından pek çok yeni önlemler alındı. Mesela, sokağa çıkma kısıtlaması her gün akşam 21.00 ile sabah 05.00 arasında yapıldı. Hafta sonları Cuma akşamı saat 21.00’da başlayıp, pazartesi sabahı saat 05.00’a kadar devam edecek. Bunun açıklaması, Cuma akşamından evlere kapanıp, pazartesi günü sabah saat 05.00’da evden çıkabileceğiz.

65 yaş üstü ve 20 yaş altında olan vatandaşlarımız içinde yasakla ilgili kısıtlamalar günlük 3 saat izinle devam ediyor. Bu kısıtlamaya birde toplu taşıma araçlarına binmelerinin yasaklanması eklendi.

Gerçekten zor ve açıklaması epey de sıkıntılı günleri yaşıyoruz. Koronavirüs ile yaşamayı öğrenmemiz gerekiyor. Bu virüs öyle hemen gelip geçecek cinsten bir salgın değil. Tavuk Gribi, Kuş gribi salgını oldu. Bir yıl içinde gelip geçti. Bizler, normal hayatımıza devam etti. Sokağa çıkma kısıtlaması bile uygulanmadı. Domuz Gribi geldi, geçti. AIDS, çağın vebası denilen hastalık geldi, geçti.

Hala bu hastalıkların pençesi altında yaşayan vatandaşlarımız var. Fakat, koronavirüs gibi değil. Bunların çareleri ve tedavi yöntemleri belirlenip, insanlarımıza uygulanacak tedavi şekilleri geliştirildi. Hastalıkla mücadele de tıp kazandı.

Bugün durum böyle değil. Uzmanların açıkladıklarına göre, hastalıkla ilgili mücadelede en önemli husus dikkat etmek. Maske kullanmak, insanlar arasında mesafeli olmak, temizlik ve hijyen kurallarına uymak.

Sosyal medyada bir arkadaşım günün mana ve önemini anlatan ve koronavirüsle ilgili bir görüş paylaşmış, benim de hoşuma gitti, sizlerle paylaşmak istedim. …Sene 2019 Negatif insanlardan uzak durun. Sene 2020 Mart ayı; Pozitif insanlardan uzak durun. Sene 2021 Ocak ayı insanlardan uzak durun……

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.