Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Milli eğitime teknik bakış…

Yazının Giriş Tarihi: 10.06.2022 00:09
Yazının Güncellenme Tarihi: 10.06.2022 00:09

Kıymetlilerimiz olan çocuklarımızı, hepimizin en değerlisi öğretmenlerimiz ile yarınlara hazırlıyoruz. Peki, Türkiye gibi güçlü bir ülkenin geleceğini belirleyecek çocukları yetiştiren eğitim sektörü ne durumda?

Kabul etmeliyiz ki; son zamlar ve sürekli artan akaryakıt fiyatları, öğrenciler ile öğretmenlerin buluşma sahası olan eğitim sektörünü olumsuz yönde etkilemeye devam ediyor. Milli eğitim kavramının en önemli normlarından birisi olan devlet okullarında maalesef bütçe sorunları ile karşı karşıyayız. Yeni okullar konusunda Bursa, Vali Yakup Canbolat öncülüğünde eğitim kurumlarının yenilenmesi sürecinde önemli başarılar elde etti. Bursamızın kalbi konumunda olan Osmangazi'de, İlçe Milli Eğitim Müdürü Gürhan Çokgezer öncülüğünde Avrupa Birliği proje başarıları, sportif başarılar ve okul yatırımları göz dolduruyor. Bu süreçte desteğini her dönem hissettiğimiz önceki dönem Osmangazi Kaymakamımız Zafer Orhan'ın fedakarlıklarını ve Osmangazi Belediye Başkanımız Mustafa Dündar’ın eğitim seferberliğini görmezden gelmek imkansız.

***

Bursa, kamu olduğu kadar özel eğitim kurumları açısından da önemli bir merkez. Özel eğitim kurumlarında göze çarpan en önemli sorun yığın eğitimler diyebiliriz. Kalabalık sınıfları ile devlet okullarını aratmayan bazı özel okullara nispeten geniş kampüs alanları içerisine inşa edilmiş modern eğitim kurumları da olan Bursa, eğitim turizmi açısından da merkez olmaya aday.

Türkiye’nin eğitim sistemi bilindiği üzere uzun yıllardır beklentileri karşılamıyor. Bu konuda 6 Ağustos 2021 tarihinden itibaren görevde olan Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, bugün Bursa'da. Kentte önemli iletişimler gerçekleştirecek olan Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer'in özel okul sahipleri ve ücretli öğretmenlerle görüşmesi beklenmiyor.

Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından Türk Hava Yolları'nın sponsorluğu, Bursa Eskişehir Bilecik Kalkınma Ajansı BEBKA'nın desteğiyle bu yıl 9'uncusu düzenlenen Science Expo Bursa Bilim Festivali'nin açılış törenine katılacak olan Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer'in en kapsamlı programı, TÜYAP Bursa Uluslararası Fuar ve Kongre Merkezi'nde gerçekleşecek. Burada standları gezecek olan Bakan Özer'in eğitim sektörüne yönelik önemli açıklamalarda bulunması bekleniyor.

Eğitim sektörünün başlıca sorunları neler?

Eğitim kurumlarının en önemli sorunu öğrenci diyebiliriz. Asgari geçim standartları düşen ailelerin kamu okullarında okuyan çocukların da ciddi psikolojik ve sosyal sorunlar gözlemlenirken, özel okullarda kayıt sıkıntısı yaşanıyor. Kamuya ait eğitim kurumlarında olduğu gibi özel okullarda da ısınma ve barınma önemli bir maliyet. Yüksek kira, elektrik, su ve doğalgaz faturaları ile artan öğretmen ve personel maliyetleri özel okulları kapanma noktasına getirdi. Öyle ki, Bursa’da içerisinde bulunduğumuz bu hafta içerisinde büyük kampüsleri bulunan iki özel okulun satıldığı bilgisi kulislere düştü. Ve yine bilindiği üzere özel okullarda yeni dönem kayıt zam oranı yüzde 36 üzerine Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Kararnamesi nedeniyle çıkamıyor. Piyasa maliyetleri ile bahse konu yüzde 36 zam oranını karşılaştırdığımızda görüyoruz ki, özel okullar kaderine yani kapanma sürecine terk ediliyor. Bursa gibi sanayi ve ekonomi kenti olan büyük bir şehirde durum böyle olduğuna göre, Türkiye geneli tablonun değerlendirilmesini teknik olarak ilgililerine bırakıyorum.

Özel okullar gibi kamu okulları da güvenlik ve temizlik personeli ihtiyacı olan eğitim kurumları. Son gelişen durumlarda tüm kamu eğitim kurumlarında 17 Haziran itibariyle güvenlik ve hizmetli personel çalıştırılamayacağı ilgili kurum amirleri tarafından velilere ifade ediliyor. Yine bu minvalde okul, öğrenci ve öğretmen güvenliğinin 2022-2023 Eğitim ve Öğretim döneminde nasıl sağlanacağı önemli bir sorun olarak karşımıza çıkıyor.

Bursa’yı ziyaret eden Milli Eğitim Bakanımız Sayın Mahmut Özer'in kente ve sektöre dair bahse konu sorunlara ve ötesine dair mutlaka hazırlıkları vardır. Lakin, çözümü masaya yatırmak ve tarafları ile ortak payda da buluşmak çözüme dair daha verimli sonuçlar ortaya çıkaracaktır kanaatindeyim.

Türkiye’nin gücü olan Bursa'yı ziyaret eden Milli Eğitim Bakanımız Sayın Mahmut Özer'den Şehit Göksu Şafak Şahin İlkokulu Okul Aile Birliği Başkanı olarak velilerimiz adına "tasarım ve beceri uygulama sınıfı" talep ettiğimizi ayrıca belirtmek isterim. Eskilerin dediği gibi ne verirsen elinle, o gelir seninle diyerek Sayın Bakanımızı ayrıca okulumuzda ağırlamaktan şeref duyacağımızı da belirtmek isterim.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.