Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Meteoroloji ve Ali Rıza Septioğlu

Yazının Giriş Tarihi: 01.11.2021 00:04
Yazının Güncellenme Tarihi: 01.11.2021 00:04

Meteoroloji Genel Müdürlüğü tarafından yapılan son değerlendirmelere göre: Yurdun doğu ve güney kesimlerinin yer yer çok bulutlu, Doğu Karadeniz'in doğusu, Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgeleri ile Ege'nin güney, Akdeniz'in batı kıyıları ve Mersin, Adana çevrelerinin yağışlı, diğer yerlerin parçalı ve az bulutlu geçeceği tahmin ediliyor.

Meteoroloji uyardı, 3 kent beyaza büründü Kuvvetli kar yağışı bekleniyor.

Erzurum çevreleri ile Erzincan, Muş, Bingöl, Tunceli ve Bitlis’in yüksek kesimlerinde, Van’ın güney ve batısı, Hakkari’nin kuzeyinde karla karışık yağmur ve yer yer kar, diğer yerlerde yağmur ve Sağanak şeklinde beklenen yağışların; Bingöl, Muş, Bitlis, Diyarbakır, Şırnak, Batman, Mardin ve Şanlıurfa çevrelerinde yerel kuvvetli olacağı tahmin ediliyor. Gece ve sabah saatlerinde Marmara’nın güneyi, İç Ege, İç Anadolu’nun kuzey ve doğusu ile Karadeniz’in iç kesimlerinde yer yer pus ve sis hadisesi bekleniyor.

Hava sıcaklıklarının kıyı kesimlerde mevsim normallerinin 1-3 derece üzerinde, diğer yerlerde mevsim normalleri civarında seyretmesi beklenmektedir.

Üstteki anlatım kış mevsimine girdiğimiz günlerin habercisidir, üç aşağı, beş yukarı, anlatılan cümleler hafızamızda çocukluğumuzdan beri yer etmiştir. Arada ''Balkanlar dan gelen soğuk hava kütlesi, alçak basınç'' gibi deyimlerde ezberimizde elbette.

Çocukluğumuzda kar yağışını umut ve sevinçle beklerdik, her şey bir oyundan ibaretti o günkü aklımızla. Oysa şimdi öyle mi? kar yağınca, havalar soğuyunca, iliklerimize kadar bir hüzün sarar ruhumuzu. Evsizler, dışarda kalan üşüyen ve aç hayvanlar hep aklımızda gözümüzün önünde dir. Isınma zorlukları, doğalgaz faturalarının, elektriğin yüksek faturaları, odun, kömür fiyatlarının pahalılığı.!

METERELOJİ DEMİŞKEN

Ali Rıza Septioğlu, renkli milletvekillerinden biriydi. Siyaset dünyasında asıl şöhretini, 1978'de Adalet Partisi'nden ayrılıp, ‘11 ler’ grubu içerisinde yer almasına borçlu. AP saflarına veda edince, bir anda kendini, rüyasında bile göremeyeceği bakanlık koltuğunda buldu. Çünkü Bülent Ecevit'in hükümet kurabilmek için 11 milletvekilinin oyuna ihtiyacı vardı!

Meteorolojiden Sorumlu Devlet Bakanı olunca kırmızı plakalı araba kapısına dayandı. İlk şaşkınlığı, arabaya binip arka koltuğa bağdaş kurduktan sonra yaşadı. Ön koltuğa oturan koruma polisini azarladı:

- Ula bakan sen misin ben miyim? öne oturisin.!

ODACIYA AZAR: MİT MİSİN, CIA MI?

İkinci şaşkınlığı, makam odasında otururken görevlinin sık sık kapıyı açıp, ‘‘Buyrun efendim? Bir arzunuz mu var?’’ diye sorup durmasıyla yaşadı. Septioğlu, sinirlendi:

- Ne o içeri girip duruyorsun? MİT misin, CIA mısın? Bir rahat versene...

- Efendim ama zile basıp siz çağırıyorsunuz?

- Ne zili, ben zile mile basmıyorum!

Odacı, utana sıkıla bakana ayağının altındaki zili gösterdi. Septioğlu, orada ki zilden habersizdi.

Ali Rıza Septioğlu Meteorolojiden Sorumlu Devlet Bakanı olunca bölgesinde büyük sevinç yaratmıştır. Kutlamak için bir temsilci seçerek Ankara’ya bakanı kutlamaya göndermişler. Temsilci kutlamada bakana sormuş; Efendim, Şıhım siz bakan oldunuz da ne bakanı oldunuz ? Şıh düşünmüş; Meteoroloji dese köylü anlamaz. Onun anlayacağı dilden konuşmak lazım.

- Kar, yağmur, dolu, rüzgâr, fırtına, sel her ne olursa bunlardan ben sorumluyum.

Kutlama biter temsilci köye döner. Köy halkı merakla sorar. Şıh ne bakanı olmuş ? Temsilci sevinçle söyler; '' Şıh bakan değil Allah’a yardımcı olmuş. Kar, yağmur, dolu, rüzgâr, fırtına, sel her ne olursa Şıh’dan sorulurmuş.''

Palu'da yağmur yağdığını öğrenince Meteoroloji İşleri Genel Müdürü'nü arayıp Palu'daki hava durumunu sordu. Genel Müdür, hemen karşılık verdi:

- Palu'da hava, az bulutlu ve açık, yağış yok.

- Şimdi seni yakaladım bilemedin.

Genel Müdürün görevden alınması için hemen yazı yazdı; gerekçesi de bu olaydı.

Ali Rıza Septioğlu bir dönem siyasetimizin renkli simalarındadı. Belediye Başkanlığı, Milletvekilliği, Bakanlık, En yaşlı üye olması nedeniyle TBMM Başkanlığı yapmıştır.

Septioğlu’nun Meteorolojiden Sorumlu Devlet Bakanlığı sırasında hava durumu tahmini pek tutmuyor. Meteoroloji işleri genel müdürünü çağırıyor.

-Oğlum hele gel bu kadar yapirsin bize boşuna şemşiye taşittiriysin Bizi ıslatiysin bu kadar cihazla başa çıkamiysin. Biz bunu köyde bir keçiyle hallediydik.

-Sayın bakanım nasıl olur ?

-Bak yavrum keçi kuyruğunu havaya tikti mi hava açıyır, Hafif indirdi mi rüzgarlı oliyir, Tam indirdi mi yağmur geliyir.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.