Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Modern Evliya Çelebi Memet Aydemir

Yazının Giriş Tarihi: 30.08.2020 00:00
Yazının Güncellenme Tarihi: 30.08.2020 00:00

Türkiye nin her şehrinde dostlarımızın olmasının yanısıra dünya ya yayılmış farklı ülkelerde de bir çok dostumuz var. Farklı dünyalarda değişik kültürlerde yaşayan bu müteşebbis ruhlu dostlarımızla her zaman fikir alış verişi yaparız. Bu yazımızda deyim yerindeyse Evliya Çelebi diyeceğimiz bir dostun görüşlerini yansıtacağız. Memet Aydemir, Almanya da yaşayan bir vatandaşımız, genç yaşta çalışıp ticaret yapmış, para kazanmış ve harcamasını da bilen biri, bir çok ülkeyi gezip fotoğraf çekerek yazan bir kalem, kitapları uluslararası alanda güzel tirajlarla satılmış. İlgi alanı daha çok Türk cumhuriyetleri ve kültürleri. Gidip görmediğimiz yerleri Memet Aydemirin fotoğrafları ve yazıları ile öğreniyoruz. Değerli dostum Memet Aydemir'in kısa anlatımı ile Türkiye den geçişini fikirlerinin ve izlenimlerinin bir bölümünü paylaşıyoruz.

MEMET AYDEMİR

Dünyanın en sinirli ülkeleri sıralamasında Türkiye 6. sıraya yükseldi.

Benim şahsen yaşadıklarım, her gün yazdıklarım bugün Türk basınında istatistik olarak yayınlandı. Sırf bu yüzden 25 yıl önce tatillerimi Türk dünyasına kaydırdım. Gittiğim yerlerde hiç olmasa insanlık ve kavgasız güler yüzlü ortamlar gördüm. Dünyanın en sinirli ülkeleri başında Ermenistan geliyor. Arkasından Irak, İran ve 6. sırada Türkiye var. Bu şiddet bütün toplumun başını yiyecek bunun çaresi daha ağır suçlar değil topluma huzur veren bir yönetim lazım.

 

Anadolu çomarı nedir? (Bu yazıyı 2018 yılında kızgınlıkla yazmıştım.

Bugün karşıma Anadolu çomarı diye bir sayfa çıktı oradan aklıma geldi içim dolmuş biraz yazayım. Yobaz dediğimiz insanlara şimdi çomar diyorlar. Çomarlarla ben çok karşılaştım her defa Türkiye'ye her gidişimde karşıma bir kaç tane çıkıyordu.

Geçen yıl Ankara hava limanındayım, uçağın uçuş saati yaklaştı millet kapıya toplandı anons yapılmıyor sonra anons geldi kalkış saati ertelendi. Yolcuların bir kısmının elinde telefon başladılar görevlileri arayıp sayıp sövmeye.

Ellerine birisi geçse adamları linç edecekler. Ben kibarca kenara çekilip izlemeye başladım bir müddet sonra gecikmeli uçtuk.

 

Erzurum`da gece otobüs bekliyorum yanıma bir yolcu oturdu çay içtik başladı yalan yanlış anlatmaya anlattıkça anlatıyor ben yalan konuştuğunu biliyorum araştırmayan, okumayan sıradan bir zavallı.

İran`dan Van`a giriş yaptım Mersin`e kadar iyi kötü geldim para bozduracağım bir bilet parsı 20 euro onu da hiç bir esnaf bozmuyor 20 lira kesecekler. Mesele paradan çok insanın aptal yerine koyulması. Çay içtim telefonumu yandaki prize taktım adam 3 lira elektrik parası aldı. Mersin otobüs garına geldik dilenciler her tarafta dolaşıyor. Geldi para istediler zaten bozuk Türk param yoktu dedim yok beddua ederek gitti.

 

Antalya garına geldik servis varmış kalkmasına daha yarım saat var. 20 yaşlarında birisi yanımdaydı telefon açtı nasıl bağırıyor şoförü buraya gönder. Adam geldi başladı adamla küfürleşmeye yol boyu ağız kavgası yaptılar. Adam diyor oğlum ben 56 yaşındayım ayıp sus o susmuyor. Ben yarı yolda inip yaya gittim sonları ne oldu bilmiyorum.

Yine Antalya`da belediye otobüsüne bindim o gün sistem değişmiş veya bozulmuş herkesten bir lira alıyorlar. Binenler şoförle bir lira için tartışıyor adamın canına tak etmiş. Yolda içini boşaltmak için bir dostuna telefon açtı başladı telefonda yolcuların yaptığını anlatıp onlara küfürler savurmaya. Arkadan bir kadın lafa karşıtı o da ona küfür ediyor. Gelen durakta indim taksiye bindim.

 

Böyle kötü örnekler dolu internette dolaşan çomarlar orada canlı yaşayanların aynısı. Seçim öncesi her gün içki masası resimleri paylaşan seçimlerde Muharrem İnce içki içmiş diye onunla alay ediyor. Başka birisinin içki dükkanı var şahsen tanıyorum o da aynısını yapıyor. Ülkeyi öyle bir hale getirdiler ki beyin yıkama ve basın yoluyla kendileri dışında herkes vatan haini, satılmış, onun bunun hizmetçisi, Fetocu, natocu cart curt aklınıza ne gelirse.

İnsanlar bunun yanı sıra maddi olarak çok gergin. Herkesin cebinde bir kaç kredi kartı, borç içinde yiyecek, içecek aylıklara göre çok pahalı insanlar bu yüzden hırçın, agresif olmuş. Böyle bir toplum hiç bir şekilde düzelmez. Ancak 100 yıl önce olduğu gibi insanları tarıma toprağa yerli üretime yönlendirmek ulaşım sorununu demir yolları ile çözüp, trafiği şehirlerde, otoyollar da oldukça azaltmak lazım. Fakat bunun için Cumhuriyet değerlerini bilen anlayan bir lider gerekiyor. Bu kafayla ülkeye ne ahlak gelir, ne de itibar. Dış siyaset havaları ile halk uyumaya devam edecek ülke sıradan bir Arap ülkesinden beter olacak maalesef.

 

 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.