Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Metaverse… Bursa uyan!

Yazının Giriş Tarihi: 30.06.2022 00:05
Yazının Güncellenme Tarihi: 30.06.2022 00:05

Geçtiğimiz günlerde metaverse dünyasına ilk adım atan finans kuruluşu olan ABD’li banka JP Morgan, metaverse teknolojilerinin finans dünyası için 1 trilyon dolar gelir fırsatının kapısını açacağını öngörüyor.

Goldman Sachs ise bugün dijital ekonominin küresel ekonominin yaklaşık yüzde 20 ila 25’ine denk geldiğini, dijital deneyimler metaverse evrenine kaydıkça 8 trilyon dolarlık bir pazar oluşabileceğini öngörüyor. Banka raporunda 8 trilyon doların 2 ila 12 trilyon dolar arasındaki farklı senaryoların bir ortalaması olduğunu da eklemeyi ihmal etmiyor.

ABD’li yatırım bankası Morgan Stanley ise metaverse pazarının sadece Çin’de 8 trilyon dolara ulaşacağını öngörüyor. NFT’ler ve sanal konser gelirlerinin bu öngörüye dahil edilmediğini aktaran banka, “Gerçek rakam daha da yüksek olabilir” diyor.

Metaverse dünyasının günümüz insan etkileşimlerini asla bitirmeyeceğini ancak hem tüketiciler hem de markalar için çok fazla fırsat sunduğunu belirten JP Morgan analistleri, “Metaverse önümüzdeki yıllarda muhtemelen her sektöre yayılacak ve yıllık 1 trilyon dolar gelir gelir yaratılabilecek bir fırsat olduğunu tahmin ediyoruz” diyor. Raporda dünya genelinde birçok yönetim kurulunda “Benim metaverse stratejim ne olacak? Biz ne yapmalıyız? Bu metaverse nedir?” gibi soruların sorulmakta olduğunu, henüz ilk aşamalarında olan bu teknolojinin ürün, hizmet ve deneyimlere ulaşma yöntemini tamamen değiştireceğini öngörüyor.

Banka, metaverse teknolojilerinin sadece B2C değil B2B evreninde de birçok fırsatlar sunduğuna dikkat çektiği raporunda “Metaverse üzerinde kullanıcılar ürünleri çok daha düşük maliyetlerde test edebiliyor. Bir fabrikanın dijital ikizini endüstriyel bir sanal ortamda inşa edip robotik sistemlerin fiziksel ortamla nasıl etkileşim içinde olacağını görebileceğinizi hayal edin” diyor. Banka, metaverse pazaryerlerinin gelişmekte olan ekonomilerden tüketicilere de erişim sağlayacağına dikkat çekerek “Ayrıca düşük gelirli ülkelerdeki çalışanlar artık göç etmek zorunda kalmadan batılı şirketlerde çalışabilecek” ifadeleriyle metaverse teknolojilerinin beşeri sermaye açısından da dönüşümlere neden olabileceğine işaret ediyor. Metaverse ekonomisinin geliştiriliyor olmasının hem online’da hem offl ine’da yeni istihdam yarattığına da dikkat çeken banka “Giyimden teknolojiye şirketler metaverse odaklı işe alımlara başladı. Bazı bireyler metaverse dünyasında gelir elde eden ‘gig’ ekonomi çalışanlarına dönüşecek” diyor. Hisseleri bu yıl yaklaşık yüzde 25 düşen Roblox ise özellikle eğitim teknolojilerine odaklanan bir metaverse.

Metaverse arazi fiyatları 6 ayda 2 katına çıktı!

Metaverse evrenlerinde satılan arazilerin parsel fiyatının 2021 içinde sadece 6 ayda 2 katına çıktığına dikkat çeken JP Morgan, “En büyük 4 Web 3.0 metaverse’ünde Haziranda 6.000 dolar olan arazi parsel fiyatı aralık itibariyle 12.000 dolara yükseldi” diyor. Haziran 2021’de Decentraland’da bir arazi 913.000 dolara satıldı ve gayrimenkul şirketi Every Realm bölgeyi tamamı alışveriş merkezlerinden oluşan bir komplekse dönüştürmeyi planlıyor.

Geçtiğimiz aylarda Nike, Walmart, Amazon, Verizon, PWC, Adidas, Atari, Disney ve Warner Music gibi markaların olduğu, perakende, denetim, telekomünikasyon, gayrimenkul ve eğlence sektörlerinden birçok şirket metaverse dünyasına giriş yaptı. Warner Music şu anda Sandbox metaverse platformunda konser odaklı bir tema parkı inşa ediyor. Lüks giyim markası Gucci de Sandbox’ta arazi alıp müşterilerine metaverse evreninde dijital deneyimler sunma hazırlıklarında. Ariana Grande ve Lady Gaga gibi isimler Fortnite platformunda Epic Games işbirliğinde bir konser verdi.

Çin, Metaverse Sektörü Komitesi kurdu

Hükümetler ise metaverse evreninin gerçek dünya ve reel ekonomiden kopmaması için bu yeni gelişen alanda hem mevzuatlar hem de sürdürülebilir kalkınmaya etkisi üzerinde çalışmalar yapıyor. Çin geçtiğimiz hafta Metaverse Sektörü Komitesi kurdu ve komiteye 17 şirketin dahil edildiğini duyurdu. Komitenin ve üyelerin amacı “metaverse teknolojisinin sağlıklı, düzenli ve sürdürülebilir şekilde geliştirilmesi.”

Biz halen fasoncu zihniyetin hakim olduğu bir evreni planlıyor ve yatırımları toprak üzerinde fabrika olarak algılıyoruz!

NOT: Yazıyı, Dünya Gazetesi çalışanı Hilal Sarı’dan aldım…

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.