Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Mikro Plastik tehlike

Yazının Giriş Tarihi: 03.01.2021 00:02
Yazının Güncellenme Tarihi: 03.01.2021 00:02

Dünya’da çevre katliamı devam ettikçe sağlıklı yaşam koşulları gittikçe zorlaşıyor. Kirlenen sular, topraklar ve hava günden güne insan sağlığını daha fazla tehdit ediyor. Bilim insanları ileride karşılaşılabilecek felaketler konusunda sık sık uyarılarda bulunuyor.

Dünya’da çevre koruma savaşları ile ün salan GREENPEACE Akdeniz'in, daha önce hazırladığı 'Türkiye'deki Deniz Canlılarında mikro plastik Kirliliği' raporuna göre, incelenen balıkların yüzde 44'ünde, kırmızı karidesin yüzde 18'inde, midye dolmaların ise yüzde 91'inde mikro plastik bulguya rastlandı. Balıkların midesinden çıkan mikro plastiklerin çoğunun tek kullanımlık plastiklerden kaynaklandığı açıklanmıştı.

BALIKLARIN YÜZDE 44'ÜNDE MİKROPLASTİK BULUNDU

Bu konuda yapılan araştırma sonucunda Hürriyet Gazetesi’nde yayımlanan habere göre 243 balık, 32 karides ve 317 midye dolma analiz edildi. Balıkların yüzde 44'ünde, kırmızı karidesin yüzde 18'inde, midye dolmaların ise yüzde 91'inde mikro plastik bulguya rastlandı. Raporda yer alan bulgulara göre, incelenen tüm türler göz önüne alındığında, kefal türünün yaklaşık yüzde 65'inde, barbunun yüzde 63'ünde, mırmırın yaklaşık yüzde 34'ünde, tekirin yaklaşık yüzde 33'ünde, istavritin yaklaşık yüzde 27'sinde mikro plastik bulundu. Raporda, bu sonuçların genel olarak tüm balıkların yaklaşık yüzde 44'ünde mikro plastik olduğu, yani yaklaşık her iki balıktan birinin mikro plastik içerdiği vurgulandı. 10 balık üzerinden yapılan değerlendirmede, 10 balıktaki mikro plastik adedi ise kefalde 25, barbunda 11, mırmırda 6, tekirde ve istavritte 4 olurken, buna göre 5 farklı ticari balık türünde ortalama balık başına düşen mikro plastik adedi de 1 olarak ölçüldü. Bölgesel bazda balık başına düşen mikro plastik oranlarına bakıldığında ise Ege Denizi'nde her 10 balıkta (İzmir) 17 tane, Marmara Denizi'nde (İstanbul) her 10 balıkta 9 tane ve Akdeniz'de (Adana) her 10 balıkta 7 adet oldu.

MİDYEDE BÜYÜK TEHLİKE

Yüzde 18.8'inde mikro plastik bulunan kırmızı karideste yapılan incelemede, her 10 karidesten ikisinde mikro plastiğe rastlandı ve bu da her 10 karideste yaklaşık 3 adet mikro plastik olduğu anlamına geliyor. Beş farklı noktadan örneklenen ve yaklaşık yüzde 91'inde mikro plastik tespit edilen midye dolmalarda ise ortalama 10 midyenin, 6 adet mikro plastik içerdiği açıklandı. Porsiyon bazında değerlendirildiğinde 100 gramlık bir midye tüketiminde 6 adet, 250 gramlık midye tüketiminde ise 14 adet mikro plastik tüketilme riski olduğu tahmin ediliyor.

Greenpeace Akdeniz Plastik Proje Sorumlusu Nihan Temiz Ataş, Türkiye'deki deniz canlılarındaki plastik kirliliği araştırmasının, plastik kirliliğinin deniz canlıları ve insan sağlığı için ne derece endişe verici olduğunu ortaya koyduğunu söyledi. Ataş, “Daha da vahimi, bu mikro plastiklerin çoğunluğunun tek kullanımlık plastiklerin üretiminde kullanılan polimer tipteki plastikler olması. Bu sorunun tek bir çözümü var, tüketim kültürümüzü değiştirmek. Plastiği yok edemiyoruz, kullanıp uzağa atmanın bir çözüm olmadığı ve artık plastiğin tabaklarımızda olduğu gerçeğiyle yüzleşmek zorundayız. Atılacak ilk adım, alternatifi olan ve AB'de de yasaklanan tek kullanımlık ürünlerin Türkiye'de de yasaklanması olmalı. Üç tarafı plastikle değil denizlerle çevrili bir Türkiye için bunu yapmalıyız" diye konuştu.

Çukurova Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi'nden Doç. Dr. Sedat Gündoğdu ise bu mikro plastiklerin canlılar tarafından yanlışlıkla yenilebildiğini özellikle balıklar ve kuşların bu plastikleri yemek suretiyle, boğulup ölebildiğini vurgulayan Doç. Dr. Gündoğdu, “Hatta bazı mikro plastik parçacıklar balıkların sindirim kanalını tıkayabiliyor. Mikro plastiklerin belli boyuttan küçük olanları canlı vücudunun daha derinlerine kadar taşınıp bu organlarda birikebiliyor. Bu canlıları insanlar tükettiğinde bu mikro plastiklerin insana transferi de söz konusu olabiliyor. Bunun da çok ciddi sağlık problemleri yaratma riski mevcut” şeklinde bir açıklama yapmıştı.

Görüldüğü gibi, bu problem tüm toplum sağlığını ciddi biçimde tehdit ediyor. Tek kullanımlı plastiklerin yasaklanması belki çözüm için bir başlangıç olabilir.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.